• Anonym (Oroli­g)
  Äldre 25 Feb 02:09
  3251 visningar
  7 svar
  7
  3251

  Min vän dricker för mycket

  Min nära vän sedan barnsben har alltid dövat sina smärtor och sorger med starka groggar. Vi snackar 80% sprit till 20% virke. Hon dricker 3-4 dagar i veckan, beroende på om hennes vänner är lediga. Vi har varit ute på krogen 100 gånger men hon har aldrig kommit ihåg det, hon har alltid minnesluckor och stor ångest. När hon är full är hon knepig, otrogen, korkad, klängig och pinsam. Nu till vårt bröllop där vi kommer ha fri bar har jag smygit in lite fint att det inte ska vara en fyllekvart för det och att jag vill att folk minns vårt bröllop. Men bara för ett par dagar sedan RINGER hon och frågar "hur funkar fri bar för oss som vill ha starkare groggar?" Blev mållös och la på och skyllde på störningar i 3g-nätet. Varför vill hon så promt supa ner sig på vår bröllopsfest? Att ta bort alkoholen är inget alternativ, inte heller betalbar. Hur tar jag upp det här en gång för alla utan att riskera vänskapen?

 • Svar på tråden Min vän dricker för mycket
 • Anonym (Katte­n)
  Äldre 25 Feb 07:16
  #1

  Alkohol och att någon dricker för mycket är alltid ett jättesvårt ämne att ta upp med någon. att dricka så mycket 3-4 gånger i veckan är ett tydligt tecken på ett missbruksbeteende och är uppriktigt oroväckande (jag är socionom och erfarenhet av ämnet) och som du säger så dövar hon sina sorger med sprit. Jag är rädd att det kommer att bli svårt att styra hur mycket hon kommer att dricka på bröllopet, det låter ju som hon har samma inställning som hon har när hon går ut på krogen en vanlig kväll och ser kanske inte problemen med att hon blir så full. Det låter som risken är rätt stor att hon dricker lika mycket som vanligt.

  Är det några mer i vänskapskretsen som uppmärksammat hennes drickande, eller någon i hennes familj? Kanske kan ni prata med henne gemensamt. 
  Jag vill inte låta allt för negativ men det kanske är dags att ta ett snack med henne om det och säga att du kanske vill att hon håller sig till öl eller vin istället för starksprit. Eller ber henne att inte dricka alls. Det är ju er dag och man vill ju inte att en person ska förstöra hela festen. För din väns skull tycker jag att det är ett ämne som ni bör ta upp. Finns ofta bra med stöd och hjälp man kan få från sjukvården eller kommunen i hur man ska går till väga. 

  Hoppas att det löser sig till det bästa

 • Äldre 25 Feb 08:46
  #2

  Säg sanningen till henne.

  Du dricker för mycket och du gör konstant bort dig och har minnesluckor.
  Jag vill inte ha någon som super ner sig på mitt bröllop.
  Så om du blir för full så kommer vi be dig att gå.
  Så för min skull kan väl du strunta i att dricka helt denna kväll.

  Dessutom så har du festen på ett ställe med utskänkningstillstånd så är det emot lagen att vara pruttfull så då kommer hon enligt lag vara tvungen att lämna lokalen.

  En riktig vän säger sanningen och tar upp problemet, inte bara sticker huvudet i sanden för att det är jobbigt när dennes vän har problem.


  Live free, ride free
 • Plätti­s
  Äldre 25 Feb 09:06
  #3

  Vi har också personer på vår gästlista som har problem med alkohol. Hen häller i sig vansinniga mängder, får minnesluckor, spyr varje gång det är fest och allt möjligt. Och eftersom jag inte tänker ha det så på mitt bröllop satte jag ner foten och sa att vi har betalbar. Dessutom ska både jag och min sambo prata med den här personen innan och säga hur vi tänker. 

  Jag har pratat med min bror och bett honom vara den som håller lite extra koll, så om någon blir för full sätter han dem i en taxi och skickar hem dem. (Han jobbar inom det militära, så han brukar kunna vara ganska övertygande.) 

