• Äldre 26 Mar 16:12
  13126 visningar
  35 svar
  35
  13126

  Budgetbröllop_2015

  Hej alla!

  Min första tråd här :)

  Någon mer som planerar ett budgetbröllop som ska vara så "grönt" som möjligt. Jag försöker konsumera så lite jag kan i min vardag, min sambo likaså.

  Vi har tänkt att försäka göra ett så ekonomiskt bröllop som möjligt utan att snåla på maten, kärleken och glädjen. Vi vill dela dagen med släkt och vänner och att alla ska ha kul. 

  De stora posterna är ju lokal och mat, lokaler håller vi på att leta och vi har fått ett bra prisförlag på buffé (vegansk)

  Vill bara dela med mig av lite budgetförslag och gärna få tips av andra!

  Eftersom vi kommer gifta oss borgeligt ska jag börja leta klänning på loppis (eller be en vän sy i eko/återanvänt-tyg) Min sambos kostym kommer vi lägga mer pengar på då det är svårt att hitta en fin och billig. Plus att det mer är en investering än att köpa en dyr klänning. 
   
  Vi ska be min sambos pappa odla blommorna till dekoration i sin trädgård.

  Vi ska be en bekants band spela (de är så klart välkommna på festen och att äta mat och dricka samt vi kommer tacka dem på annat sätt också om de skulle vilja göra detta för oss)

  Leta vaser och annat på loppis, gärna gamla apoteksflaskor då min sambo jobbar på apotek.

  Göra egna vimplar av fint papper (i snöre som man hänger längs väggarna)

  Göra inbjudningskort, festprogram och övrigt själva, då både jag och min sambo gillar att pyssla är detta lika mycket för vår underhållning som ett sätt att spara pengar

  Åka på bordeshop ev. tillsammans med min sambos bror och min syster och köpa i alla fall öl och sprit (vin köper vi nog på systemet pga svårt att hitta eko, rättvisemärkt och veganskt vin på bordershop). De ska få frågan om att vara toast-par, så om de bådar tackar ja blir detta ett sätt för dem att lära känna varandra lite bättre.

  Be min sambos ungdoms förbund att servera mot ett tillskott till partikassan

  Fråga vän som är busschaufför om han kan abonera buss till ett bra pris

  Be min sambos mamma (eller hans moster) att göra min bukett och crossaget.


 • Svar på tråden Budgetbröllop_2015
 • Äldre 26 Mar 23:34
  #2

  Skoj Galaxen01!

  Ja, eller hur  har man :D

  Att fixa och trixa och hela "projekt"grejen är en del av charmen tycker jag.

  Vintageklänning och lada låter ju helt fantastiskt! Super att de har kök och så också.
  Hur har ni tänkt med transporten? Vi har både kollat på lokaler i och utanför stan, men det som skrämmer mig lite med landet är all roddning kring transport och så. Har ni någon bra knep kring det?

  Ska ni ha lite "gammeldags" stuk på hela cermonin och festen?

  Min sambo var och privade kavajer idag, de var attans tjusiga, men iiiiinte så billiga. Men hans kläder är det som kommer kosta förutom lokal och mat (och dryck) tänker jag. Min mamma sydde iofs pappas kostym till deras bröllop :)
   

 • Äldre 12 Apr 12:24
  #8

  Om ni har ett systrarna Grene i er stad så har det fina och billiga (och inspirerande!) saker!
  http://www.grenes.dk/index.php?page=53&blog=101&lang=32  Vi köpte 80 konvolut (som är som dessa http://inkido.blogspot.se/2012/04/dopinbjudan.html )

  För 12 spänn för ett 4 pack. Jättebra pris och vi kan pimpa dem lite som vi vill. Ett tips! De kostar typ 18 kronor styck annars när jag hittat liknande på internet.
  "Glimriga" färger i ljust (lindbloms)grönt, vitt, grått och svart fanns. Vi köpte hälften vita hälften gröna.
 • Äldre 12 May 12:37
  #10

  MiniG!

  Vad kul! Inspirerande blogg, tack för att du delar med dig :)

 • Äldre 16 May 18:29
  #12
  marianordlund skrev 2014-05-16 14:13:40 följande:

  Åh vilken rolig tråd, jag hoppar in!

  Vi gifter oss i slutet av Juni 2015, ute på våg egna åker och middagen/festen kommer hållas uppe på vår loge hemma på gården. 65 gäster, bara släkten och nära vänner :) Jag har redan köpt klänningen för 320kr (ord.799kr) en vanlig vit, knälång spetsklänning med kort ärm. Har inte köpt skor än men blir en finare träsko av nåt slag. Mannen ska ha linne-chinos, skjorta, hängslen, fluga och skinnskor (allt kommer han använda flitigt även efteråt) Jag är själv florist så kommer nog kunna deala till mig billiga buketter (om jag inte väljer ängsblommor istället). Inbjudningskorten gör jag själv av gamla tapeter, vanligt skrivpapper, lim och jutesnöre. Vi hittade en låda full med gamla tapetrullar i uthuset. Blå med guldmedaljonger :) Vi ska göra "tårtfat" av björkstubbar i olika höjd (vi ska ju ändå klyva ved i vår).

  Vi får låna stolar o bord på föreningshuset i byn billigt. Precis som nån annan skrev så blir de julgransbelysning fulla taket och bygglampor riktade mot väggarna. Vi har en massa markduk (transparent väv) som vi ska hänga upp i taket utanför belysningen. Markduken kommer efter festen bli underlag för våra blivande natursten-slänter. Vimplar och björksly blir pynt. Som duk på borden blir det juteväv som vi annars har till våra bärbuskar och något annat som löpare, bestick rullas in i tårtpapper/jutesnöre. Blommor till borden plockas ute. Lakan på stolarna med jutesnöre som rosett (kommer gå på byns auktion o köpa lakan varje söndag i sommar) Har hittat all inspiration på nätet!

  Vi kommer göra all mat själv av närproducerade (Jämtländska) råvaror :) Känns riktigt lyxigt! En kompis farbror har ekologisk köttproduktion med djur som går ute året om, de är såna långhåriga kossor och vi får mycket bra pris av honom. En annan kompis pappa är potatisbonde så där får vi billig ny-potatis. Min blivande jagar älg så det blir älg från hans jaktlag och det enda varma på bordet blir en helstekt gris (kanske låter smaklöst i era öron. Inte meningen att prata så mycke kött men vill bara berätta om vår plan, hoppas du förstår). Det blir svärmors hembakta bröd, ostpajer ( www.ovikenost.se/ ), sallader och såser mm. Det vi inte får tag på från jämtland blir åtminstonde ekologiskt. Svärmor och faster bakar tårtorna (på bl.a våra egna bär). Jag har fått till ca 10000kr då jag räknat riktigt överdrivet tilltaget på maten. Då är det förrätt, en stor buffé med närodlad mat, tårtor, natt-vickning av ädelost, kex, oliver, frukt mm och alkohol till maten inräknat till 70 pers. 

  Inspirationsbilder, sista två är på vår gård samt åkern vi kommer vigas på. Vi bor nedanför hästarna på bilden.

  .


  WOW!!! Vilket otroligt genomtänkt och personligt bröllop!!! Jag hade ÄLSKAT att vara gäst på ett sånt bröllop.


  Det är ju så man vill att det ska vara- spegla de som gifter sig. Tack för att du delade med dig och lycka till i allt planerande! 

 • Äldre 12 Jun 18:19
  #17
  Angel87 skrev 2014-06-11 20:52:50 följande:

  Hej.

  Har inte heller kommit igång riktigt mer än att vi vill gifta oss nästa år. vi har funderat på ett datum, men vad jag förstår måste man nog boka kyrka snart då.

  Vi sparar också till hus och en av oss kommer vara föräldraledig, så vi vill inre lägga alla pengar på bröllopet. Men ändå inte spara in på precis allt.

  Svårast är lokal efteråt då jag gärnavill ha en lokal man kan dela av lite så barnen har någonstans att vara. Vill inte att de ska behöva sitta vid ett bord hela kvällen :-P Och det är ju några i olika åldrar. Fästmannen behöver nya kläder så det får kosta, jag vill ha min mammas klänning men vill göra om den lite (en enkel lång vit).

  Inbjudningskort osv gör jag gärna själv då jag älskar att pyssla! Vill inte ha någon fyllefest, så får jag bestämma är det inte allt för mycket eller stark alkohol. När det kommer till mat vet jag inte alls. . Tips??? Är det vanligt att ha buffé?

  Vi kommer nog inte vara fler än 30 då det är närmaste familjen och någon enstaka nära vän.

  Känns lite läskigt att börja ringa kyrka osv, vet ju ingenting om att planera bröllop. Vad behöver man? Vad ska man tänka på osv?! ;)


  Vi ska ha buffé! Detta för att det känns mest avslappna olus vi är veganer och det finns typin ingen (vad jag vet) som kan catera bra 3-rätters veganmat. Vi kommer dessutom bjuda ca 100 pers, så även om man får ett bra pris på varje kuvert blir det mycket pengar tillsammans.... 

  Angående vad man bör tänka på så är det väl festlokal och vigselplats som är bra att ha bokat först.

  Vi har börjat i den änden iaf!

  Till helgen ska vi prova att koka flädersaft, vi funderar på att ha hembubblad flädersaft som brudskål (vi har prövat med köpesaft- belev väldigt gott!)

  En del vänner kommer amma dä vi gifter oss, andra är nykterister- så även om vi inte ska ha ett alkoholfritt bröllop så vill vi att alla ska kunna dricka av samma sak till skålen. 

 • Äldre 21 Aug 17:47
  #27

  Nu har vi bokat lokal, 4 juli blir det :) 

  Inte världens bästa hemsida, men jättemysigt, trevlig förening som hyr ut och dessutom billigt kvarndala.se/   (4500 i hyra plus 1500 i bokningsavgift, som man får tillbaka, för fre-sön) Är ni intresserade av ett ställe nära Malmö så tveka inte att kontakta dem för att komma och titta på stället! Vi blev otroligt positivt överraskade till hur fint det var där!

  De har plats för 100 pers (i ett gammalt renoverat kostall) de har bord, stolar, enkla tallrikar och bestick samt glas för 100 personer som ingår i hyran. De har två stora kaffebryggare och "storköksdiskmaskin", så man diskar upp fort. 
  Man får även ta med egen mat och dryck :). Handikappanpassad toalett och rullstols/rullator-vänligt. Ni märker ju att vi gillade stället :)  Ytterligare tips: Om ni har Systrarna Grene i er stad eller besöker någon stad som har det så kan jag tipsa om att de har jättebilliga placeringskort (om man inte vill vika själv) ett 10-pack för 3,90.
  Vi köpte vanliga vita, men det fanns i silver och guld också vad jag minns.
  Vi har även köpt inbjudningskorten där, i konvolutmodell för ett bra pris- jättefina i lite glittrig "pärlemor" ljusgröna och vita. 

 • Äldre 28 Aug 16:43
  #29
  Elegansnejlika skrev 2014-08-28 15:31:52 följande:

  Vilken härlig tråd!

  Min älskade och jag ska gifta oss i maj, juni eller juli 2015 och vill ha ett bröllop som är både underbart, ekologiskt och inte för dyrt då vi även vill lägga pengar på att resa, köpa hus inom snart framtid och annat härligt.

  Vi har ännu ingen exakt budget, men än så länge har vi köpt otroligt fina men billiga förlovningsringar (min i äkta silver med syntetdiamanter för 250 (!!) kr och hans i palladiaum för 1800 kr), hans bröllopsklädsel ska vi hyra då han redan har en fin kostym men vill ha något annat på bröllopet, och jag ska antingen köpa en brudklänning second hand eller hyra en. Vi vill vigas och ha bröllopsfesten i en lantlig miljö, ca 25-35 gäster med närmsta familj och vänner, vegetarisk meny och ingen klädkod för gästerna så att de inte känner att de behöver köpa nya kläder bara för en kväll. Jag tycker att tänket återbruk/hyra saker som man bara har användning för en gång känner härlig, dels för miljöns skull men även ofta billigare och slippa förvara sakerna i efterhand. Eftersom jag äter till ca 70 % veganskt, men det känns tyvärr som ett väldigt stort projekt att få till en helvegansk meny då vi bor på en liten ort och inte vill laga maten själva, men satsa på vegetarisk mat med ekologiska varor i första hand. Tänker att det också borde bli billigt då det ofta är köttet som kostar. 

  Som sagt vet vi inte alls vad kostanden kommer landa på, och vi har ännu inte bokat lokal mm. men ska åka ut till en gård där de anordnar bröllop (tom. bröllopskordinator vilket iofs låter dyrt) och där skulle man kunna ha både vigsel, fest och boende för alla då de flesta gäster bor långt bort. 

