Inlägg från: Monn |Visa alla inlägg
  • Monn

    Tips på enkel vardagsmat?

    Te och mackor!

    Något som är väldigt enkelt att laga, men ser avancerat ut är kyckling i lergryta. Det förutsätter att man har en lergryta visserligen, men det är en grymt bra investering. Man kryddar bara kycklingen med favvokryddorna, ett hett tips är att stoppa kryddor under skinnet vid bröstet (?) så att köttet får smak också, men det är överkurs. Sedan lägger man ner kycklingen i grytan och in i ugnen. Sätt på timern (tar ca 1-1,5 tim), koka lite ris och gör eventuellt en sallad till. Det blir väldigt mycket sky och den kan användas som sås, red bara av den med lite vetemjöl och kanske lite grädde. Detta blir suuupergott och det går inte att misslyckas. Hur man än gör blir kycklingen mör och fin utan att bli torr.

    Om ni äter tonfisk kan man ha i en burk i lite ris och blanda i lite grönsaker och kryddor.

    Vi brukar göra hemmagjorda hamburgare. Då gör man ungefär som man gör köttbullar, men vi brukar blanda i lite chilisås och chilikrydda. Biffarna går snabbt att snurra ihop och forma (ingen jobbig köttbullerullning krävs) och sen är det bara att steka, eller köra in i ugnen om ni inte orkar steka.

    Färsk pasta (tagliatelle eller tortellini) med hemmagjord tomatsås är också en favorit här hemma. Jag brukar hacka rödlök, vitlök, paprika och en massa tomater grovt (riktigt stora bitar, inget finhack alltså) och slänga in det i ugnen. Sedan får det vara där tills allt fått färg. Sedan häller jag ner det i en skål och mixar med en stavmixer och häller i lite salt, peppar och andra kryddor om jag vill. Såsen behöver inte kokas eller redas utan är färdig!

    Pastasallader i alla dess former är mums!

    Ibland gör vi potatisgratäng med skinka eller kassler i. Det är jättelätt och blir en god allt-i-ett gryta.

    Vi gör också lasagne på överbliven köttfärssås, men jag har inte provat keldas ostsås.

    Idag köpte vi thaisoppan som finns i kyldisken vid mjölken (i vår affär i alla fall) och hade i kokt torsk, lite paprika och sockerärtor. Smarrigt och snabbt. Jag gillar inte kokt torsk, men i en smakrik soppa är det gott. Jag brukar ha i en chili också, men det är frivilligt (och min sambo vill helst att jag avstår).

    Avokadoröra eller tzatziki gör vi ganska ofta. Jättegott som tillbehör och då behöver man inte göra någon sås till maten.

    Jag gillar all mat man kan göra i ugnen. Lax är supergott och kräver knappt att man kryddar. Har man planerat att grilla och tagit fram kött från frysen på morgonen och kommer hem på kvällen när det ösregnar (har det hänt några gånger i sommar eller?), kan man marinera köttet och lägga det i en ugnssäker form. Det blir jättegott och det är inte lika lätt att det blir torrt som om man steker.

    Hmmm, det var nog det jag kom på just nu, men jag återkommer när min hemtenta är avklarad.

  • Monn

    Jag kom på en till mumsig sak.

    Skär kycklingfiléer i småbitar och marinera dem i färsk ingefära, vitlök, chili (om man vill) och soja. Helst en riktigt god soja från en thaiaffär (min favorit ligger på Olof Palmes gata). Woka eller stek kycklingen tills den blir genomstekt. Woka lite grönsaker (helst inte frysta wokgrönsaker, hellre färsk broccoli, paprika, bambuskott på burk m.m.)

    Grönsakerna får inte bil mjuka, de ska fortfarande vara krispiga. Blanda ihop kycklignen och grönsakerna och häll på kycklingbuljong blandat med någon matsked majsena eller potatismjöl). Då får man såsen blandat med woken. Koka ris till och ät.

    Det här tar nog lite längre tid förresten, men faktiskt inte så jättelång tid som det kanske låter, men gott är det!

  • Monn

    Lill Anna, japp jag är helt seriös. Mitt i tentaperioder brukar jag glömma bort att äta över huvud taget, särskilt om jag planerat in mycket jobb då (vilket händer varje gång). Då brukar jag äta te och mackor, det är antingen det eller inget alls. Ibland kaffe om jag ska sitta uppe länge till. Jag äter inte vitt bröd och ost, bara grovt bröd (mamma är från finland, så helst finskt mumsigt bröd) med mager skinka/kalkon och massvis med grönsaker.

    Ibland äter vi såhär när vi är för lata, eller kommer hem för sent för att ställa oss och laga mat.

    Ett hett tips annars är att man, när man väl ställer sig och lagar mat, gör riktit riktigt mycket. Så mycket det får plats i en stor gryta och fryser in i portionsförpackningar. Har man fryst köttfärssås kan man tina den medan pastan kokar, snabbt och gott.

  • Monn

    Joo, jag har nog något recept någonstans, men jag brukar aldrig baka sånt bröd. Det ska ju jäsa i omgångar i två dagar så det orkar jag inte. Jag åker hem till mamma och snor bröd istället ;)

    Eller köper Fazers bröd.

    Jag kan kolla lite senare om jag hittar "mitt" recept (håller på att renovera hela lägenheten, så vi får se om jag ens hittar mitt matblock), för om man orkar göra det blir det väldans gott.

  • Monn

    Lill Anna. Eftersom jag jobbar rätt mycket har jag inte tid att koppla bort böckerna med matlagning. Då är mackor snabbt, enkelt och billigt. Jag kanske ska tillägga att jag alltid äter matig lunch, antingen på jobbet eller hemma. Jag är helt enkelt mer hungrig på dagen än på kvällen, på kvällen blir jag mer sugen än hungrig. Men jag tackar såklart inte nej om sambon fixar mat (vilket han ofta gör). Jag kanske får komma hem till dig dagen innan nästa tenta och äta lite ordentlig mat :)

Svar på tråden Tips på enkel vardagsmat?