• Plätti­s
  Äldre 29 sep 11:02
  2615 visningar
  7 svar
  Inlägg från Plättis Visa alla inlägg
  7
  2615

  fler som tar varandras namn?

  Det kan vara bra att veta att det är svårt att genomföra det. Med de nu gällande namnlagarna kan man inte "korsbyta" efternamn. 

  Om du tittar på Skatteverkets blankett för namnbyte i samband med vigsel (länken nedanför) så går det bara att ena parten tar ett mellannamn. Eventuellt kan man ordna det i efterhand, men jag tror det kan bli väldigt svårt. (Och dubbelnamn med bindestreck är helt omöjligt i nuvarande lagstiftning.)

  www.skatteverket.se/download/18.6efe6285127ab4f1d25800028268/783103%2B783303.pdf

  Att maken tar sin makas efternamn är inte ovanligt, men då handlar det ofta om att hon har ett mycket ovanligare efternamn än honom. Jag och min sambo diskuterade länge hur vi skulle göra, för jag har ett väldigt ovanligt efternamn (men som ingen kan stava till av någon outgrundlig anledning) och han har ett lite vanligare. Just nu är jag ensam om att heta som jag gör, kombinationen av förnamn+efternamn, men när jag tar min sambos namn kommer jag vara en av fyra som heter samma sak. 

  För min sambo är det extremt viktigt att behålla sitt efternamn då han kallats för det hela livet. För mig är inte efternamnet lika viktigt, jag kommer ha kvar kopplingen till min släkt och min familj ändå. Så vi tar hans efternamn när vi gifter oss och jag får välja namn till våra framtida barn istället


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
Svar på tråden fler som tar varandras namn?
Logga in
Bli medlem