• maddis­en
    Äldre 12 Oct 11:30
    29021 visningar
    32 svar
    32
    29021

    ALLA mina kläder krymper!

    Nu måste jag veta en gång för alla om detta är normalt! Varenda klädesplagg som jag köper krymper nämligen i tvätten. Det är snart ingen idé att köpa nya kläder, för de förstörs ju bara :(
    Tvättar nästan alltid mina tröjor i 30 grader fast de tål mer, men de krymper ändå! Nu, senaste tvätten, krympte en tröja i 100% bomull som egentligen tål 60 grader! Kommer dock inte ihåg om jag tvättade den i 30 eller 40...
    För ett tag sedan sa jag till min hyresvärd och de körde igenom maskinerna, men hittade inget fel. Verkar ju märkligt! Är det verkligen så att alla kläder ska krympa, även i 30 grader?
    Vad ska jag göra?! Ska jag säga till hyresvärden igen? Behöver verkligen hjälp med detta :(

  • Svar på tråden ALLA mina kläder krymper!
  • Master­mind
    Äldre 12 Oct 11:33
    #0

    Det låter ju skitskumt. :( Om jag vore du skulle jag sätta upp en lapp i tvättstugan och fråga om det bara är jag som råkar ut för detta, för om det är fler så måste det ju vara maskinerna. Annars.. Tvättmedlet? Det är inte så att du går upp i vikt, då? ;)

  • Monn
    Äldre 12 Oct 11:35
    #0

    Mina kläder krymper aldrig nämnvärt. Bomull krymper ju lite särskilt H&M-tröjor), men det mesta går att dra ut. Polyester krymper också, men det kan man stryka ut när det fortfarande är lite fuktigt.

    Däremot ska man inte tvätta i lägre gradantal än rekommenderat. Vissa färger bleknar om man tvättar i för låga temeraturer.

  • höst05
    Äldre 12 Oct 11:35
    #0

    Jag kör nästan allt i 60 (utom ylletröjor och så...)...och inget krymper! Magiskt! Om en tröja krymper vid 30 eller 40 om den är märkt med 60 ska du absolut reklamera den.

    Jag blir också förbannad på företag som undermärker kläder i naturmaterial (tvätt av underkläder, bomullstoppar etc) med 30 grader! Allt för att slippa reklamationer. Det är så fegt! Ok, det är inte bra att börna alla kläder i 90, men 60 grader ska de tåla om de är i naturmaterial! Annars blir de ju inte rena! Ska vi ringa PLUS och Sverker?

  • Monn
    Äldre 12 Oct 11:40
    #0

    Höst05, Sverker har redan tagit upp undermärkning av kläder ;)

  • maddis­en
    Äldre 12 Oct 11:42
    #0

    Mastermind

    Satte upp lapp för längesedan, men ingen nappade. Bor ju nästan bara pensionärer här, de kanske inte bryr sig lika mycket...
    Kan tvättmedlet göra så att kläderna krymper?! Köper alltid billiga tvättmedel, kan det bero på det alltså? Vilka tvättmedel är att föredra?
    Tror inte det har emd vikten att göra ;)

    Monn
    Det hjälper inte att jag drar i mina tröjor, tyvärr...
    Jag vågar inte göra annat än att tvätta i 30 (vilket visserligen inte hjälper)

    höst05
    Va?!! Krymper det inte i 60?! Mina skulle inte finnas kvar då... Vad orättvist! Känns som att jag skulle få gå tillbaka med varenda klädesplagg jag har i så fall. Det borde ju bero på maskinerna.

    De har faktiskt tagit upp justd et du nämnde i PLUS :)

    Kan ju tillägga att maskinerna är nya och utbytta. Det var då jag började märka krympningen.

  • Tuve04
    Äldre 12 Oct 11:45
    #0

    Min erfarenhet är att det framför allt är formen som ändras, om de krypmer i en riktning så blir de större i en annan.

  • Fru Calice
    Äldre 12 Oct 11:46
    #0

    Att tvätta i 30 grader kan väl inte bli så rent. Jag menar 30 grader är ju kallt vatten! Tvättar bara ylle i det. Resten kör jag i 40, om det inte tål 60 - då kör jag det i det.

    Prova att tvätta hemma hos någon annan, typ mamma. Låter ju helskumt det där.

    Det är inte så att du torktumlar sånt som inte får tumlas? Försöker komma på något som låter som en rimlig förklaring men utan resultat...

  • maddis­en
    Äldre 12 Oct 11:52
    #0

    calice

    Hoppas det blir rent. Tvättar i alla fall inte underkläder i det ;)
    Mamma bor för långt bort och min mormor har samma hyresvärd och också fått sina maskiner utbytta, så det borde vara samma sak där, men jag ska testa.
    Nej, tumla vågar jag verkligen inte göra!
    Tycker också attd et är orimligt, och jobbigt :( Jag har inte så mycket pengar att jag kan ha engångströjor direkt.. Känns nästan som att jag har det nu!

  • kareni­na72
    Äldre 12 Oct 12:24
    #0

    Jag har hört att det är viktigt att man tvättar kläderna i den temperatur som står angiven, annars kan de tappa färgen. Kläderna är tillverkade för att tåla en viss temperatur, och far illa av att tvättas i för kallt vatten.
    Själv har jag inte råkat ut för att några kläder krymper. Tvättar allt färgat i 40 grader och vitt i 60 grader (utom ylle förstås).

  • Monn
    Äldre 12 Oct 12:58
    #0

    Hänger du in kläderna i ett för varmt torkskåp efter tvätten?

    Jag tvättar också mina bomullskläder i 60 grader. Alla underkläder också (oavsett material).

Svar på tråden ALLA mina kläder krymper!