• Anonym (Krång­ligt)
  Äldre 21 Jan 18:09
  3804 visningar
  7 svar
  7
  3804

  Pytte bröllop, bara bjuda vissa i släkten?

  Hej, är ny på forumet. Vi ska förlova oss i februari och får bebis i juni. Har även köpt en lägenhet tillsammans. Bäst juridiskt är alltså att vi är gifta. Vi har/hade planerat att göra detta om några år när vi har sparat till bröllopet som vi verkligen vill ha. Ca100000kr.. Men nu funderar jag (vi) på o gifta oss redan nu. Jag har en ganska stor släkt' mamma har 3 syskon med respektive och 5 kusiner, pappa har ett syskon med respektive och 3 kusiner på den sidan. Pappas släkt träffar jag dock bara på bröllop och dop. Jag har ju såklart 2 föräldrar och en syster med man och ett barn, dessa ska absolut komma. Sambon har skilda föräldrar med varsin respektive, ett syskon. 3 mor/farföräldrar i livet, en faster utan egen familj som han står väldigt nära, ett syskon till mamman med respektive och 2 kusiner, dock under 6 år. Det jag funderar på är om man bara kan bjuda de "närmsta" och ha ett litet bröllop nu, sedan om några år så firar man större med släkt och vänner, när man har råd. Antingen så är man ju bara närmaste familjen, föräldrar och syskon. Eller mostrar och fastrar också, min tanke är då, kan man hoppa över min släkt på pappas sida eller blir det konstigt? Om man bara tar närmaste familjen, då måste ju även hans mor och farföräldrarna bjudas, och även hans pappas syskon känner jag, Annars funderar vi på ett "överraskningsbröllop" på dopdagen, detta dröjer ju dock till typ december. Om man väljer att gifta sig nu, och bara tar närmaste familjen, kan man säga att man inte har råd att bjuda och sedan äta middagen på en restaurang och familjen får betala för sig själva? Eller är det jöttesnålt? Dom har sagt att vi inte får gifta oss i hemlighet så det är inte ett alternativ :p Det blev långt och rörigt men hoppas att någon har nått råd :)

 • Svar på tråden Pytte bröllop, bara bjuda vissa i släkten?
 • Äldre 21 Jan 18:26
  #1

  Du kan göra precis som du vill! Det är det viktigaste!!
  Klart du kan bjuda in bara den närmast släkten. Jag vet absolut bröllop där endast närmsta närmsat familjen är på plats ex bara era föräldrar och syskon. Det är inget konstigt. 
  Om ni vil fira med vänner och övriga skulle ni ju kunna ha ett bröllop på dagen med bara närmsta familjen och sedan ha en lättare fest på kvällen där ni bjuder in övriga som ni vill fira med. kanske hemma? Och köra knytkalas eller något om ni vill göra det riktigt billigt!!

  Tänk på att det vitkigast är vad ni vill och hur ni kommer bli nöjda själv!
   

 • Äldre 21 Jan 20:40
  #2

  Klart man kan ha ett "minibröllop" med bara de absolut närmaste närvarande om man vill! Det var ju jättevanligt t.ex. på 1970-talet, och förekommer även idag.

  Jag tycker inte att föräldrars syskon hör till de allra närmaste, men det där räknar ju alla olika. De allra närmaste för mig är (förutom min man då): mina föräldrar, mina syskon och min mormor.
  Mina morbröder och deras familjer ligger liksom ett steg längre bort i kedjan.

 • Äldre 21 Jan 21:12
  #3

  Vi väljer bara att ta med föräldrarna och våra syskon. Och vänner vi haft i mer än tio år. Varför bjuda övrig släkt som man inte ens umgås med

 • Anonym (Krång­ligt)
  Äldre 21 Jan 21:19
  #4

  Mina mostrar o kusiner umgås jag ju med o sambons faste umgås dom med ännu oftare :) men nu kollar vi på 10 maj, snabba puckar :p men min familj o hans familj och mor o farföräldrar och faster. 12 vuxna o ett barn. Hoppas att det inte blir så dyrt. Har mailat gränsö i Västervik om slottscaféet så får vi se vad vi får för svar :)

 • Äldre 21 Jan 21:22
  #5

  Vi hade 14 gäster på vårt bröllop. Det var närmaste familjen och 5 vänner. Vi är väldigt nöjda med att vi valde att ha den typ av bröllop. Det passade OSS väldigt bra. Vi ville inte bjuda "mostrar och fastrar" bara för att, när vi inte umgås med dem så ofta.


 • Äldre 21 Jan 21:33
  #6

  Som du säger vill ni ju ha ett bröllop med era närmaste. Då tolkar jag det som att ni vill bjuda de inom familj och släkt som ni verkligen umgås med och vill ha närvarande under er stora dag. Helt okej enligt min mening att inte bjuda in de som man inte har ett så starkt band med - annat än att man är släkt.
  Som ett exempel så skulle jag alla gånger bjuda min moster och 2 kusiner på mammas sida - de är som mina bröder. Kusinerna nere från Dalarna skulle däremot få stå över eftersom vi inte alls umgås. Men det här är ju alltså om jag själv skulle börja sålla. Så tillbaka till dig, jag säger åter igen: Bjud de som ni verkligen skulle uppskatta att ha närvarande under er stora dag :)

 • Anonym (Inga krav!)
  Äldre 23 Jan 04:34
  #7

  "De har sagt att vi inte får gifta oss i hemlighet så det är inget alternativ". Ni är väl vuxna (eftersom ni har åldern inne för att gifta er är ni minst 18)? Om ni vill gita er i hemlighet så gör det för all del! Jag vet inte vilka "de" är som bestämmer över hur du ska gifta dig, men jag tycker ju att de som ska bestämma över er vigsel är du och din blivande man, inga andra.

  Annars kan ni mycket väl låta bli att bjuda vissa som ni sällan umgås med, det finns inga krav på vilka man ska bjuda på sitt bröllop. De pengar ni har sparat kommer väl till pass när barnet kommer, varför lägga dem på att utfodra  bjuda moster Doris och kusin Fanny som du inte sett sedan du var 13 år med oxfilé och bröllopstårta?

  Jag förstår inte det här med att folk har så förutfattade meningar om hur bröllopet "ska" se ut och vilka man "måste" bjuda. Det är ditt och din blivande mans bröllop och ni bestämmer! Att ni måste fråga främlingar på ett internetforum hur ni ska göra är också ganska beklämmande. Är man så osäker kanske man ska växa till sig och mogna några år innan man funderar på bröllop.

Svar på tråden Pytte bröllop, bara bjuda vissa i släkten?
Logga in
Bli medlem