Inlägg från: Carolinekahlstrom |Visa alla inlägg
  • Carolinekahlstrom

    Glutenfri tårta?!

    Sitter och funderar på hur f*n vi ska göra med bröllopstårta. Jag har glutenallergi och kan ju inte beställa någon från bageri. Det finns tårtbottnar att köpa men den är ju för typ 6 personer och vi blir ca 30 stycken. Är det någon som har erfarenheter av detta och kan ge tips? Min dröm vore ju att få till en trevåningstårta (tänkte göra själv) men hur skulle det funka? Tacksam för svar. Känner mig desperat.

  • Svar på tråden Glutenfri tårta?!
  • Carolinekahlstrom

    Grejen är att ska det vara 100% glutenfritt så måste det bakas i ett helt annat rum med separata verktyg osv. De bagerier jag har pratat med kan inte garantera detta. Personligen tycker jag att det är stört att de ens får baka glutenfritt när de inte är inom dom reglerna. Många frågar "hur allergisk är du?". Det spelar ingen roll hur pass allergisk jag är. Jag är allergisk och jag kan inte äta livsmedel med gluten i, så enkelt är det. Det är som om nötallergiker skulle bara få i sig liite grann, det går ju inte. Men otroligt tack för att du svarade på min fråga :)

  • Carolinekahlstrom

    Okej! Den där chokladtårtan, smakar den mycket nötter? Min blivande tycker nämligen inte om nötter, inte ens de minsta. Att göra massor med cupcakes har jag faktiskt funderat på. Det räcker ju att göra en eller två glutenfria bara, och så är det ju betydligt billigare. Men så är jag liiiite sådär för det traditionella.. Men samtidigt så är jag inget proffs direkt att baka så det kanske bara blir kajkon allting. Marsipan är det vetemjöl i då det funkar inte. Jag är intolerant jag med, använder allergi i samma. Är det egentligen någon skillnad? Kan inte äta något av sädesslagen (vete, råg, korn, malt, havre) plus soja. Men om man skulle göra massa fina cupcakes, kan man göra någon ställning till dem eller finns det att köpa? Det är ett budget bröllop det här så det måste kosta så lite som möjligt egentligen.

  • Carolinekahlstrom

    Aha! Har inte riktigt förstått skillnaden. Jag är glutenintolerant, men kan dock reagera på mjöldamm ibland. Kan däremot äta den rena havren. Måste ha separata smörbyttor/brödrost osv. Jag reagerar inte jättemycket, men jag får väldigt ont i magen och kan behöva springa på toa och må illa. Men har aldrig reagerat mer än så. En bekant som har en glutenallergi/intolerant SVIMMAR när hon får i sig minsta lilla och kan inte ens dricka ur samma glas som någon annan om det har ätits gluten. Men jag skulle aldrig våga köpa något från bageriet, ingen biskvi eller dylikt.

  • Carolinekahlstrom

    Jag bor i sundsvall. Jag har skrivit lite längre upp att jag inte vågar beställa från bageri eftersom det inte kan lova att det är 100% glutenfritt. Litar inte riktigt på bagerierna. :/

  • Carolinekahlstrom

    Jag har nog kommit på hur vi ska göra med våran bröllopstårta nu. Jag kommer nog att göra två vanliga (typ 12-bitars) och sedan en som är helt glutenfri. Kommer att göra en egen "ställning" att ställa tårtorna på vilket kommer bli som tre stubbar av björk eller annat trädslag :) Kommer nog bli bra! (Vi har naturtema).

  • Carolinekahlstrom

    Jasså, vad skoj! :) Vi bor i sundsvall! Okej! Men vi ska gifta oss i juli, kanske lite tidigt att kapa björk i mars/april då? Vi tänkte inte göra något annat än att jämna till upptill och nertill så att den kan stå stadigt och att tårtorna inte står snett. Vad tänkte ni göra för roligt med er björk?

  • Carolinekahlstrom

    Jag tänkte baka en egen jag med. Jag har sprits och sånna grejer hemma. Fast jag tänkte göra egen marsipan tror jag och sätta i dekorationer bara. Blommor och sånt, samt ett brudpar då.

Svar på tråden Glutenfri tårta?!