Inlägg från: LovisaSimon |Visa alla inlägg
  • LovisaSimon

    Glutenfri tårta?!

    Jag är också blivande brud men som är glutenintolerant, inte glutenallergiker. Följer gärna den här tråden för att få tips på hur man kan göra då jag helst vill undvika spår av gluten. 

    Jag är inställd på att ha separata tårtor (som står på varsina tårtfat) varav en är glutenfri med caketopper eller nåt annat som visar att den är speciell, som vi skär i (och jag äter Flört). Tror nämnligen att det kan bli dyrt om alla tårtor ska vara glutenfria...

    Vissa har ju cupcakes som "bröllopstårta", kanske enkelt göra en specialare... Marängtårtor är glutenfria... 

  • LovisaSimon
    Carolinekahlstrom skrev 2014-02-03 23:46:08 följande:
    Jag är intolerant jag med, använder allergi i samma. Är det egentligen någon skillnad? Kan inte äta något av sädesslagen (vete, råg, korn, malt, havre) plus soja. Men om man skulle göra massa fina cupcakes, kan man göra någon ställning till dem eller finns det att köpa? Det är ett budget bröllop det här så det måste kosta så lite som möjligt egentligen.
    Glutenallergi (egentligen spannmålsallergi) ger en kraftigare reaktion om man utsätts för proteinet... Mer akuta problem alltså. Dessa personer kan även vara allergiska mot spannmålspartiklar i luften (mjölig miljö t ex vid bakning). En glutenintolerant person tål att utsättas för minimala mängder av gluten (mindre än 1mg gluten/kg) utan större problem. Havre klassas ju nu som glutenfritt, iaf sk "ren havre", finns i glutenfria hyllan på affärer. Malt är ju en produkt gjord av korn, så en "vanlig" glutenintolerant tål helt enkelt inte vete, korn eller råg. 

    Det går nog absolut att göra tårtställning själv, sök på google "kakfat DIY"
  • LovisaSimon
    Carolinekahlstrom skrev 2014-02-06 00:33:31 följande:

    Jag har nog kommit på hur vi ska göra med våran bröllopstårta nu. Jag kommer nog att göra två vanliga (typ 12-bitars) och sedan en som är helt glutenfri. Kommer att göra en egen "ställning" att ställa tårtorna på vilket kommer bli som tre stubbar av björk eller annat trädslag :) Kommer nog bli bra! (Vi har naturtema).


    Vad kul! Vi har oxå naturtema, björk är helt klart snyggaste trädet att dekorera med, enligt mig ;) Vi ska experimentera med tårtställning i björk, jag vill helst ha en "på höjden".

    När gifter ni er? Min skogsutbildade blivande säger att man ska kapa björken innan våren kommer eftersom då fylls den med sav och är inte lika lätt att arbeta med. Vi bor i Norrland och ska ut och kapa björk i mars någon gång.
  • LovisaSimon

    Om ni bor i Sundsvall kommer väl våren tidigare än till Piteå, där vi ska "skörda" i mars månad. Så i april är björkarna i Sundsvall kanske redan savade... Vet inte exakt vad som händer, men det lär väl vara lättare att arbeta med om man kapar dem innan de vaknat till liv. Vi gifter oss inte förrän i oktober, men enligt karln ska björkarna kapas i mars ;)

    Vi ska göra ljusstakar för värmeljus och ev kronljus som ska stå på borden, och bygga en slags tårtställning för ca fem tårtor, där tårtorna får stå på en björkplatta. Ställning likt denna, fast i trä ;)


  • LovisaSimon
    sha skrev 2014-02-20 21:00:29 följande:
    Vi kommer ha åtminstone två gäster som är glutenintolleranta så det blir ju tre stycken, då känns det verkligen värt att ha fixat en god glutenfri variant!
    Själv tycker jag att det är värt att fixa en god glutenfri tårta även om det bara är jag som är glutenintolerant. Som jag sa till restaurangen som ska fixa vår middag så är det ju ändå jag, bruden, som är glutenintolerant, och jag vill inte bli särbehandlad på min egen fest genom att måsta äta annan mat än mina gäster. Hehe jag kanske lät hård ;)

    Vi har inte börjat klura exakt på vad för slags tårta vi ska ha, men bageriet som mina föräldrar brukar beställa tårtor från kan göra i princip alla tårtor glutenfria, de har t o m glutenfri marsipan <3

     
Svar på tråden Glutenfri tårta?!