• daniiel

    Vad kommer först: Bröllop eller barn?

    Rent juridiskt sett, så är det ju praktiskt att vara gift när man får barn. I övrigt så finns det inget med ett äktenskap som gör att det funkar bättre att få barn inom det istället för utanför så att säga.

    Vi fick barn först, väldigt snabbt (gravid 6 månader efter vi träffades), och var dessutom unga (19 och 20år). Vi gifte oss 2011 och fick vårat andra barn för en månad sedan. Jag tycker det har funkat bra och jag kan väl inte direkt påstå att jag önskar att vi skulle ha varit gifta före vi fick barn. Jag är glad att vi är gifta nu, absolut, men det är ju inte något som är nödvändigt för att ha ett bra förhållande eller vara en bra förälder.

    Jag kan inte svara sådär rakt av att det ena bör komma före det andra, inte ens i en perfekt värld där alla blev gravida så fort dom ville ;)


  • daniiel
    FrökenW skrev 2014-03-11 14:39:37 följande:
    Jag vill gifta mig och gärna vara gift några år först, jag vill att vi ska känna varandra som gifta och hinna vara vår egen lilla familj innan vi skaffar barn. Högst individuellt naturligtvis, och skulle jag råka bli gravid så skulle det inte vara hela världen av den anledningen, men får jag välja / i en perfekt värld kommer ungarna ett par år efter bröllopet. 
    Nu menar jag inte att jag på något sätt tycker du har fel eller liknande och hoppas att det inte tolkas så, men jag måste bara få fråga ändå - På vilket sätt förändras hur ni känner varandra av att vara gifta motför inte gifta? Hur påverkar ett äktenskap er relation? Mer än att ni haft en vigsel och det juridiska. Jag är bara väldigt nyfiken på hur andra resonerar och därav min fråga :)
  • daniiel
    FrökenW skrev 2014-03-11 15:14:38 följande:
    Tar inte alls illa upp och vill väldigt tydligt understryka att resonemanget är högst individuellt, jag har inga som helst åsikter om hur andra väljer att göra och har mängder av exempel på fantastiska förhållanden/äktenskap och föräldrar i bekantskapskretsen som gjort sin resa på helt andra sätt. Men ja, i en mening tror jag att vi kommer lära känna varandra på ett annat sätt som äkta makar. Då är det vi, inte oavsett vad men nästan, då har vi lovat att jobba och kämpa för vårt förhållande på ett annat sätt. För mig är det stor skillnad på att vara tillsammans och att vara gift, inte bara juridiskt. Hade jag blivit gravid så hade vi nog skyndat på äktenskapet.

    Sen tror jag också det beror mycket på var man är i livet. Jag pluggar fortfarande, han har visserligen fast anställning sedan många år men vidareutbildar sig just nu inom jobbet på samma plats som jag men blir klar innan. Så, första året hade vi ett distansförhållande, just nu bor vi ihop i ett studentrum och till hösten kommer en av oss att behöva veckopendla, oklart vem och var. Nästa vår hoppas jag att vi kan hitta en "riktig" bostad tillsammans, även om någon av oss förmodligen får pendla några dagar i veckan. Och nästa höst gifter vi oss.

    Att vara tillsammans eller förlovad i många år innan giftemål känns inte rätt för oss, åter igen ett högst personligt val, men det kombinerat med yttre omständigheter gör att vi inte får en chans att börja bygga vårt gemensamma, mer permanenta liv speciellt många månader innan bröllopet. Dessutom befinner vi oss båda i ganska intensiva och röriga perioder i våra karriärer. 

    Så, jag vill att vi hinner bygga vårt liv tillsammans och landa i vårt äktenskap innan vi får barn. :)
    Jag håller med dig om att det är väldigt individuellt och man ser på saker olika, har olika bagage med sig och olika förutsättningar osv. Vad som passar ett par är inte nödvändigtvis det som passar ett annat. Man gör olika resor här i livet och jag säger inte att den ena är bättre än den andra. Var som sagt bara väldigt nyfiken över hur du resonerade och även om jag, eftersom min resa varit och är annorlunda, inte tycker och tänker exakt likadant, så kan jag förstå dig :)
  • daniiel
    Emsie skrev 2014-03-14 06:50:57 följande:

    I vår bekantskapskrets skaffar de flesta barn först så jag blev lite förvånad när jag läste denhär tråden att det var så många fler som vill gifta sig först.


    Jag tror det har att göra med att det är ett bröllopsforum. Alla som är här är gifta eller planerar att gifta sig. Om du ställer samma fråga på tex Familjeliv, så tror jag svaren kommer bli lite annorlunda :)
Svar på tråden Vad kommer först: Bröllop eller barn?