• Rin

    Annorlunda fest..

    Chicitas båda inlägg tycker jag innehåller toppenbra tips. Jag skulle också avråda starkt från bordsbyte mellan varje rätt, men kanske_en_ gång. 

    Ett sätt att göra bordsplacering som ofta tipsar om som ger en delvis fri, och delvis arrangerad placering är att man gör en bordsplacering för alla damer, eller alla herrar. Sedan får båda ta något ur en korg, t.ex. varsin halva av ett sönderklippt vykort, eller namn på kända par (t.ex. litterära, historiska eller kändisar, lite beroende på gästernas kunskaper och intressen) eller ett mattetal/gåta, respektive svaret på densamma.
    Gästerna ska sedan hitta den de hör ihop med, och när de gjort det så får de gå och sätta sig. På det viset kan man styra lite grann över bordsplaceringen, genom att t.ex. se till att halvdöva morfar sitter snett emot kusinen som pratat högt och tydligt men det blir lite fritt också. 
    Om man vill göra det ännu friare, sätter man bara ut bordsplacering för t.ex. den ena i kändisparet, typ Prince Charming på en lapp, sedan tomt på en plats, och Odjuret på nästa. Då har man ingen aning om vem som hamnar var, men riskerar inte att alla sätter sig med de som de känner bäst.

  • Rin

    Kom på en sak till som kan göra en fest väldigt mycket annorlunda. Picknick.
    Här kan ju välja hur formellt man vill ha det. En variant är att gruppera folk fyra och fyra, ge dem en picknick-korg och låta dem bestämma själv hur och var de ska sitta.
    Man kan också lägga ut filtar på lämpliga ställen, man kan sätta ut lite bord och stolar. Man kan blanda filtar med typ sådana där enkla utfällbara stolar som brukar finnas på vandringsryggsäckar etc. Bara att anpassa till gästerna vilja och förmåga att sitta i gräset liksom.
    ICAs buffé hade en artikel om färdiggjorda picknickkorgar i somras tror jag det var. Med förslag på t.ex. små vinflaskor som man byter etikett på, färdiggjorda mackor, portionsförpackat m.m. Det går att göra oändligt mycket med.
    Jag arrangerade en fest för ett par år sedan i en Tolkienförening där vi gjorde så här. Temat var nämligen Fangorn (skogen som enterna bor i) och vi hade bland annat smyckat lokalen med en hel stor gran delad i två och inkilad mellan golv och tak. När gästerna kom fick de en picknickkorg per fyra eller fem personer som innehöll bröd, kall fläskfilé, hemgjord färskost, honungssmöt och frukt. Nu var det här lite annorlunda eftersom alla hade ätattiraljer med sig själva, och det kan man ju inte rätt gärna begära på ett bröllop. Men man kan ha lite stadigare engångsartiklar, finns ju mycket snyggt.

    En annan sak som är kul och gör en fest lite mer speciellt är att servera helgrillad gris eller lamm. I övrigt kan man ju ha allt som vanligt, men bara det faktum att man får se när de lagar maten är ju rätt kul. 

Svar på tråden Annorlunda fest..