  Det känns bedrövligt att behöva oroa sig för hur någon annan ska bete sig på bröllopet. Jag vill kunna slappna av och njuta av planeringen, inte ha ångest över hur mycket den här personen kommer hälla i sig och var hen kommer spy. Så det blir några riktigt allvarliga samtal, inte bara för bröllopets skull utan i allmänhet. Jag har varit orolig länge för den här personen, men hen påstår sig ha kontroll. Och hens närmaste omgivning säger inget eftersom det finns latenta problem hos nästan allihop. 


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Äldre 25 Feb 09:23
  #4
  Plättis skrev 2015-02-25 09:06:22 följande:

     Vi har ju ingen fest, men vi serverar ej starksprit på vårt bröllop, blir inga groggar och sprit.
  Avec till tårta, ja och en fin whiskey kanske, men jag ser ingen annledning till att någon måste ha starksprit i övrigt. Vi har liksom dig gäster och bekanta som utan problem skulle ta tag i sådana personer om det ändå skulle ske, men våra gäster har aldeles för stor respekt för andra samt allmän hyfs för att de skulle supa sig under bordet.

  Sedan kan man helt undvika detta problem, genom att ha en Ordningsvakt på festen. Och säga att lokalägaren krävde en OV om man skulle servera sprit, så det är gällande alkohollagar som gäller.
  Billig kostad för en problemfri fest. ;)
  Live free, ride free
 • Äldre 25 Feb 09:26
  #5

  Vd knepigt, men jag hållermed nightrod där. Det här är något du måste ta upp med henne.

  För,odligen kommer hon att förminska problemen och ävenomhon lovar att hålla sig nykter så skulle jag ha i bakhuvudet att det förmodligen inte kommer att hända, framförallt med tanke på att hon ringde och frågade vad som gäller om man gillar starka groggar. Är man beroende så är man. Men du får göra klart för henne att hon blir satt i en taxi om hon blir full.

  Ha inte dåligt samvete över det.

 • Anonym (Fylle­slag)
  Äldre 25 Feb 09:38
  #6

  Har ni bartender förresten så kan ju hen säga ifrån när hon vill dricka starka groggar. Kanske sätta upp 2 3 drinkar som max gräns per person? Sprit är kuloch drinkar är goda och de flesta dricker ju med måtta så jag ser inga problem med att du vill servera detta, och du ska ju inte avstå pga en enda person.

  Vi har min killes bror som alltid gör bort sig på bröllop, jag har lite come to terms with it, att han kommer blifull, men han ställer inte till med bråk eller så och vi har rätt avslappnade vänner som inte skulle ta illa upp, men ingen skulle heller ha problem att sätta honom i en taxi, och han är medgörlig som tur är så han lyssnar, men det var ett problem för mig i början när jag planerade bröllopet, men jag har kommit fram till att det är som det är och jag tänker inte låt det sabba min kväll. Man kan säga att ställa krav osv men för mig är det viktigt att han är där och har kul, men han vet att när vi tycker att det är dags att gå hem, då går han hem. Så, varsågod och drick, men när du börjar blipinsam skickar jag hem dig.

 • Äldre 25 Feb 10:07
  #7

  Jag säger som många andra - ta upp det med henne rakt av. Hon kanske blir arg och sårad, men det kan vara det som får henne att se över sitt drickande också.

  Prata dels med den som står i baren att om denne anser att någon börjar bli för full så får hen göra en bedömning och antingen servera en drink med ytterst lite sprit (alltså låtsas att det är en normal drink) eller om hen tycker att det är bättre för situationen - säga att "nej du får vänta lite, här har du ett glas läsk istället"

  Men prata även med gemensamma vänner och be dom hålla lite koll. 

  Och till sist - blir hon för full - släng ut henne.
  Det är ärligast även mot henne

Svar på tråden Min vän dricker för mycket
Logga in
Bli medlem