Våningstårta?
Jag har ett recept på en bröllopstårta för 70 personer. Har dock ingen erfarenhet själv av hur den blir. Behöver du bara receptet för tårtbotten eller hela tårtan?
Jag har ett recept på en bröllopstårta för 70 personer. Har dock ingen erfarenhet själv av hur den blir. Behöver du bara receptet för tårtbotten eller hela tårtan?
Det här är en gräddtårta, alltså ingen princesstårta. Jag har inte provat och göra den men hade detta recept hemma.
5-vånings bröllopstårta
Sammanlagt behöver du 25 ägg till tårtbotten. Översta våningen 2 ägg, sedan ,3, 4, 6 och till nedersta våningen 10 ägg. När du gör smeten kan du göra tre stycken 5-äggs smetar och en 10-äggs.
Tårtbotten Obs! Denna är endast för 5 ägg.
5 ägg
2,5dl socker
1,75dl vetemjöl
0,75dl potatismjöl
1tsk bakpulver
Fyllning för hela tårtan:
4 burkar konserverade aprikoser (a 425g)
Citronkvarg-
3 citroner
3dl socker
3 ägg
6dl vatten
4 msk potatismjöl
3dl kesella
Garnering:
Mjuk chokladkola -
7,5dl vispgrädde
3,5dl socker
2,5dl sirap
150g blockchoklad
Grädde att spritsa på tårtan -
1,5liter vispgrädde
6tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
Vispa ägg och socker. Tillsätt de torra ingredienserna. Häll smeten i formarna och grädda 190 grader 20-60 minuter beroende på tårtans storlek.
Gör fyllningen. Tvätta citronerna väl i varmt vatten. Riv skalet från två citroner och pressa saften ur alla tre. Blanda samtliga ingredienser för citronkvargen i en kastrull, förutom kesellan. Värm blandningen och rör om hela tiden tills den tjocknar. Låt svalna. Blanda i krämen i kesellan försiktigt och rör om hela tiden.
Låt aprikoserna rinna av och mosa dem.
Dela tårtbottnarna och på varje tårtbotten läggs citronkvargen på nedersta och aprikoserna på andra.
Gör chokladkolan. Blanda grädde, socker och sirap. Låt blandningen koka. Blanda i chokladen. Låt kolan koka i cirka en timma tills blandningen är trögflytande. Du kbehöver ej röra om hela tiden, men se till så att den ej kokar över. Häll över kolan över tårtbottnarna medan den fortfarande är varm. Börja i tårtans mitt och häll kolan jämn över tårtan.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Lös upp de i lite kokande vatten och låt svalna. Vispa grädden och tillsätt vaniljsockret och gelatinlösningen. Spritsa grädden runt tårtan. Dekorera tårtan med rostade mandelspån.