• Äldre 5 Jun 18:46
  13579 visningar
  35 svar
  35
  13579

  Vem bytte efternamn?

  Jag undrar kort och gott om vem av er som bytte efternamn? Vart det någon diskussion innan? Vi är nämligen oense, ingen vill ha den andres! Det ända vi är överens om är att vi vill att hela familjen ska hets lika.

 • Svar på tråden Vem bytte efternamn?
 • KoA201­6
  Äldre 7 Jun 21:37
  #21

  Störst sannolikhet är att jag byter till hans efternamn. Jag har alltid tänkt mig att jag skulle byta om jag gifter mig - så att alla i familjen heter samma sak. Det skulle kännas konstigt att inte ha samma namn och dubbelnamn är jag inte intresserad av att ha. Hans namn är unikt. Det är sex personer i hela Sverige med det efternamnet, så det är ju lite roligt. Däremot är jag inte så förtjust i förklaringen till namnet och dess uppkomst, inte heller att en av de inblandade som "kom på/ skapade" namnet sen tog livet av sig, etc. Kan jag bara tänka bort dessa tråkigare detaljer och associera namnet mer med min blivande man så skulle det kännas bättre. Har ett år på att "vänja mig" vid hans namn, eller snarare "mitt" (blivande) efterman. Men som sagt, för mig känns det mest naturligt att byta till min blivandes namn. Kul att läsa om hur ni andra tänker.

 • madmox­xi1177
  Äldre 7 Jun 22:22
  #22

  Jag vill att han ska byta till mitt. Men kommer antagligen ha begge två.
  oh well. det är inte så kvistigt egenligen :p

 • Äldre 8 Jun 13:55
  #23

  För några år sen hade jag inte kunnat tänka mig att byta efternamn, men nu när det blev dags att prata om det "på riktigt" så blir det namnbyte för mig. 

  Jag har ett ovanligt namn och min blivande ett -son namn. Han känner att han absolut inte kan tänka sig att byta och när vi pratat om det så känner jag att för mig är det viktigare att vi som familj heter samma sllesammans än att jag håller fast vid mitt namn.

  Då var det svårare för barnen att vänja sig vid bytet Skrattande men nu är det inga som helst konstigheter.

 • Äldre 10 Jun 00:19
  #24

  Jag kommer att byta till hans. Jag känner ingen koppling till mitt efternamn. Det tog vi när mamma gifte sig med hennes exman och det är inget jag vill ha kvar. 

  Dessutom är hans ovanligt och jättefint och väldigt "han". Ser fram emot att bära hans namn :)

 • Äldre 10 Jun 14:38
  #25

  Han byter. Mitt är väldigt ovanligt och väldigt förknippat med min familj och min yrkesidentitet, hans betydligt vanligare. Och även om han ofta går under ett smeknamn taget från sitt efternamn på jobbet är det förmodligen inarbetat nog för att hänga kvar ändå.

  Är viktigt för oss båda att heta samma, men jag hade ogint nog aldrig kunnat tänka mig att byta vare sig till hans eller något nytt, gemensamt.

  Tror vi hade känt varandra hela tre veckor när han konstaterade att han insåg det och att han skulle byta om (när) vi gifte oss... 

 • Äldre 3 Jul 15:31
  #26

  Kommer inte gifta oss förrän om 5 år, men direkt när det började pratas om giftermål så var det givet att vi skulle ta hans efternamn då jag heter Jonsson i efternamn och endast 16 pers i Sverige har hans efternamn trots att det låter som ett helt naturligt svenskt efternamn. :)

 • Äldre 3 Jul 17:10
  #27

  Vi bytte båda namn,ingen av oss ville heta den andres efternamn så vi båda valde att ta min mormors flicknamn.

 • Äldre 4 Jul 11:52
  #28

  ingen dera av oss.
  vi var båda för fästa vid våra namn.
  Eller nåja han var fäst och vägrade byta. Jag har iofs inget ovanligt namn, men betydligt läckrare än hans, jag skulle nog bytit om de skulle funnits ngt bättre att tillgå;)

 • Äldre 23 Aug 16:03
  #29

  Hej! 
  Vi kommer troligen byta till min mammas flicknamn bägge två :)

 • Äldre 23 Aug 19:44
  #30

  Jag tog hans namn, han har barn med samma efternamn så de var som aldrig snack om saken...jag hade dessutom ett -son namn och de har jag inte nu längre :)

 • Äldre 23 Aug 20:53
  #31

  Han ska ta mitt namn. Vi heter båda ett ovanligt efternamn, men då han varit gift innan och hans ex fortfarande har kvar hans namn så är det helt klart att han tar mitt nu ;)

 • Äldre 24 Aug 10:00
  #32

  Vi bytte båda. Vi funderade på att skapa ett helt nytt namn, men alla bra varianter var redan upptagna. Så vi tog min pappas efternamn som bara ett 10-tal i Sverige heter. Inte helt självklart att bli så lätt att identifiera, men känns ändå bra.

 • Äldre 31 Aug 08:58
  #33

  Vi byter båda namn, jag tog min farmors flicknamn, hade visserigen redan ett ovanligt efternamn, men ett jag inte var särskilt förtjust i. Eftersom vi inte kunde ta hans efternamn  jag o hans svägerska har samma förnamn, så satte vi oss ned o kollade igenom de tillgängliga efternamnen, o valde det vi gillade mest... i ärlighetens namn, det enda som inte är son-namn

  Dock bytte min make inte namn exakt till vigseln, eftersom vi åkte på en resa två dar efter bröllopet, o han inte hade hunnit få sitt nya pass så fort. Nu är dock alla papper inne, o jag ser fram emot att dela efternamn med min underbara make

 • Äldre 31 Aug 11:36
  #34

  Hon tog mitt


  Live free, ride free
 • Liv
  Äldre 31 Aug 17:32
  #35

  Ingen bytte. Helt enkelt för att vi aldrig har förstått poängen med det.

Svar på tråden Vem bytte efternamn?