Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    Hur gör du och din partner med ekonomin?

    Alyllyra skrev 2014-03-31 10:56:45 följande:

    Jag valde "Annat".
    Vi har varsitt lönekonto, och därfrån sätter vi över en viss summa varje månad till ett gemensamt konto varifrån hyra, gemensamma räkningar och mat betalas. Övriga pengar får man göra vad man vill med.


    Ungefär så gör vi också. Jag svarade "annat" eftersom vi har delvis gemensam och delvis enskild ekonomi.

    Vi har varsitt lönekonto och för över pengar dels till ett gemensamt "lönekonto" för löpande utgifter (räkningar, mat osv), dels till ett gemensamt kortsiktigt sparkonto för resor, möbler och andra större gemensamma utgifter.

    Sen har vi satt upp våra respektive överföringar så att båda får lika mycket kvar på sitt lönekonto (trots att vi inte tjänar lika mycket), och den summan får man göra vad man vill med.En del går till eget sparande, men sen kanske man vill köpa kläder, klippa sig, köpa någon elektronikpryl eller whatever, och då behöver man inte fråga den andre om lov eller hålla på med avvägningar eller diskussioner om hur mycket pengar den ena eller andra gör av med.

    Vi tycker det funkar väldigt bra. Det enda som kan vara lite knepigt är gränsen mellan vad som ska gå på det gemensamma kontot och vad som ska vara "egna" utgifter. Det blir lite godtyckligt ibland, men huvudsaken är att vi är överens och nöjda för det mesta!
  • Aniara4
    Sofie R skrev 2014-04-07 07:35:46 följande:

    Jag tycker det är fantastiskt konstigt att gifta sig och dela allt i livet, men skilja på dina och mina pengar. "Nej den mjölken får du inte dricka, den har jag köpt för mina pengar!" Blir lite dålig nivå. I min värld delar man på allt! Annars kan man lika gärna färgsätta leva tonårslivet och dejta varandra.


    Fast jag tycker som sagt att det funkar ganska bra att göra båda delarna. Dvs att man delar på det mesta, men också har en viss summa som är "mina" pengar som jag gör vad jag vill med utan att fråga eller förhandla.

    Vi delar ju t.ex. inte samma kläder, har varsin mobiltelefon och lånar inte den andres utan att fråga osv. Men hushållssaker, mat och sånt är gemensamt.

    Iofs, om jag t.ex. var laktosintolerant och min man inte var det, och han drack upp min mjölk utan att fråga, då skulle jag nog kunna bli lite småsur faktiskt!
    Kileane skrev 2014-04-07 08:51:25 följande:
    Jag vet faktiskt ett par som har levt tillsammans i långt över 10 år (ej gifta) och har hus och ett barn tillsammans som lever ungefär så. De har skilda hyllor i kylskåpet med sina egna grejer och vill den andra ta ett kex till kaffet måste hen fråga sin partner, som handlat kexen...

    Kvinnan i familjen åker utomlands för "sina" pengar medan mannen inte har råd att följa med eftersom han betalar större delen av räkningarna...

    Mycket märkligt sätt att leva tycker jag!
    Det låter däremot jättemärkligt! Vilket förvirrande föredöme för barnet dessutom...
Svar på tråden Hur gör du och din partner med ekonomin?