Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Okej att önska präst?

    När man ringer för att boka kyrka kan man lämna önskemål om särskild präst. Det är dock inte säkert att denna önskan blir uppfylld eftersom vi präster har vissa helger då vi tjänstgör, andra helger tjänstgör vi alltså inte. Är man flexibel med tider, alltså om prästen är viktigare än datumet, är det lättare. Är man inte nöjd med den präst man fått, kan man ordna egen präst - däremot har församlingen ingen skyldighet att ordna en annan präst än tjänstgörande. Om man fixar en egen präst så får han/hon göra detta på sin fritid, alltså gratis. Vi har ingen rätt att ta betalt av brudparet, vare sig för själva insatsen eller resan dit.

  • Kjell Präst

    För fullständighetens skull bara: Alla präster läser INTE latin. Det är nog väldigt få som gör det. Man läser vanligtvis ett språk; grekiska eller hebreiska. Latin ingår inte i utbildningen.

  • Kjell Präst

    Oops, de var dåligt underrättade. Inte ett ord latin läser man! Det finns säkert enstaka präster

    som tar latin som något slags specialämne, men jag känner ingen som gjort det. Jag skulle alltså aldrig ha kunnat tillgodose ert önskemål För övrigt läste jag grekiska men har aldrig använt kunskaperna. Så här nio år efter min prästvigning skulle jag inte kunna formulera en mening på grekiska...

Svar på tråden Okej att önska präst?