• Äldre 2 dec 19:59
  3221 visningar
  13 svar
  13
  3221

  välja datum

  Hur tänker/tänkte ni med datum?

  För er som gifter/gifte er mitt i sommaren tänkte ni på att gäster kan tacka nej pga andra semesterplaner?

 • Svar på tråden välja datum
 • KoA201­6
  Äldre 2 dec 22:24
  #1

  Hej Malinschon,

  När vi satte datum började vi först och främst fundera kring år, när vi vill gifta oss/ känner att det passar bra i tiden. Efter det var vi båda inne på sen vår - sommar - tidig höst, men då jag tar min examen i juni det året ville vi inte att det skulle vara för nära i tid. En annan faktor var värmen, att inte ha det i den absolut varmaste perioden och sen kikade vi i kalendern och såg att det fanns en dag som matchade 'vår dag'. Exempelvis om den 10 mars är vår årsdag så är bröllopet planerat till den 10, säg, augusti. Så lite anknytning är det ändå, även om det kanske är lite långsökt. Det som avgjorde mest i vårt fall var nog tiden på året (sensommar). Vi hade nog aldrig tankar på att ha bröllopet i mitten av sommaren heller, med tanke på att många är bortresta och så. Men i vårt fall är nackdelen att det kan vara i början av höstterminen och skolstart för många, men då majoriteten av gästerna bor i samma stad så tror jag inte att det har en jättestor påverkan ändå...

  Oups, detta blev vist världens utläggning. Haha, men nu vet du hur våra tankar gick i alla fall. Hur tänker ni kring datum? Är det något speciellt ni oroar er över?

 • Äldre 3 dec 07:13
  #2

  Vi pratade lite löst om bröllop under en tid, vad/hur/när vi vill ha det och funderade fram och tillbaka på sommar-/vinterbröllop. Men när vi bestämde oss för att vi vill gifta oss och att det är det vi ska spara pengar till så föll det snabbt på sommarbröllop på vår förlovningsdag, vilket är mitt i högsommaren. 
  Jag har faktiskt inte ens tänkt tanken på att folk kanske inte kan komma pga semesterplaner, men det beror nog på att vi nästan bara bjuder familj och släkt plus att vi berättade mer än 1,5år i förväg och berättade även datum då. Så kan de inte komma då så får de helt enkelt låta bli, men jag tror inte det kommer bli något problem med det.

 • crs
  Äldre 3 dec 09:03
  #3

  Vi ska gifta oss 25 juli, mest för att vi båda gillar sommar, och det är årsdagen för vår första dejt. Kändes som bra datum, liksom. Visst har vi tänkt tanken på att det är semestertider, men vill folk vara med och fira så får de väl anpassa sig, annars slipper de vara med. Det är vår dag, anpassad efter oss två och inte efter någon annan. 

  Enda "problemet" med att ha det så är möjligtvis värmen. Men vad fan, värme är väl schyst, får väl se till att skaffa typ 20 skjortor till snubben bara så han inte behöver vara helsvettig hela dagen. :)

 • Plätti­s
  Äldre 3 dec 10:10
  #4

  Vi har bytt datum fyra gånger, tror jag. Kanske mer. Vi försökte anpassa oss efter vad som var praktiskt, och att det inte skulle krocka med släktingar som fyller jämnt (gifta sig på mammas 50-årsdag skulle inte vara populärt). 

  Nu försöker vi prata med lokalen vi valt för att se om det är möjligt att få ett datum på sommaren. Vi hade äntligen bestämt oss för 25 juli (vi förlovade oss 25 december, årsdagen av första dejten), men dagen innan hade någon bokat lokalen just den helgen. Just nu hänger det lite löst, men eftersom vi inte har någon årsdag eller annat att hänga upp det på är det viktigaste bara att vi får gifta oss  

  Vår ständiga plan B är att bara gå till rådhuset och gifta oss, sedan ha festen vid ett senare tillfälle. Det gör att bröllopsplaneringen känns lite lättare, särskilt när saker inte går som vi vill!


