Inlägg från: Kretaproffs |Visa alla inlägg
  • Kretaproffs

    Kreta, har ni några erfarenheter eller tips?

    Då är ni lite som jag och min sambo, vill uppleva Kreta "på riktigt"! Hyr bil eller mopeder och ge er ut på småvägarna och stanna till i de minsta byarna. Lokalbefolkningen är otroligt vänliga (märks inte alltid där turisterna finns), bjuder på sig själva även om ni inte kan något gemensamt språk, gester funkar
    Mopeder eller 125:or är hur kul som helst på Kreta men var medvetna om att asfalten blir snorhal när det är varmt!

    Rethymnio är den mysigaste staden av de tre stora (Chania, Heraklion och Rethymnio). Avstånden på Kreta är (enligt mig, men jag och sambon kör mycket bil på resor) små så det är inga problema att se olika delar av ön.

    Rekommenderar verkligen en liten by uppe i bergen norr om Makrigialos, den heter Pefki. Finns en liten vit kyrka högst upp på ett berg (där vill jag gifta mig!) med utsikt över en nationalpark och havet. I nationalparken finns vattensamlingar i gropar i berget, klarblått svalkande vatten där man kan bada. Det går att promenera från Makrigialos, genom nationalparken till Pefki. Väl i byn så finns det en restaurang där all mat lagas av egenodlade råvaror, samt fisk fångad av lokala fiskare. Beställde apelsinjuice där, den dröjde länge men efter ca 20 min kommer kyparen med juicen. Apelsinerna tog slut och han var tvungen att ta moppen till familjens apelsinodling, plocka apelsiner och därefter pressa dessa. Mitt livs godaste juice, utan tvekan!

    Någonting annat som kan vara roligt att besöka är Vai. Där finns den största naturliga palmskogen i Europa, fint men mycket turister. 

    Elafonisi på västkusten är  väl värt ett besök. Där finns en underbar sandstrand, klarblått vatten och en ö som går att vada ut till. Vid lågt vattennivå kan man ta sig ut utan att få fötterna blöta, kompisarna vadade kortaste vägen, jag gick omvägen ensam och njöt av varenda sekund. Det var bara vi där, i början av maj.

    Finns mycket mer att se men det bästa är att ni hyr valfritt transportmedel och hittar era egna pärlor, sådana finns det gott om på Kreta!

    Ha en trevlig resa!

Svar på tråden Kreta, har ni några erfarenheter eller tips?