• frkmaria

    Viktnedgångspepp!

    Pia88 skrev 2014-03-02 21:08:56 följande:
    Duktiga du Skrattande

    Var igår och kollade läget till vår tomt (bygget börjar i april) och gick sen runt lite för att se omgivningen.. Vi har köpt en del av en åker... På eftemiddagen blev det 6,3km skidor.. Inte mycket, om man jämför med dagens Vasalopp Tungan ute men allti nåt..

    Och den förbenade vågen står kvar på förra veckans resultat.. Sen kom bakslaget.. En kollega hade med sig sekuna rulltårtor till jobbet idag... Blev en skiva.. Men har sen gått mycket i jobbet ikväll.. Så det jämnar nog kanske ut sig..

    Skärpning i nästa vecka...
    Tack! ^^
    Åh vad kul det låter med att få bygga hus! :) Jag längtar efter att få flytta till hus men vi får se när det blir... finns något som heter pengar tror jag visst som man måste ha?!

    Jag har (som jag tror jag skrivit högre upp) hört att maten är 80% av resultatet, motionen "bara" 20%. Så visst är det bra att röra sig (har förbränt över 3000 kcal på promenader denna veckan räknade jag ut) men jag tror det är helt maten som är avgörande. Har ju gjort detta innan men inte räknat kalorier utan antingen points eller varit superhård och verkligen ätit samma mat varje dag. Nu äter vi varierad kost efter tallriksmodellen och hoppas på att kunna fortsätta lääänge. Innan bröllopet (1/8 2015) vill jag ha trappat upp till normalt kaloriantal (+100kcal/månad och sedan 3-4 månader när jag väl hittat "rätt" kalorimängd innan jag slutar räkna för att lära mig hur stora portioner det rör sig om). Det är segt att veta att jag måste äta lite fram till höstlovet om jag räknat rätt (0.7kg/vecka, jobbar som lärare..därför jag använder sådana mått ;) ) innan jag ens kan börja trappa upp kalorier. Det är ju en EVIGHET! ;) Men ser fram emot vägningen imorgon faktiskt! Och när man har kommit ner en 10 kg och känner att man är på rätt väg! :) Men en sak i taget... ;)
  • frkmaria

    Förlåt Pia88. Insåg nu att mitt inlägg kanske lät lite elakt när jag sa det om mat vs. motion, det var inte meningen! Klart att en rulltårt-bit går på kanske 80kcal. Tar man bara en bit är det ju ingen fara i sig, det är när man börjar äta mycket, det var så jag menade. Hade liksom teorin i huvudet men glömde skriva ner hälften eftersom jag skulle fatta mig kort! ^^40 mins promenad förbränner ju 200-300 kcal så det är ju verkligen ett bra spelrum där! ;) 

    Vad jag tänkte vidare med.. (utan att skriva det) var att mitt problem är att "jo, men jag kan bara ta denna, det är inte så mycket"-tänket är ganska vanligt för mig..flera gånger om dagen... och sen blir jag ledsen när jag inte går ner och då är det ju för att jag såklart ätit mer än vad min kropp gör av med men eftersom jag tänker "men jag åt ju bara det" så går det inte ihop. Så det var mer att jag inte klarar av det där så hoppas inte du tog illa upp! Var absolut inte meningen! :)

    Bra jobbat ViktoriaStefan! 15 kilo till augusti fixar du lätt! :) Det är fantastiskt när man börjar komma igång med promenader! Jag försöker öka hela tiden, både tid och antal... tror helt enkelt att promender räcker i vardagen så länge man håller det för är ingen träningsfreak! Funderar dock på att träna under semestern för att få den där extraskjutsen så jag kanske "går i mål" tidigare. :) Men i vardagen vill jag klara mig på att gå promenader och hålla vikten med det.  

  • frkmaria

    Jag förstår vad du menar! Superfrustrerande. Man ska vara stenhård. Väga allt man äter. Röra på sig gärna varje dag. Och sen så. Står man still ändå.. 
    Men det blir ju dessutom segare ju närmre man är sitt mål! Min kompis  som jag är ute och går med har kanske gått ner 3-4kg i år "bara". Hon har nu 2 kg kvar och känner hur det börjar matta ut sig, då räknar hon ändå points och är som sagt ute och går med mig flera gånger i veckan.

    Förresten visade första veckan inte riktigt så bra som jag hoppats... men är ändå nöjd. Hade gått upp 0.2 sen vägningen i lördags, men kan ju bero på vatten i kroppen och på att jag inte vart på toa på nån dag... hehe.

    Nu får vi se hur det går denna veckan! Tackade just nej till morotskaka (en som påstås vara "världens godaste" också!!) så hoppas hålla detta imorgon när det vankas fika på jobbet! Ska försöka ha med mig lite kvarg tror jag att mumsa på!  

  • frkmaria
    sandrahs skrev 2014-03-04 18:53:26 följande:

    Jag har deltagit i en annan tråd men den har också varit lite död ett tag.


     


    Jag började min viktresa i november och har sedan dess gått ned från 79,5 kg till 70,5 kg. Jag har märkt vilken stor skillnad det har gjort, måste t.ex. köpa nya jeans nu... ;) Jag räknar kalorier men har varit lite slarvig då jag har känt mig lite falskt trygg då mina kläder sitter lösa haha, tror det är bäst jag skaffar lite halvtrånga kläder igen...


     


    Mitt mål är 65 kg till i juni, inte helt omöjligt men nu måste jag ta tag i vikten igen!


    Välkommen hit! Bra kämpat än så länge.. och visst blir man lite bekväm efter en bits nergång.. :)

    @Trattkantarellen Uh din stackare. Det är aldrig kul att vara sjuk.. men jag vet hur du menar. Hade halsböld 3 ggr på ett halvår när jag precis flyttat hemifrån.. inte mycket man kunde svälja!

    @Azra M, jag skulle räkna, iaf på en ungefär. Försöka hålla mig. Det beror iofs på hur trygg du är med det.. men jag klarar inte sånt och blir så ledsen när vågen visar typ +3 kg när man kommer hem!

    Använder också lifesum men bara till att kolla kaloriantalet. :) Sen skriver jag ner fysiskt, det går bättre för mig då om jag kan "ta" på det.

    Förövrigt är jag stolt idag. Då vår bil är på service så gick jag 10min promenad för att bli upphämtad av en kollega... på vägen hem sa jag till henne att hon istället kunde släppa mig hos henne, så då blev det 15-20 min promenad istället! Sen gick jag och min kompis 5,5 km på under timmen! Så nöjda vi var. Vårt mål är att hålla 1km/10min så det är ju inte långt kvar.

    Det är nästan så man börjar längta till måndagar för man vill att vågen ska röra på sig neråt! ;)  
  • frkmaria
    Sally Bowles skrev 2014-03-04 19:55:56 följande:
    Hej! Jag är ny här ...
    Hej och välkommen! 

    Jag har också hypotyreos och går på levaxin så vet precis vad du menar! Mina värden spökar så jag är och tar blodprov var 3-6 månad för att hålla koll så de inte springer iväg.. Just pga hypotyreosen så kommer jag aldrig sätta in spiral..det kan påverka jättemycket så kolla dina värden nu efter du satt in den! Tillslut gick jag med på cerazette (minipiller tror jag det går under) som har lite av ett hormon och det påverkar liiiite men inte så mycket som annat kan göra (gick t.ex. på sertralin som tog ut levaxinet totalt!) så jag vet orsaken till min upp och nergång (om det var mig du ville citera) och det är därför jag nu har som mål att efter jag har gått ner i vikt hitta rätt kalorimängd jag kan äta utan att gå upp! :) Fick diagnosen för snart 3,5 år sedan (borde fått den när jag var 12 och helt plötsligt blev en köttbulle!) men värdena har inte direkt varit stabila.. Är ändå nere 17,5 kg nu än vad jag vägt som mest.. Första gången jag började på levaxin tappade jag 17 kg bara sådär utan ansträngning. Det var nästan läskigt vad lätt det gick och samtidigt vad ilsken man blev att det var ett fel som läkarna inte informerat mig om finns. Istället har man vid kontroller fått skämmas för man är överviktig och inte lyckas gå ner i vikt.. 

    Hursom.. Nu kan man inte göra något åt det, nya vanor och bättre koll så ska det nog gå! :)  
  • frkmaria

    Så kul med fler anhängare! Välkomna alla nya. ^^

    Vad gäller sötsug så har jag nu tackat nej till semlor 2 dagar i rad. Sjukt svårt men som någon skrev så känner man sig ju väldigt stolt efteråt. Jag måste alltid messa sambon för att få en "duktigt av dig"-komplimang eftersom jag inte vill tjata ut mina kollegor med bantning. (Har sagt det till väldigt få eftersom jag hållt på i omgångar. Hur ska de veta att jag verkligen menar "this is it" denna gången. ;) )
    Jag mal ett mantra i huvudet att "denna gången ska jag lyckas" och då blir det lättare att låta bli alla godsaker. När man väl ska unna sig något kan en smoothie, en frukt eller möjligtvis 1 ruta mörk choklad till teet funka bra. Snart har jag hållt på i 2 veckor stenhårt och det är ju lättare att lättare att låta bli och just eftersom jag har så tydliga mål vill jag inte förstöra dem. :P

    Vår bil är på service så igår fck jag skjuts av en kollega men hon skulle på utbildning idag så jag tog bussen ner till stan. Men istället för att vänta på anslutningsbussen gick jag (c:a 2,5 km) till jobbet! :) Nöjd över detta faktiskt. OCH. Istället för att ta bussen hem så gick jag faktiskt hela vägen hem (c:a 4,5 km). Så nu är jag väldigt stolt! :D

    Petraska, jag förstår verkligen ditt problem! Men hur funkar det rent praktiskt? Ni som jobbar på mässan (för jag fattade det som att du ska stå i en monter?) måste väl ha ett "personalrum" att gå ifrån till? Förstår att det blir svårt med just matlådor, men kanske kan du hitta bra färdigmat (ex. salladsbarer som blir mer och mer vanligt i vanliga mataffärer) och köpa till varje dag + frukt/kvarg/nötter eller vad du känner du får energi av. Vid sådana lägen, där det finns mycket skräpmat och "lockgodis" så kan jag ha lättare att motstå om jag har ett eget alternativ som är lättillgängligt. Även om du då överäter lite så överäter du ju rätt och således kanske det inte blir sååå mycket extra-kalorier. :) 

  • frkmaria
    Sally Bowles skrev 2014-03-05 19:17:36 följande:
    Hej och tack!
    Ja det är då verkligen inte kul med sköldkörtelproblem, usch förstår hur du känner. Men shit vad duktig du är som kämpat / kämpar på! Mitt inlägg var egentligen till Helena1990 som skrev att hon hade gått upp i vikt snabbt, men det är alltid skönt att vädra detta ämne så det var bara trevligt att du svarade :)
    Jag har kopparspiral som tur är så jag behöver inte oroa mig för mina hormoner, men du skriver att du gick på sertralin och att det tog ut levaxinet, hur menar du då?
    Haha, okej. Jag tänkte nämligen skriva om det först - men så blir det alltid så långt och invecklat och man verkade lite klagande... så jag lät bli men så tänkte jag att jag ändå kanske hade skrivit om det. Orkade inte titta. ;)

    Jaha, ja, då är det ju ingen hormonspiral.. den har jag dock hört ger värre mensvärk och jag har redan alldeles för mycket (dock inte nu när cerazette verkar.. supernöjd över att slippa den faktiskt!). 

    Alltså, när jag precis fick levaxinet låg TSH på 10 och ämnesomsättningen på 10,5. Sen gick det väldigt bra och TSH låg på 0,7 och äo på 17-20 nånstans. Sen kunde jag inte släppa mina deppiga tankar (man blir ju deppig av höga tsh-värden) så då fick jag sertralin för att komma ur min negativa tankespiral. Tyvärr åkte TSH upp till 7 och äo ner till 10 på bara några månader så vikten bara fläskade på igen. ;) Hehe. Så så fort jag kommit upp ur deppen så slutade jag med sertralin så att jag skulle kunna komma igen med levaxinet. Ibörjan klarade jag mig på 75 och nu är jag uppe på 150 så ja.. min kropp "justerar sig" rätt bra till levaxinet... är rädd att jag kommer sluta på sjuka siffror om det fortsätter öka i detta tempo!  
  • frkmaria

    Alltså... när jag läser tänker jag.. att vi typ är samma person. :) Jag har dock aldrig vägt lite. Har förmodligen haft det sen 14 och fick diagnos vid 26års ålder... Så.. Tjockis.. :) 

    Jag är supersvårstucken så vet precis vad du menar.. För 1,5 år sen låg jag inne i 2 veckor för gallblåsan... Operation 2 skedde efter 10 dagar inne tror jag. Jag var så sönderstucken att de inte ens kunde sätta en kanyl till nedsövningen på mig (för fjärilsnålar, kanyler osv. är del av vardagspratet nu för mig också ;) ).. de stack.. och nu skojar jag inte.. 30 gånger i sängen de körde ner mig med och på operationsbordet innan de fick ett halvbra stick så de kunde söva mig med (men det var bara halvinne så det gjorde suuuuuperont). Dessutom hade jag ont i andra armen för där hade de stuckit fel dagen innan så att droppen hade runnit ut i armen (och ja, jag ringde på natten och bara "alltså, den här är felstucken och kommer få stickas om igen och gör svinont.. kan ni inte ta bort den? Jag behöver inte dropp under natten ändå och jag har ont i armen" de bara "neeeej då... det är rätt," och sen hade jag rätt. suck... inte konstigt man har varit spruträdd. (är). hände samma sak när jag var liten men då förstod jag inte att det var fel utan att det alltid gör så on.. ) så låg och hade ont i båda armarna + att jag var tvungen att ha 2 kuddar för jag hade sådana kramper i gallgångarna (revbensbågen på höger sida typ). Det var bland det läskigaste jag någonsin gjort. Låg bara och grät för det gjorde så ont. Somnade gråtandes. Sov inte bra nedsövd. Vaknade helt uttorkad och mindes bara hur ont jag haft i armarna och gallgångarna. Shit alltså. Värsta ever. Eller.. Att punktera en halsböld var iofs inte heller kul.. ;) 
    I vilket fall så brukar jag säga att jag är svårstucken för konstigt nog funkar det på första försöket då.. De koncenterar sig väl lite extra på att göra det rätt! :)

    Jag är också jojo-bantare som har tetstat det mesta. Upp och ner. Går bra ett par månader. Går jag inte ner supermycket så lägger jag av. Jag måste också "allt eller inget". Gärna sjuka dieter som shaker eller soppdieten där man går ner flertalet kilo varje vecka. Jag klarar inte av att fuska för då gör jag det hela tiden. Nu känner jag för första gången att jag har en ganska sund diet-plan. Men vi får som sagt se hur länge det håller! ;) Det är ju därför jag vill ha en pepptråd så man håller ut! Det var faktiskt pga just shaker och soppdiet som jag fick problem med gallan! Så man ska passa sig. ;)

    Jag har under 5:2 dieten förra året varit ganska så tillåtande på helgerna. och det gick bra men väldigt sakta. och sen gick jag upp allt under julen.. suck.. så tråkigt! 10 kg liksom. på en jävla jul. Nu har jag ju bara kört en helg men jag var verkligen motiverad i helgen, var på släktkalas och allt utan att äta dumt! :) Tillät mig dock 500kcal extra en dag (fredagen) och jag har tänkt att jag ska få lov att tillåta mig lite extra åtminstone 2 dagar på helgen om jag vill det. så 500-1500 kcal / helg men har inte bestämt om det är 1, 2 eller 3 dagar jag ska få lov! Men försöker inbilla mig att mörk choklad är lika gott som hemmakvälls lösgodis... :P

    Den största peppen är såklart vågens siffror, hoppas på 2siffrigt imorgon! (ja, jag väger mig varje dag men det får mig faktiskt att hålla kursen bättre så jag fortsätter med det!). Komplimanger är ju också peppande, när någon ser man har gått ner i vikt eller tycker man är duktig för man låter bli det där lilla extrafikat.

    Kan bli lite peppad av att jag har lyckats låta bli den varma chokladen på jobbautomaten och smörgåsrånen under fikarasterna på jobbet! De bara står där och jag får ju ta hur många jag vill. ;) Då känner jag att jag nog kan klara det och ju längre det går ju mer peppad blir man! :) Vad blir du peppad av? 

  • frkmaria

    Jag har en del bilder på mig själv.. Eftersom jag är rätt propotiornerlig så ser vissa bilder ut som att jag inte alls är stor medan andra gör att jag ser ut som ett runt klot. Beroende på vinklar osv. Självklart sparar jag de när jag inte ser ut som ett runt klot... hehe... men ja. Jag känner ju i kläderna att man gått ner i vikt! :) 

    Denna veckan kommer jag inte ha så mycket tid till promenader. Eller snarare idag och imorgon. Sen inte på söndag heller. Ska försöka få ut min sambo på lördag om det är fint väder. :)

    På tal om att äta vissa tider. 9-17 hade varit för tight för mig. Jag måste få i mig frukost innan jag åker till jobb, typ 7.15-7.30 nån gång. Sen så slutar jag 16-17 3 dagar i veckan.. och då ska man hem och laga maten. Vi brukar försöka äta 17.30-18 typ, förutom på helgen, då kanske man äter lite senare! ;) Jag har hört från andra att det är bra med 16-8-fasta (att man bara äter under specifika 8 timmar och resten låter man bli) men när jag har långa jobbdagar skulle jag aldrig klara det! Jag tror däremot att det förhindrar kvälls-snacksandet som lätt kan hända framför tvn och det låter jag ju bli ändå! :)  

  • frkmaria
    Sally Bowles skrev 2014-03-06 19:06:00 följande:
    Frkmaria; Ojoj sicken otur du haft med halsbölder och sköldkörteln och allt stickande...brrr, du måste vara evinnerligt trött på sjukvården? Jag tror nog att jag blir peppad av att komma i gamla tjusiga kläder som jag inte haft på år och sar, typ små cocktailklänningar och sånt. Jag måste minska typ 5-7 cm för att komma i min klänning till bröllopet och det motiverar mig! Just idag mår jag lite kass. Ont i hals huvud och är trött som en urmjölkad ko, och så själv med småknoddarna till nio ikväll. Gjorde smarrig köttfärssås och spagetti med rivna morötter till middag. Det var riktigt gött trots att jag inte tillsatte salt ( så minsta också kan äta ). Men nu sitter jag ändå här och är typ småsugen på nåt. Varför alltid på kvällen?
    Ja. Fast det var ju halsböld också! ;) Trött på sjukvården är jag inte, ganska ofta känner jag mig väl mött och har lärt mig att säga det på ett sådant sätt så man blir trodd på (var ju ett tag i början när man inte fick komma in om man ringde för det inte var tillräckligt "allvarligt"... ) Har haft frikort de senaste 4 åren och är påväg mot ett 5... suck.. och jag vill verkligen inte detta! Allting byter av varandra. I våras opererade jag en fot, i höstas stukade jag en fot så hårt att jag trodde den var bruten..var inne 2 gånger och röntga för att det inte gick över (tog mig 8 veckor innan den inte gjorde ont och jag kunde gå på den ordentligt) och nu vid årskiftet fick jag en inflammation på ögonhinnan så mitt öga var rött (en elev trodde jag var en varulv för vanliga människor har ju inte ett så rött öga! ;) . De vändorna hos läkarna fick mig att komma upp i typ 800-900.. + medicin på det.. och.. nu är det tillbaka när jag slutat ta ögondropparna så nu måste jag ringa och fixa igen.. Suck. Haha. Jag har kollegor som inte varit hos doktorn på 20 år. Känner mig som en stammis! :P 
Svar på tråden Viktnedgångspepp!