Inlägg från: orsing |Visa alla inlägg
  • orsing

    Buffé. Bara vitt vin?!

    Som rubriken lyder - kan man tänkas servera en buffé och till det ha bara vitt vin (alltså ej samtidigt rött/rosa vin). Övrig dyck också ett lämpligt öl, samt bordsvatten och alkoholfria alternativ.

    Tänker mer på om "alla" förväntar sig att kunna välja rött/vitt oavsett om vi gjort ett bra val på vinet...

  • Svar på tråden Buffé. Bara vitt vin?!
  • orsing

    Ska förtydliga mig

    Vare sig vi eller våra gäster dricker "husets vita" eller "husets röda" till vardags, utan uppskattar specifika druvor, vinhus, årgångar och kan säkert i vissa sammanhang/av gemene man kallas vinsnobbar... Valet av vin är naturligtvis gjort med hänsyn till maten, och det röda vin som skulle kunna passa till maten passar tyvärr inte våran prisklass (vi kan inte lägga ett par hundra kr per flaska) till så många som vi tänkt bjuda. Vitt har vi dock hittat ett kanonvin för bra pris, perfekt till den mat vi ska servera. Ölen är också vald med omsorg, inte heller det beställer de flesta som "en stor stark"...

    Cider är t ex inte ett alternativ, inte heller cola - för de vuxna till maten - det är för sött! Det får de ta i baren sen om de vill....


    Buffen kommer inte att innehålla rött kött, charkuterier, mögelostar eller dylikt. Bäst skulle det passa med visst bubbel (det tillåter tyvärr inte budgeten heller).


     


    På de finare middagar jag varit på har man lagt ner omsorg på dukning, mat och dryck. Där är det en självklarhet att vinet som serveras passar in. Man dricker det som serveras, eller tar bordsvatten enbart. Ibland rött vin, ibland vitt vin, ibland enbart öl...


     


    Jag blir lite förvånad över att det när det gäller bröllop tydligen (?) är viktigare med rödslask än att ha en samlad tanke över det man serverar...?

  • orsing

    Jag ber om ursäkt Chicita, jag menade alls inga påhopp eller att vara otrevlig.

    Jag tog också för givet att jag var tydlig i trådstarten med att vi tänkt till angående vinet, och också att jag inte specifierade maten utan använde den grövre benämningen "buffé" som självklart kan betyda allt möjligt. Ber alla om ursäkt för det!

    Med det sagt, kvarstår ändå frågan - nu förhoppningsvis lite bättre formulerad...!?! Skrattande

    ps släkten dricker inte vin av olika skäl, men flera av vännerna gör det, några tål inte rött vin pga migrän, men alla tål vitt ds

  • orsing

    Min fråga - ursäkta den klumpiga initiala frågan - rör en skaldjursbuffe, tilll vilken vi kommer att servera bubbel för runt hundralappen flaskan. Det finns ett par väldigt prisvärda sådana på marknaden, som bl a PiaA igen har sagt. Det finns inga motsvarande röda i samma klass för samma pengar! Naturligtvis kan jag köpa ett rödvin i hundrakronorsklassem, och få ett som passar hyfsat, men det kommer INTE passa lika bra, och då hade jag mina funderigar på att helt enkelt låta bli det sämre alternativet.

    Jag har nu förstått att på bröllopsmiddag ska man servera både rött och vitt vin, oavsett om det röda (eller vita) inte passar med maten. Okej, jag kommer att göra så. Bordsvatten är neutralt, passar till det mesta och kan kryddas med lämplig smaksättning. Jag tycker definitivt inte att allt rödvin är rödslask, några av favoritvinerna är röda under hundralappen - men de passar inte till just den här maten...

    Jag ville helt enkelt att gästerna skulle få en så fint sammansatt måltid som möjligt, som vi som värdpar kan stå för (och ha råd med) fullt ut!

  • orsing

    Kalaspinglan - du förstod mitt dilemma, tack! Vilken bra idé att ha rödvin i beredskap, men inte "skylta" med den. Så gör vi, förstås, också. Glad

  • orsing

    Tack för alla synpunkter Glad

    Vinet är Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir Brut, nr 7359 på systembolaget. Kostar 89 kr flaskan. Har inte riktigt bestämt mig för rött alternativ än, men var lugna, rödvinsfantasterna ska nog få något de också...

Svar på tråden Buffé. Bara vitt vin?!