• Lundahl, Nordin eller kanske Nordahl

  Mån 7 apr 2014 20:31 Läst 1254 gånger Totalt 2 svar
  Mån 7 apr 2014 20:31

  Suck!
  Dags att ta diskussionen om blivande efternamn. Både jag och min blivande är fästa vid våra efternamn och vill inte ta bort dem egentligen. Barnen heter Nordin Lundahl och vi pratade om att först heta så även vi. Men nu visar det sig att om vi skulle få ett till barn får detta inte ta vårt mellannamn utan får endast heta Lundahl. Vi vill ju såklart att vi alla ska heta lika så det gick ju bort..
  Vi har då pratat om att mixa våra namn till ett nyt men ganska vanligt, Nordahl.
  Får man byta till efternamn som är relativt vanligt och utan något släktband?
  Ny lag är på G också så att nästa år kanske man får ha två efternamn.. men hur gör vi då när vi gifter oss. Vill ju ha samma efternamn från början. . Hur har ni gjort?

 • sötnöt­en
  Guide Visa endast
  Tis 8 apr 2014 09:16 #1

  Här finns information om att byta efternamn "helt" och hur man ansöker: 
  www.prv.se/sv/Personnamn/Byta-personnamn/Byta-efternamn/

  Här är skatteverkets information om efternamnsbyte (något av bådas namn) vid vigsel/partnerskap och hur man söker:
  www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/namn/efternamn.4.76a43be412206334b89800020669.html
   
  En sammanfattning är att den kombination ni val inte är möjlig då Nordahl är ett efternamn som redan existerar, därför skulle det inte klassas som nyskapat, och som jag förstår det har ni inte haft namnet i släkten tidigare. 

  Förslag på lösning är ju att ni hittar på ett helt nytt (finns en efternamnshittare) som ni tycker passar, annars är utvägen att välja ett av namnen eller inte byta namn alls. Hoppas det hjälper någorlunda. 

 • Tis 8 apr 2014 09:26 #2

  Nej, man får inte byta namn till något som redan finns och som man inte har i släkten (får inte finnas alltför många generationer bakåt heller, om det skulle finnas i släkten). Då måste ni hitta på något helt nytt, som inte heller är snarlikt något som redan finns.

  Vi kikade bakåt efter ett släktnamn och hittade ett vi tyckte om, men tiden fanns inte för att få det att gå igenom före vigseln (jag skulle bytt till det isåfall, sedan maken i samband med vigseln). Då valde vi helt enkelt att ta ett av våra namn. Jag heter Andersson, maken hette Johansson (väldigt roliga alternativ ;) haha). Vår dotter hette Andersson med Johansson i mellannamn. För oss var det viktigare att hela familjen hade samma efternamn än att behålla sitt eget. Jag hade absolut kunnat byta till Johansson, men eftersom dottern redan hade lärt sig att hon hette Andersson och det var viktigare för min pappa med efternamnet än vad det var för makens familj, så valde vi att alla heta det.


Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll