Inlägg från: Plättis |Visa alla inlägg
  • Plättis

    Allergier

    Vår lokal tar hand om det, vi bara meddelar vilka allergier som finns och de ordnar det. Jag vet att de pratat om att de kommer komma ut med tårtan och visa den så alla får ooh-a och aaah-a över hur vacker den är, sedan tar de in den i köket och skär upp den. Då får allergikerna kanske någon annan tårta, eller så är hela tårtan allergivänlig. Något magiskt händer i alla fall i köket och alla får tårta efteråt  

    Kommer ni baka själva eller beställa tårtan? Om man ska baka själv finns det massor av tips på hur man kan göra. Mjölkfritt smör, glutenfritt mjöl (tänk på att det i vissa typer av glutenfritt mjöl finns tillsatt mjölkpulver av någon korkad anledning), äggersättning och sugarpaste istället för marsipan. (En tårtbotten går för övrigt alldeles utmärkt att baka på potatismjöl, och det är såklart glutenfritt!)

    Ska ni beställa kan jag rekommendera att höra er för vad det finns för olika bagerier/konditorier där ni bor, för vissa brukar specialisera sig lite extra på allergiker. Många bagerier å andra sidan säger att de inte bakar till exempel glutenfritt eftersom man måste sanera hela bageriet innan, då mjöl lägger sig överallt

    Jag har bakat en del allergivänligt då jag har vänner och släktingar som är allergiska, och det är egentligen ingen större skillnad mot att baka "som vanligt". Glutenfria bakverk blir ofta lite skörare, men mjölk- och laktosfritt är inga som helst problem. Äggallergi har jag ingen erfarenhet av, men jag har sett äggersättning på allergihyllorna på till exempel Ica Maxi. Och om man googlar så finns det säkert många bra recept. Ägg brukar få kakan att resa sig lite bättre, så det kanske bara räcker med någon annan vätska i smeten och så lite extra bakpulver? 


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
Svar på tråden Allergier