• Allergier

  Tis 26 maj 2015 10:57 Läst 1391 gånger Totalt 5 svar
  Tis 26 maj 2015 10:57

  Hej jag undrar hur ni gjorde för att alla ska kunna äta av bröllopstårtan. vi har nog de flesta allergier man kan tänka sig angående en tårta, gluten, laktos, ägg och nötter.

 • Tis 26 maj 2015 11:09 #1 +1

  Stället vi beställt tårtan av sköter allt sånt där. Allergiker får en egen liten bakelse. Förutom dom som är laktosintoleranta. För det är jag själv så vi får äta samma tårta som alla andra fast med laktosfri fyllning :) 

 • Plätti­s
  Visa endast
  Tis 26 maj 2015 11:46 #2

  Vår lokal tar hand om det, vi bara meddelar vilka allergier som finns och de ordnar det. Jag vet att de pratat om att de kommer komma ut med tårtan och visa den så alla får ooh-a och aaah-a över hur vacker den är, sedan tar de in den i köket och skär upp den. Då får allergikerna kanske någon annan tårta, eller så är hela tårtan allergivänlig. Något magiskt händer i alla fall i köket och alla får tårta efteråt  

  Kommer ni baka själva eller beställa tårtan? Om man ska baka själv finns det massor av tips på hur man kan göra. Mjölkfritt smör, glutenfritt mjöl (tänk på att det i vissa typer av glutenfritt mjöl finns tillsatt mjölkpulver av någon korkad anledning), äggersättning och sugarpaste istället för marsipan. (En tårtbotten går för övrigt alldeles utmärkt att baka på potatismjöl, och det är såklart glutenfritt!)

  Ska ni beställa kan jag rekommendera att höra er för vad det finns för olika bagerier/konditorier där ni bor, för vissa brukar specialisera sig lite extra på allergiker. Många bagerier å andra sidan säger att de inte bakar till exempel glutenfritt eftersom man måste sanera hela bageriet innan, då mjöl lägger sig överallt

  Jag har bakat en del allergivänligt då jag har vänner och släktingar som är allergiska, och det är egentligen ingen större skillnad mot att baka "som vanligt". Glutenfria bakverk blir ofta lite skörare, men mjölk- och laktosfritt är inga som helst problem. Äggallergi har jag ingen erfarenhet av, men jag har sett äggersättning på allergihyllorna på till exempel Ica Maxi. Och om man googlar så finns det säkert många bra recept. Ägg brukar få kakan att resa sig lite bättre, så det kanske bara räcker med någon annan vätska i smeten och så lite extra bakpulver? 


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Tis 26 maj 2015 13:57 #3

  Jag bakade en tårta som inte var glutenfri eller laktosfri och som säkert hade andra saker också som vissa inte kunde äta. 


  Och sen skaffade vi massor (typ 15 sorter) annat fikabröd som var glutenfritt, laktosfritt osv. 


  Så vi som kan äta vad som helst fick tårta - dom andra fick en fikabuffé.

 • Tis 26 maj 2015 17:43 #4

  Jag kommer baka våra tårtor. Vi kommer ha vanlig tårta + en tårta med äggfria bottnar + eventuellt en laktosfri.

  Till eventuella veganer kommer vi köpa veganska bakelser, likaså till eventuella övriga alllergier som inte går att lösa inom ramarna för dom vanliga tårtorna. 

  Så ett alternativ kan vara att ha vanlig tårta + separata bakelser/bakverk som är köpta och som är anpassade utifrån övriga allergier.

 • Tor 28 maj 2015 09:18 #5 +1

  Om ni har väldigt många olika allergier är mitt förslag att ni har en liten tårta till brudparet (+ eventuellt honnörsbords-gästerna) och att övriga gäster får cupcakes/bakelser som är anpassade efter varje gästs eventuella allergi. Då får ni det magiska tårtögonblicket, men samtidigt lite mer enhetligt för alla gäster, så inte endast allergikerna sitter med en varsin cupcake och resten äter tårta.:)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll