• Någon som tagit "sabbatsår" mitt i karriären?

  Mån 1 jun 2015 11:08 Läst 4887 gånger Totalt 10 svar
  Mån 1 jun 2015 11:08

  Hej!
  Det här är egentligen utanför ämnet bröllop, men eftersom jag brukar få så goda råd här så vänder jag mig än en gång till er kloka medlemmarHjärta

  Jag och sambon är snart 30, barnfria och mitt uppe i karriären. Nu har vi kommit på att vi vill göra det många andra gjorde när de tog studenten, åka utomlands en längre period och upptäcka världen. Och nu undrar jag, vart börjar man? Hur gör man?

  Drömmen är att vara tjänstledig i ungefär ett år och resa runt i Australien och på Nya Zeeland. Förmodligen jobba lite där också för att ha råd.

  Någon som gjort något liknande?

 • Mån 1 jun 2015 11:56 #1

  Jag har en bekant som just nu är i japan i ett år och har tagit tjänsteledigt för det. Det får man väl enligt lag göra har jag för mig.
  så kör på o det är det du vill göra


  Live free, ride free
 • Mån 1 jun 2015 15:04 #2

  inget jag har testat själv, men tänker såhär:
  tjänstledighet är helt upp till arbetsgivaren att bevilja eller neka (med undantag för militärtjänstgöring, riksdagstjänstgöring och studier), sedan kan det finnas fackliga avtal som ger större möjligheter till tjänstledighet - men det är ingen allmän rätt att få tjänstledighet för att t.ex. testa på en annan tjänst eller ta ett sabbatsår. läs era anställningsavtal, kolla med HR. 
  sen bör ni tänka på vilka visum ni behöver - generellt brukar det vara olika visum om man är turist eller tänker jobba. ni vill inte riskera att behöva åka hem utan att ens bli insläppta.
  och så kan det nog vara klokt i att göra en budget. hur länge kan ni vara borta utan att behöva ta ett jobb utomlands?

 • Mån 1 jun 2015 15:15 #3

  Självklart ska ni göra det! Man ångrar inte saker man gjort bara saker man inte gjort

  Jag har själv gjort det flera ggr. Det är bara att ta tjänstledigt eller att säga upp sig- det finns ju alltid nya jobba att söka när man kommer tillbaka och hur kul är det egentligen att komma tillbaka till samma ställe med samma människor när man varit ute och haft massa nya erfarenheter och upplevelser? Hyr ut er bostad och se till att ni har pengar så ni klarar er och kolla upp hur länge ni får vara i respektive land på turistvisum.

  Ha en en underbar upplevelse. Ni kommer aldrig ångra er

 • Mån 1 jun 2015 15:17 #4

  Tänk på att working holiday visa för Australien bara gäller upp tom 30 år så skynda er innan det är för sent om ni vill ha möjlighet att jobba också

 • Mån 1 jun 2015 15:49 #5

  KUUUUUL tråd! Följer! Jag och min sambo planerar att göra detsamma efter att vi tagit vår juristexamen, eller efter tre år och fortsätta utbildningen efter det! :)

 • Mån 1 jun 2015 18:10 #6

  Efter att ha kollat runt lite har jag förstått att jag inte kan kräva tjänstledigt, så jag ser det som jag har tre alternativ.

  1) Ta tjänstledigt för studier och plugga utomlands. Antingen en enkel distanskurs, så att jag har mycket tid över till resandet, eller seriös kurs som stärker mitt CV.

  2) Säga upp mig och hoppas på att jag får jobb när jag kommer tillbaka.

  3) Hoppas på att min arbetsgivare är snäll och ger mig tjänstledigt ändåDrömmer

  Det jag är lite orolig för är att jag ska ses som "inaktuell" när jag kommer tillbaka till arbetsmarknaden och inte har "hängt med i det senaste" (jobbar inom pr/webb och det är ju en äckligt trendkänslig marknad).

  Magenta, har det varit svårt för dig att få jobb igen när du kom hem?

 • Mån 1 jun 2015 23:17 #7

  Åk. Du lever en gång. Jobb finns det gott om. Och en resa, nya upplevelser och sånt är bra för CV:t, och din framtida karriär. Kör på bara och HA SÅ ROLIGT!

 • Tis 2 jun 2015 09:39 #8

  Jobb finns det gott om och nya erfarenheter är bara bra. Du kommer ångra dig hela livet om du bara stannar hemma av rädsla för att inte få ett jobb igen. Klart du ska åka.

  Jag har alltid fått jobb igen och ett år är väl ingen tid att vara borta. Folk är ju föräldralediga utan att helt vara borta från arbetsmarknaden efter det. Arbetslivet är många många år av ditt liv  så vad gör det om du är borta ett år? Dessutom kan det faktiskt vara nåt positivt både för dig och en framtida arbetsgivare. Och vem vet ibland får man nya idéer om vad man vill göra när man borta och du kommer tillbaka och gör nåt nytt kul istället.

 • Tis 2 jun 2015 10:30 #9

  Du kan ju absolut använda din resa och nya erfarenheter till din fördel i jobbet. Tänk allt du har sett och gjort och all inspiration du har fått!

  Var inte rödd, jobb finns alltid, eller kurser du kan läsa för att komma ikapp i ditt jovv.

  Jag kan ju säga såhär, jag har aldrig ångrat att h sagt upp mig någonsin, jag har aldrig ångrat någon resa. Jag har ångrat stt jag suttit för länge på ett o samma jobb när jag egentligen längtat efter något annat. ( nu verkar du gilla ditt jobb, men du vill ju hellre göra det här) Passa på nu medans ni fortfarande är unga och barnfria.

  Jag vet jag kan inte pricka rätt på tangenterna på paddan, sorry....

 • Tis 2 jun 2015 19:03 #10

  Åh vad kloka ni är. Ni har ju rätt, jag vet det egentligen. Men jag är ju en riktig trygghetsnarkoman, ni vet den som jobbade extra varje sommarlov för att det skulle se bra ut på CV:t, aldrig rest till något mer exotiskt än Berlin och Kreta och får fullständig panik vid tanken på att inte ha papper på vad jag ska göra de närmaste månaderna. Och just därför behöver jag åka!

  Jag trivs jättebra med mitt liv och mitt jobb, men jag misstänker att jag om tio, tjugo eller femtio år kommer se tillbaka och undra varför jag aldrig gjorde mer av mitt liv än att gå till jobbet 329 dagar om året.

  Hur gjorde ni, åkte ni iväg på "bara resa" eller pluggade ni eller jobbade ni samtidigt?

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll