• Vad är en rimlig budget? I lägsta laget?

  Lör 7 mar 2015 00:33 Läst 5682 gånger Totalt 19 svar
  Lör 7 mar 2015 00:33

  Jag och min sambo har precis börjat ta de första stapplande stegen mot en bröllopsplanering inför sommaren 2016. Vi är studenter båda två, men kommer vara klara till sommaren 2015.

  Vi har diskuterat gästlistan och kommit fram till att endast den närmsta familjen + en tärna och bestwoman ska vara med under den borgerliga vigseln (utomhus) på förmiddagen, samt att vi blir ca 40 personer på festen på eftermiddagen/kvällen.

  Vi är rätt enkla människor. Han vill hyra en frack och jag vill bara ha en enklare klänning som jag kan ha hela dagen. Vi tänker oss hemlagad buffé på kvällen där vi även bjuder på lite vin/cider/öl till maten.

  Dekorationer kan vi knåpa ihop själva tillsammans med familjen. För min del kan alla ha olika tallrikar och glas, så det kan inhandlas på loppis (ska bara pitcha den idén för min sambo som vill att allt ska se likadant ut..).

  Det jag undrar är helt enkelt: Vad kan vi vänta oss när det kommer till kostnader? räcker 20000-30000 kr? Eller behöver vi leva på makaroner från nu till bröllopsdagen?

 • Lör 7 mar 2015 00:59 #1

  Vår budget är på 30.000 och vi verkar komma några tusenlappar under den.
  Vi ska ha buffé (från catering-firma), bjuda på öl, vin, cider och tårta. 50 gäster.
  Köpt brudklänning och kostym. 
  Inte massa krimskrams till "festen" (mer som en sen lunch). Inte massa dyra blomsterarrangemang.
  Lokalen är gratis då vi använder oss av kyrkans församlingshem.
  Så visst är det fullt möjligt. Bara att göra upp en budget och kompromissa fram något.
  Jag skulle dock tänka om angående frack. Om han ska ha frack så är det möjligt att man förväntar sig att allt ska vara lite 'finare'. Plus att man ser ut som en pingvin.

 • Lör 7 mar 2015 09:46 #2 +1

  20-30.000 kan helt klart vara tillräckligt! För att ge er en bild så kan jag berätta hur vi tänkt spendera vår budget som nu är sådär 33.000, för borglig vigsel på förmiddagen, lunch med ca 30 pers och en resa på det. 

  Min outfit (klänning, midjeband, bolero, väska, skor, trosor): 2000
  Hans outfit (ett par skjortor och underkläder, resten används sånt han har): 1200
  Dotterns outfit (klänning och skor): 400
  Mat (fördrink, dricka och mat för 30 pers): 8300
  Middag på kvällen (för bara oss två): 1000
  Ringar (enkel i titan till honom, titanring med safir och diamanter till mig: 11.000
  Resa: (en hotellnatt i Sverige, resa + boende en vecka i Milano): 6700
  Efternamnsbyte + nya leg: 2300

  Sen la vi väl ett par hundra på att trycka upp och skicka inbjudningskorten med.

  Det är hur vi prioriterat, och hade vi önskat annorlunda så finns det ju massor med utrymme både för nerskärning (typ billigare ringar och slopa resan) eller omprioriteringar. Tex har jag valt att göra både hår och smink själv, för jag tycker det känns som onödiga pengar för något jag gör själv och blir nöjd med varje dag. Jag köper också en billig klänning, för jag varken gillar eller skulle vara bekväm i en typisk brudklänning. Då behövs liksom inte så mycket pengar till det heller.  :)

 • Lör 7 mar 2015 11:23 #3

  tack för era svar! Glad Det känns bra att veta att det går att genomföra. 
  Angående ringar så kommer vi använda våra förlovningsringar (båda släta i titan, kostade ca 800 kr/st) och bara lägga till en gravering, så den kostnaden kommer inte bli så stor.
  När det gäller fracken tror jag snarare att min sambo tycker att det är en rolig grej.  Han äääälskar dessutom pingviner (ni vill inte veta hur många pingviner vi har i lägenheten..), jag tror att våra gäster kommer förstå det.. Tungan ute

  Har nu kollat på att hyra porslin och det blir ju klart mycket billigare än att köpa nytt (typ 2,70/tallrik), om det inte är så att lokalen (vart det nu blir) har porslin att använda.

  Vi har som sagt tänkt oss en intim vigsel och att vi sedan går ut och äter lunch med det sällskapet. Sedan tar vi en liten andningspaus innan festen på kvällen när alla kompisar kommer. Jag ska räkna lite på hur mycket det kan kosta att fixa en buffé själv eller om det är värt att hyra catering här i Linköping.

  Kan man hyra catering för bara hälften av gästerna och sedan fylla ut med egen mat? Låter jag för snål nu? =P

 • Lör 7 mar 2015 18:23 #4

  Klart man kan! Beställ hälften så mycket bara, och gör resten själva. Varför inte, liksom :) Blir kanske lite awkward om den ni caterar från också sköter servering, men så måste man ju inte göra. :) 
  Har fattat att ni är i Linköping, tips på att catera från NH. Vi hade tänkt ha vår bröllopsfest/-middag där, och var i kontakt med dem. De var superschysta och hjälpsamma, och rätt billiga. Vi valde sen ett annat upplägg, så valde att inte anlita dem, men ändå! 

  Låter som att vi kommer ha lite samma upplägg som er, fast ett år tidigare :P borglig vigsel i trädgårdsförening, i sällskap av närmsta familj och vänner, sen lunch med dem (på Storan, även de är superenkla att ha att göra med! De tom öppnar en halvtimme tidigare den dagen bara för oss, för att det skulle passa vårt schema.) Och sen har vi fest inte på kvällen, utan någon gång när vi kommit hem igen från vår bröllopsresa, som vi åker iväg på efter lunchen. 

 • Lör 7 mar 2015 18:25 #5 +1

  Och iaf jag hade tyckt att det känts lite extra bra att anlita NH, eftersom jag fortfarande är student. De är ju toppen, och jag vill liksom stödja dem. :P Löjligt kanske, men ändå. :)

 • Mån 9 mar 2015 10:44 #6

  Har kollat på NHs hemsida nu och funderat lite. Det blir kanske att vi beställer smörgåstårta bara och sen har lite annan mat bredvid, typ pajer, sallad, bröd osv.

  Har ni behövt boka något i trädgårdsföreningen? Det känns som en fin plats att gifta sig på. =)

 • Mån 9 mar 2015 17:51 #7 +1

  Vi har inte bokat något där, nej. Kanske borde vi gjort, jag har faktiskt ingen aning hur det funkar. Borde kanske kolla upp det, såhär efter att vi sagt till vigselförrättaren att vi ska vara där, och skickat inbjudningar med parken angedd... :P Men vi tänkte väl typ mest se ut en trevlig plätt framåt våren, sen när dagen kommer så får någon vara där lite tidigare och köra bort eventuella solare eller vad det kan vara. Har inte kollat om där är något event där den dagen. Skulle det bli knas så får vi väl ta en promenad någonannanstans, det är inte hela världen.

 • Mån 9 mar 2015 21:24 #8

  crs, det löser sig säkert! =) Vet inte om man behöver boka, ska väl kolla upp det när det närmar sig. =P

  MEN, idag har jag fått världens bästa nyhet! =D Min blivande mans mamma ska sy min klänning efter mina önskemål. Jag skulle kunna svimma av lycka. =P

 • Tis 10 mar 2015 07:13 #9

  Haha ja, jag tänker det. Lite som att om det regnar, då kör vi paraplyer. En borglig vigsel är ändå så kort, spelar liksom inte så stor roll om vädret är lite kass eller om omgivningen inte är spotless. Händelsen är ju gigantisk oavsett, det är handlingen som är det viktiga, inte resten runt omkring. 

  Härligt! Vad kul att kunna få precis vad du vill ha då! :)

 • Tis 10 mar 2015 07:54 #10

  Har samma tanke där. :) funderar på vitt paraply. eller kanske ett som matchar mina skor som ska vara i färg. :P det tar jag då helt enkelt. :) som sagt det är en kort vigsel och vi ska inte ha egna löften heller så det går ju av bara farten. :P

 • Tis 10 mar 2015 08:09 #11

  Nä, precis, inte vi heller. 
  Har köpt ett ofärgat paraplyn, genomskinlig ofärgad plast liksom. Kostade typ 100 kr på ebay, kändes lagom :) Trista med regn är väl eventuellt då om man är på gräsmattan och den är geggig och sabbar ens skor... 

 • Tis 10 mar 2015 08:12 #12

  Det låter ju också fint. =) jo det är sant att gräset blir lite tråkigt. Finns det inte ett litet lusthus i trädgårdsföreningen där ni kan stå? =P

 • Tis 10 mar 2015 08:21 #13

  Det är möjligt! Jag har faktiskt ingen aning, är där så sällan... När vi bestämde platsen så var det mest "där är grönt och nära stan, det blir nog bra". Hade först tänkt vara nere vid ån, bort bakom det där industriområdet på andra sidan stationen liksom. Där finns ju som en ö i ån, som är rätt fin. Men sen kändes det lite drygt att måsta gå därifrån upp till Storan, så vi bytte. 

 • Tis 10 mar 2015 08:33 #14

  hittade en bild på det. Så här ser det ut: www.panoramio.com/photo/80600736

  Har för mig att det är rätt nära ingången från trädgårdstorget (typ, hoppas du förstår vilken ingång jag menar. Nära domkyrkan).

 • Ons 11 mar 2015 21:57 #15

  Jamen kolla, det är ju inte helt dumt! Lite trångt möjligtvis :P 

 • Tor 12 mar 2015 18:10 #16
  crs skrev 2015-03-11 21:57:05 följande:

  Jamen kolla, det är ju inte helt dumt! Lite trångt möjligtvis :P 


  Huvudsakentär ju att vigselförrättaren, du och din blivande får plats. ;)
 • Tor 12 mar 2015 19:24 #17

  För övrigt har vi nu bestämt vart vi ska vigas. =) Det är gratis och behöver inte bokas och ser ut som följer:
  gunilla-s.blogspot.se/2013/06/lusthus-i-tannefors.html

 • Fre 13 mar 2015 07:01 #18

  Åh, där nere är fint! Vad kul! :)

 • Fre 13 mar 2015 08:43 #19

  ja det känns bra att ha det bestämt. =)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll