Inlägg från: diamond 2 |Visa alla inlägg
  • diamond 2

    Information om diamantimitationer

    Det har varit många trådar och frågor runt CZ och andra diamantimitationer den sista tiden. Till er som undrar skriver jag ner följande fakta.

    Diamanten är ett av jordens hårdaste material och är känt för sin ljusspridning och 
    och skönhet. därav har den många imitationer och jag kommer här att besktiva några.

    CZ eller Cubic Zirconia är ett syntetiskt material som produceras i stora kvantiteter på fabrik. Värdet är mycket lågt, ofta någon dollar.  Den slipas oftast i rund briljantform för att imitera diamanter. CZ blir gärna mjölkig efter ett tag och den ser också repig ut då den inte har samma hårdhet som en diamant.  CZ är också känd för att lätt spricka eller få skador på kanterna och då trillar den ur sin fattning. (Mycket vanligt.) 
    Ej att förväxlas med zirkon som är en äka sten , men som sällan används i smycken.

    Moissanite kan vara ett naturligt material ursprungligen funnet i meteoriter. Men, det materialet är mycket sällsynt så det man ser i smycken är ett syntetiskt mass producerat material,  moissaniter som slipas med briljantslipning för att efterlikna diamanter. Den har en hög ljusspridning och en vit moissanite  kan därför även slå över i gulaktig till grön ton  i sin lyster. Det finns också viss risk för en bestående färgförändring som man ännu inte vet något om. Moissaniter ska inte certifieras eller graderas på något sätt eftersom de är syntetisk producerade.  

    Vit Topas är en äkta ädelsten , men oftast förekommande som gul eller brun i naturen. Den behandlas med värme eller bestrålning för att bli vit. Slipas som en diamant ,men har inte samma ljusbrytning, så den glittrar inte på samma sätt. Den har också lägre hårdhet och är känsligare för skador.

    Vi safir
    är en äkta ädelsten men liksom topasen sällan förekommande som vit i naturen. Man använder gula eller bruna som inte är lika efterfrågade som blå safirer och behandlar dem till att bli vita. Den har en hårdhet som är  närmare diamantens, men har liksom topasen inte samman ljusbrytning så den glittrar inte som en diamant.

    Vit kvarts-Bergkristall är en äkta ädelsten som användes ofta i 50-60 talets ringar 
    Stora transparanta stenar som gärna blir mjölkiga vid användning och som saknar 
    glitter- ljusspridning.

    Glas användes tidigt i smycken , både i guld smycken från 1800 talet,  sekelskifte och framåt. Vanlgt även i gamla bijouterier. Glas är mycket känsligt för slagskador. 

    Asha diamonds
    är ett företag i USA som specialiserat sig på produktion av fake -syntetiska diamanter. Man använder en kärma av syntetisk Cubic Zirconia med mycket lågt värde och producerar därefter en "topcoat" ett yttre skikt av syntetiskk diamant. Det egentliga värdet är lågt,och svårt att testa för den som inte är expert. 

    Syntetisk diamant har samma kemikaliska egenskaper som en riktig diamant , men är producerad i ett laboratorium under hårt tryck och hög värme. Den är förhållandevis dyr att producera och man ser sällan material över 1.00 ct .Därför är den sällan förekommande i smycken.

    Bägge två ovanstående testar som för äkta diamant vid enklare diamanttester.
    Moissanite och Asha diamonds är ovanliga på den svenska marknaden , däremot mycket vanliga på den amerikanska där de marknadsförs med ordet  "diamondlustre" för att efterlikna diamant . Av förståeliga skäl är det svårt att avgöra vad det är för sten, om man inte är expert. Ingen av dem ska graderas eller värderas.

    Alla stenar kan fattas om, men köper ni en ring och sedan vill byta ut CZ mot en diamant, måste den vara exakt kalibrerad dvs passa i storlek på tiondels mm, så man kan bli tvungen att göra om hela ringen till en väldigt dyr kostnad. 
    Det kan vara bra att planera för framtiden då både kärleken och vigselringen är tänkt att räcka länge...

    Välkommen att höra av er om ni har några frågor. Jag kan tyvärr inte ta emot enskilda värderingar eller ge svar från bilder eller liknande.

    Elisabet
    Jag är utbildad Diamantgraderare vid HRD Antverpen , DGG i Tyskland och vid DeBeers i London, Gemmolog -ädelstensexpert  DGG i Tyskland och FGA i London. Arbetar med smycken sedan många år och gör värderingar åt guldsmedsbutiker.

Svar på tråden Information om diamantimitationer