• Marsipan-Prinsesstårta

  Tis 7 aug 2018 23:49 Läst 5025 gånger Totalt 1 svar
  Tis 7 aug 2018 23:49

  Hej alla proffsiga Konditors,

  Jag bor i USA sedan 1993 och älskar prinsesstårta men hoppas mina problem kan bli lösta av er experter.

  1. - Jag har gjort min egna Marsipan och också köpt färdig från Odense på Amazon. Problemet jag har är att när jag kavlar ut den till en tunn plata så fastnar den hela tiden i graniten.
  Min köksbänk är gjord av Granit och jag har använt potatismjöl och florsocker en gång som jag har sett är rekommenderat från många recept men det hjälper inte. Men jag har läst att många av er använder hellre Vaxduk, Plastfolio, Bakplåtspapper etc. Men om det används hur håller ni det på plats, det kommer ju röra på sig när man kavlar, eller tejpar ni fast det till bänken? Detta är så irreterande att det skall vara så svårt. Jag vet att en anledning kan vara att det är så varmt och hög fuktighet i luften här i Florida. Alla proffsiga tips blir jag glad av.

  2. - Och till sist, tårtbotten/Anslag. Oh my god...100 olika recept men ingen har blivit perfect som jag vill ha den, provat 5 olika recept tror jag. Sist gjorde jag som Johan Sjöberg från Hela Sverige Bakar (Johan är en av Sveriges mest framstående bagare).
  Johan v
  ispar ägg och socker i vattenbadet till ca 60-65 grader för han vill ha tårtan lite mer kompakt för att han använder färska bär så tårtan inte blir för saftig, men oj så kompakt den blir, ingen luftighet alls. Sedan tillsätter han också smör efter han har vänt ner vetemjölet i äggsmeten, det har jag inte sett i några recept och han använder heller inget bakpulver.
  Så om någon av er expert har ett bra recept till en kanon tårtbotten blir jag glad.

  3. - Vaniljkrämen har jag inga problem med alls att göra.
  Brukar ni också blanda
  35% Vaniljkrämen med 65% Grädden och lägga på bären och i andra lagret? Och naturligtvis bara grädde på toppen och sidorna.

  Saknar alla goda konditorier vi har i Sverige för här i USA har dom ingen anig hur man gör goda Tårtor, Bakelser eller kakor. Det mesta här i USA är Donuts, Cupcakes och när dom tillverkar tårtor andvänds alltid fondant and icing/glasyr.

  Hoppas på lite expert hjälp:)

  MVH,
  Charlie

  Ps. Ursäkta min Svenska, skriver inte mycket på svenska längre:(

 • Ons 8 aug 2018 08:47 #1

  Jag är bara en glad hobbybakare men när jag bakar marsipantårta har jag fått tipset att hålla marsipanen kall när jag arbetar med den. Blir den varm är den svår att arbeta med och går lätt sönder så testa ha den i kylskåpet några timmar innan du börjar kavla ut den. Har även testat att kavla ut marsipanen både i två lager plastfolie och med två kökshanddukar om, med marsipanen i mitten. Båda versionerna har funkat bra, visst är det lite bökigt men har inte känt att det rör och åker runt så mycket när man kavlar.


  När det kommer till tårtbotten brukar jag använda mig av sockerkaksrecept istället för tårtbottensrecept. Jag kan tycka att tårtbottnar har en tendens att bli väldigt kompakta och lite torra och tråkiga i konsistensen medan sockerkaka blir mycket mer fluffig, lätt och saftig. När jag bröar formen använder jag mig av strösocker istället för ströbröd för att få det lite godare i tårtan. Brukar bli jättebra bara man kommer ihåg att vända kakan så snart den kommer ut ur ugnen annars fastnar den lätt i formen. Men är ju lite av en smaksak och beror lite på vad du är ute efter såklart.


  Hoppas du lyckas göra en marsipantårta du blir nöjd med.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll