Inlägg från: ellendellen90 |Visa alla inlägg
  • ellendellen90

    Ringar av återvunnet guld

    Vanbruun har bra priser och numera även fair trade guld. Man kan även skicka in gammalt guld man har liggandes. Men det finns öven en annan viktig sak att tänka på...


    Till vardags är jag juriststudent med inrikting på mänskliga rättigheter och när jag började titta efter en vigselring kom jag ganska snabbt i kontakt med något som heter Kimberley processen som är ett avtal mellan väldigt många länder som syftar till att stoppa handeln med konflikt/blods diamanter. 
     
    Det finns många problem med denna typen av internationella avtal och framförallt med diamanthandeln eftersom det inte sällan handlar om stora summor pengar. Det största problemet är väl att det fortfarande är i princip omöjligt att garantera bra löner och arbetsförhållanden för arbetarna. Skillnaden nu är att diamanter inte byts mot vapen utan pengarna går direkt till staten eller privata aktörer vilket kan vara både bra och dåligt men oftast går väldigt lite pengar till att investera i skolor och liknande i de områden som tidigare drabbats hårt av inbördeskrig som finansierats via handeln med diamanter. Avtalet ställer alltså inget krav på rättvisa löner eller ens ett grundläggande mänskliga rättigheter för gruvarbetarna garanteras.
     
    Kimberley processen är ett av tal som tog fram på initiativ från FN i samband med ett blodigt inbördeskrig i Sierra Leone i början av 2000-talet. Antalet medlemsländer är idag 70 att vara medlem i denna typen av överenskommelse innebär att landet måste se över sin egen lagstiftning och skicka in regelbundna rapporter över hur avtalet följs i landet. Enligt Kimberley har de köpande länderna i västvärlden också en viss skyldighet att hjälpa de producerande länderna i Afrika med att kontrollera så att avtalet efterlevs.Sverige har inte skickat in något rapport vare sig om det egna landet eller hjälp till så att avtalet efterlevs i Afrika.
     
    Mitt råd är väl att inte köpa en diamant helt enkelt. Idag finns massa olika allternativ, inte bara naturliga diamanter och cubic zirconia som är vanliga i den Svenska handeln. Det finns idag diamanter som framställe i labb, i USA. De stenarna har samma kemiska och fysiska egenskaper som en naturlig diamant. Moissaniten är också ett bra allternativ, den har liknade egenskaper som diamanter men består av kisel istället för kol. 
  • ellendellen90
    ElinaF89 skrev 2015-02-06 17:02:37 följande:

    Ellendellen90, Jag är väl medveten om vad Kimberly processen är och skulle aldrig köpa en sten som inte var certifierad med just det. Men det var inte riktigt det som jag frågade efter utan återvunnet guld. Men kul att du har kunskap om detta och jätte bra att sprida den informationen, gör en egen tråd om det vettja ;) Är du lika insatt i återvunna metaller?

    Vad det gäller Vanbruun så skulle jag aldrig beställa en sån viktigt sak som min förlovnings- vigselring på nätet. Jag vill prova, känna och klämma för att se om det passar mig. Jag kommer vilja gå till en guldsmed och få hjälp med både design och tillverkning. Då kan jag även få någonting som är unikt!

    Broddan, vet inte om det var det hon menade?


    Mitt inlägg finns som en egen tråd men jag tycket ändå att det var värt att nämna i sammanhanget, för andras del kanske. Jag har inga stora erfarenheter eller koll på återvunnet guld framförallt eftersom jag själv är allergisk. Men guld och andra metaller bryts i Afrika under liknande förhållanden som diamanterna där arbetarna blir lidande jag har väl därför inriktat mig mest på fair trade guld. 

    Hela min poäng med inlägget är att Kimberley är ett avtal som inte funkar alls på det sättet det avser. Avtalet gäller t.ex bara för råa diamanter om stenarna slipas lite gran behöver de inget certifikat, de stenarna är omöjliga att spåra och cirkulerar på marknaden. Det finns förstås fair trade diamanter också som bryts i Kanada eller i Sydamerika. 

    Jag köpte min ring från Vanbruun och är väldigt nöjd. Men jag förstår att man inte vill köpa något så dyrt eller viktigt över nätet. 
Svar på tråden Ringar av återvunnet guld