• Moddy
    Äldre 9 Nov 11:19
    8629 visningar
    35 svar
    35
    8629

    Första dejten - vem betalar?

    Vad tycker ni? Vem ska betala på den första dejten? Eller ska man dela lika?

    Personligen tycker jag att om en kille bjuder ut en (dvs föreslår att man ska ses ute på fika, middag etc), är det självklart att han ska betala. Han får helt enkelt föreslå en aktivitet som han har råd med. Om man gemensamt har bestämt att man ska hitta på något är det en annan femma (då är det väldigt mycket upp till situationen).

    Vill tillägga att jag i detta fall utgår från att killen jobbar (och är över 20 år).

  • Svar på tråden Första dejten - vem betalar?
  • StinaS
    Äldre 9 Nov 14:13
    #0

    Hm - trots att jag är ganska gammal i gamet så har jag alltid velat betala själv. Jag har aldrig förutsatt att någon skall betala för mig och har aldrig velat det heller, för då känner jag mig alltid i skuld sedan.

    Och när jag var i 20-årsålder, är 40 idag, så tror jag att det var ganska mycket så att man betalade för sig själv. Jag tror vi har tagit över en del amerikanska vanor på området hit. Minns nämligen en amerikansk utbytesstuden när jag gick i gymnasiet som absolut ville betala och knappt kunde fatta att jag ville betala själv. Eller så var bara vanorna så där jag bodde.

  • EmmaPe­mma
    Äldre 9 Nov 14:19
    #0

    Jag har faktiskt aldrig bjudit ut någon (är lite blyg på det planet) så jag har alltid väntat tills jag själv blivit utbjuden. Och då känns det inte okej att "kräva" att killen skall bjuda mig. Jag har faktiskt aldrig tänkt på det på det sättet .

    Hursomhelst så har jag alltid blivit bjuden (när en kille bjudit ut mig), men jag har vid alla tillfällen erbjudit mig att själv betala (jag tycker nog egentligen att det är mest juste med tanke på att det ligger i bådas intresse att träffas). Om man ser en dejt som ett tillfälle att bli bjuden på mat, bio eller vad det nu handlar om så tycker jag nog inte att det är rätt skäl. Om en tjejkompis frågar om vi skall gå på bio så tar jag ju inte för givet att hon tänker betala.

    Så jag har nu kommit fram till att jag tycker det är föråldrat att den som bjuder skall betala för båda två - så nu var det utrett .

  • Genus
    Äldre 9 Nov 14:58
    #0

    Den som bjuder ut betalar, om tjejen bjuder ut betalar hon och vice versa, om man gemensamt bestämt sig för att gå ut är det som någon redan skrivit upp till situationen och de inblandade, vad man i stunden bestämmer sig för. Att bjuda ut en person och sen låta denne själv betala är höjden av fräckhet! Jag tycker inte att detta är en jämställdhetsfråga om kön utan om vanlig vett och etikett. //G

  • zorn
    Äldre 9 Nov 15:34
    #0

    Den som föreslår dejten betalar.

  • Secret
    Äldre 9 Nov 15:39
    #0

    Det beror på. Till exempel om båda två studerar, då tycker jag att man ska dela på notan. Om killen har ett bra jobb och bra med pengar , då kan han betala. Jag har blivit bjuden av väldigt många killar (det är rätt så ovanligt att tjejen skulle betala för sig själv i mitt hemland)men...jag har alltid haft tillräckligt med pengar för att kunna betala ifall.

  • Storm
    Äldre 9 Nov 15:53
    #0

    Blir jag utbjuden förväntar jag mig att bli bjuden. Men om inte killen tar initiativ till att ta notan, så gör jag det. Då tar jag hela notan och bjuder jag honom, bara för att visa att man bör vara generös och som en liten pik till honom. Om det blir en andra dejt efter det är osäkert.

  • feb05
    Äldre 9 Nov 16:18
    #0

    Ser att det är många som har lite tradtionell syn på vad som gäller när man blir utbjuden på date . Undrar själv varför många ser det som självklart att killen ska betala? Ska det vara ett jämlikt samhälle, så ska väl detta gälla på alla plan???

  • Miss Molly
    Äldre 9 Nov 16:38
    #0

    Dom killar jag har dejtat har det aldrig varit tal om annat än att det är killen som står för notan om det är killen som har bjudit ut mig.

    feb05:Det är inte självklart för mig att det är killen som ska betala och eftersom jag är allergisk mot "kollektiv" feminism så blir jag gärna bjuden
    För mig har jämlikhet kontra vem som betala notan ganska lite med varandra att göra

  • Miss Molly
    Äldre 9 Nov 16:47
    #0

    Hmmm... varför blev det en när det skulle vara ett D

  • Stinat­ina
    Äldre 9 Nov 17:08
    #0

    Intressant fråga..Jag är alltid förberedd på att var och en betalar för sig. Men de killar jag har dejtat brukar betala allt. Egentligen är det lite konstigt tycker jag. Om jag och nån kompis fikar, går på bio eller restaurang betalar vi vårt eget vanemässigt och det oavsett vem som föreslagit det hela. Vet inte om jag vill påstå att jag blir utbjuden när någon frågar om jag vill gå och fika? Känns skönt att göra så, för då behöver man aldrig tänka på att man är skyldig nåt.

Svar på tråden Första dejten - vem betalar?