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Äldre 3 dec 11:33
  #5

  hörrö ja minns inte hur vi kom fram till datumet... ja tro vi valde ut årstid först, sen vilka lördagar det fanns, å så valde vi ett enkelt datum

 • Äldre 3 dec 11:35
  #6

  vi har 5 sept 2015 btw

 • Äldre 3 dec 15:49
  #7

  Vi ville gifta oss 25 juli för att det är enkelt att komma ihåg (förlovade oss den 25 december, på min födelsedag). Men sen visade det sig att kyrkan som vi bor 1 min ifrån har en musikal inbokad nästan varenda lördag hela sommaren. Kyrkan som var vårt andra alternativ har bara vigsel varannan helg då dom delar präst med en annan liten kyrka. Så då fick det helt enkelt bli 1 augusti och det känns jättebra :) 

 • Äldre 3 dec 17:25
  #8

  Vi har börjat prata om midsommar. Då brukar även de flesta utlandssvenskar vara hemma. Midsommar har alltid varit min favorithögtid så att välja midsommar var ganska enkelt. Min fästman gillar maten som hänger ihop med firandet. Förmodligen kommer det hela att vara ett tvådagars event där vi på fredagen firar midsommar med våra familjer och sen har själva bröllopsfesten och vigsel dagen efter. Men eftersom vi pratar om 2016 nu så är inget hugget i sten. 

 • Äldre 6 dec 20:24
  #9

  Vi ville gifta oss så snart som det var praktiskt möjligt efter vår förlovning och vi hamnade då i pingsten .  (förlovade oss 4 juli 04 och gifte oss 14/5 -05) 

  Vi kompromissade om bröllopet då jag hade velat gifta mig borgerligt i vår trädgård och hade kunnat ta vilken random eftermiddag/helg som helst.  Men maken var mer traditionsbunden och ville ha kyrkbröllop och då fick det bli en äkta bröllopshelg som ju pingsten är.  

 • Äldre 6 dec 21:47
  #10

  Vi valde datumet två år efter vi förlovade oss, det är mitt i sommaren (i juli). Lite perfekt också för att det hamnade på en lördag. Vi har sagt till gästerna om bröllopet redan i julas när vi bestämde oss på när vi skulle gifta oss. Sen var det väl bara det

 • Äldre 6 dec 22:43
  #11

  Min fästman fria 14 mars 2014 och jag skulle tycka det va roligt att gifta oss inom ett år. 14 mars 2015 var passande nog en lördag, jag hatar vinter och det skulle vara kul att se fram emot vintern också + att bästa resmålen går på vintern. Men sen bestämde vi oss för att vi ville gifta oss på Öland där vi har sommarstuga och att bjuda gäster till Öland i mars är inte så kul. Jag ville inte vänta för långt in på sommaren så då kom vi fram till midsommarafton 19 juni. Inte alls som vi planerat från början med varken dag eller datum men vi är nöjda!

 • Äldre 21 sep 10:12
  #12

  Vi har valt 30e juni 2016, då vi blev tillsammans 30e juni 2012. Det är inte en lördag men jag vill absolut ha det datumet och att vänta två år för att det ska var en lördag känns inte riktigt aktuellt :P De kompisar jag hunnit prata med blev förvånade att vi ens hade funderat på att det skulle kunna vara ett problem då de tyckte att det såklart inte var någon var att ta ledigt en dag, speciellt under sommaren, för ett bröllop bara de visste om det i god tid :) Så det känns väldigt bra och inte allt för stressigt trots att vi inte hunnit boka kyrka eller lokal än, då jag utgår från att det bara är lördagarna som är hysteriskt uppbokade redan nu.

 • Äldre 21 sep 10:15
  #13

  Tilläggas ska att vi ska försöka få ut Save the date - kort inom den närmaste månaden så att vi inte behöver ha så bråttom med att skicka ut inbjudningarna sen. Det är inte ovanligt att planera semestrar ett halvt - 1 år i förväg i min familj så det är på tiden.

Svar på tråden välja datum
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.