Inlägg från: Devoted |Visa alla inlägg
  • Devoted

    vigsel i Georgien

    Jag förstår inte riktigt varför ni vill gifta er så fort, är det för att han skall få upphållstillstånd? Det är helt oväsentligt för tillståndsfrågan huruvida man är gift eller inte. Du verkar inte ha förstått lagstiftningen på området alls, du skriver bl.a. om medborgarskap och det kommer ju inte på fråga överhuvudtaget. Varför gifter ni er inte i Sverige istället.

    Resan behöver han inte betala om han saknar pengar, det gör Migrationsverket om han skall avvisas.

    Jag tycker du skall fundera igen över det lämpliga i att rycka upp dina barn och förflytta dem till ett land som Georgien. Det är inte jättetrevligt där. Å andra sidan förstår jag om du vill leva en tid med honom innan ni gifter er, det är VÄLDIGT vanligt med män som försöker gifta sig till ett uppehållstillstånd.

  • Devoted

    Vad jag menade var att du kan överväga att vänta med vigsel och bosättning i Georgien tills han är åter i Sverige. Det tar ofta inte mer än ett år från ansökan till beslut. Det kan vara ett alternativ till att rycka barnen från sin invanda miljö.

    Ja, jag har rest och arbetat en del i området men ej just i Georgien. Det är besvärliga länder att vistas i som västerländsk kvinna. Kriminaliteten är dessutom skyhög i Georgien. Kanske utryckte jag mig oklart tidigare.

    Du har tyvärr fått felaktig information om vad som gäller vid snabba anknytningar. Utlänningslagen skiljer inte samboskap från äktenskap("är gift med eller sambo till någon som är bosatt i Sverige". Du har nog förväxlad med EES-lagstiftningen som sannolikt inte är tillämplig i ditt ärende (om du är svensk). Det är 2 kap. 4 § utlänningslagen du skall läsa.

    Du kanske upplever att du VET hur det fungerar efter att läst på i 7 månader som du skriver men det huserar så mycket felaktig information. Jag är beslutsfattare på Migrationsverket och har arbetat med dessa frågor i mer än 6 år. Så det är faktiskt så att det är jag som VET.

    De flesta asylsökande undanhåller sina passhandlingar för att försöka förhindra en verkställighet. Då får man inte heller gifta sig. Din sambo kan välja mellan att ta fram sitt hemlandspass om han döljer det för svenska myndigheter, eller att vända sig till sin ambassad (i Tyskland) så utfärdar de ett nytt. Då går det bra att gifta sig i Sverige. Har han uppgivit en falsk identitet när han sökte asyl är det bättre för er två om han berättar detta nu för Migrationsverket så han kan byta identitet. Annars blir det inte något uppehållstillstånd. Hur ni än gör måste han åka hem och söka uppehållstillstånd grundat på anknytning därifrån, han kan inte göra det i Sverige.

    Hoppas du kan ha någon hjälp av detta.

  • Devoted

    Då har de använt sig av EES-rättigheterna som jag nämnde innan!

  • Devoted

    Simbalina. Skynda dig att ansöka för handläggningstiderna är tyvärr väldigt långa. Du måste räkna med ett år.

    Unni. Tro mig - det spelar verkligen ingen roll om ett par är gifta eller sambo. Jag förstår inte heller vad du försöker förklara ang UN:s praxis. Jag tror knappast UN har tagit något beslut där sökanden anses ha anknytning till en ex-fru i hemlandet....
    Men visst - om förhållandet verkar svagt så KAN vi bedöma det som mer seriöst när ett par gift sig, det kräver ju ändå en viss insats. De flesta förhållanden verkar dock seriösa och då spelar det som sagt ingen roll.
    Jag är av den åsikten att det är utmärkt om referentpersonen vill pröva på att leva med sökanden i dennes hemland en tid. Jag ville bara att du skulle ha bättre information så du inte behövde göra det i onödan.
    Lycka till.

Svar på tråden vigsel i Georgien