  Hur tänker ni kring att låta gästerna betala för boende och transport till platsen själva? Är det ok? 


  Hej där!

  Var hittade du ringen :), och är silvret "schysst" . Blir lite sugen! (om du vill dela tipset alltså :))

  Vi tänker också enkelt, schysst och vego. Och ska försöka göra mycket själva.

  Bor ni i Skåne? I så fall har jag lite tips om mat!


  Vintips:  "Mandala" (200 för en bag-inbox), om ni nu ska servera alkohol, är ett eko, rättvisemärkt, (och veganskt om man nu är så petigt- på vårt bröllop tänkte jag vara det, men till vardags slarvar jag ibland om jag blir bjuden) vit vin som jag gillar mycket! Det är ett hett tips! Väldigt prisvärt enligt mig.

  Kostnaden för gäster är svår att svara på, det kan ju egentligen bara de ni tänkt bjuda svara. Är det bara nära folk är det väl rimligare att tror att folk kan tänkas sig att lägga ganska mycket på bröllopet. Vi ska bjuda 100+ pers, och då kanske inte alla känner för att betala resa, boende mm. Därför kommer vi ha ett bröllop dit de flesta kan ta sig med lokaltrafiken både dit och hem.


   

 • Äldre 7 Sep 13:40
  #33
  Elegansnejlika skrev 2014-08-29 08:13:12 följande:
  Vi hittade den på Guldfynd här i stan av en slump, vi skulle beställa en liknande och såg denna som de hade lite undangömt. Det är äkta silver men vet inget om silvrets ursprung då expediten inte visste när och från var de fått in den, men att diamanten är syntetisk känns på något vis mer reko än en äkta med tanke på hur viss diamanthandel går till tänker jag... Men det mest eko borde väl vara att använda en bagagnad ring eller tillverka en av smycken man redan har och smälter ner. Dock har vi precis sålt de smycken vi inte använder och har inte hittat någon begagnad vi gillat, så vi är nöjda med vår medelväg.

  Tusen tack för vintipset! Absolut försöker vi alltid välja vegansk vin (och öl för all del - tex. inte Guiness som off topic visst använder fiskrester vid filtrering - blä).

  Vi planerar att gifta oss i Halland, är avis ur vegansynpunkt på er skånebor med det större utbudet där. Den gården vi ska besöka har egen vingård och serveras inte deras eget vin vill vi ha ekologisk/vegansk dryck, hellere mindre dryck av bättre kvalitet. Vi har även funderat på att skippa alkohol helt då det ev. kommer vara barn närvarande.

  Såklart kommer man billigast undan på att göra mycket själv, men både min m2b och jag känner att vi bara vill njuta på vår dag och betalar hellre för att få mycket ordnat än tex. en superdyr klänning. Vi vill gärna ha ett hyffsat eko bröllop men med lite lyxigt skimmer över det hela :)

  Ja det är sant. Vi gillar tanken på att gästerna bor över med oss för att dra ut på firandet lite och hinna umgås. Det kommer ev. tom. finnas möjlighet att campa så om några gäster vill ha ett billigt boende kan de välja det.

  Har ni hittat lokal osv? :)

  Vi har bokat lokal, en hembygdgård söder om Malmö (bussar går ofta ända fram till kl 02.00 in till stan, så folk behöver inte tar dyr taxi vilket är bra.) 


  Vi hittade faktiskt varsin ring på pantbanken! (från sthlm. köpte på deras hemsida) vi kommer nog få ändra storlekarna lite, och en har gravering i som får tas bort- men det känns bra att återanvända saker + vi får mer pengar över att lägga på tex extra god whiskey eller annat :)

  Vi har tänkt att vi ska ha lotteri (jag älskar lotteri!) som en kul grej och för att få fikapengar till bröllopsresan. Typ 10 kronor lotten och alla vinster ska ha tema kungafamiljen (jag tycker om dem på ett kitsch-älskande sätt, jag är inte rojalist alls) så nu letar vi Viktoria och Daniel saker på loppis. Så om någon har tips om de får ni gärna hojta till :)!

  Hur går er planering?

Svar på tråden Budgetbröllop_2015
Logga in
Bli medlem