• Äldre 13 Jan 21:11
    7995 visningar
    22 svar
    22
    7995

    Annorlunda fest..

    Söker tips och idéer på hur vi kan skapa ett annorlunda upplägg på bröllopsfesten. Det kommer vara en "familjefest" med ca 40 gäster. Vi kommer inte ha någon toastmaster och funderar på att strunta i den traditionella bordsplaceringen, men vet inte riktigt vad vi vill göra istället... HJÄLP!!

  • Svar på tråden Annorlunda fest..
  • ylvis
    Äldre 14 Jan 10:42
    #1

    Hyr in en magiker det gjorde vi och alla var supernöjda! Det blev hur bra som helst. Vi använde David som finns på www.magiskbrollopsunderhallning.se och han kan säkert hjälpa er med annorlunda upplägg! 

    Ett annat tips är runda bord istället för traditionella U eller E sittningar. Runda bord gör det enklare att samtala med varandra, nu är det iof en familjefest men.... Vill man inte göra traditionell bordsplacering eftersom de flesta känner varandra kan man ordna någon typ av mingelaktivitet som avgör var man kommer hamna. 

  • Äldre 14 Jan 11:03
    #2

    har skitdålig fantasi själv, men fick en bild i huvet, och det kan ju vara en skitkul grej tänkte jag, då du inte vill ha traditionell bordplacering. 

    gör bordet som du vill, sen får gästerna ögonbindel och får leta sig fram till en plats. vilken de vill :P dels blir det roligt att gå in i varann, :P sen så blir det ju intressant att se vem man hamna med. och ännu roligare kan det bl om alla är tyst, så man inte hör vem det är man stöter på/sätter sig med. haha.

    bara en rolig lek som poppa upp i huvet på mig. :P  

  • Äldre 14 Jan 11:33
    #3

    Jag säger emot ylvis angående runda bord. Tungan ute

    Mindre runda bord för 4-5 personer ja... det funkar bra. Men större bord där man får plats typ 8-10 personer på och som är det vanliga i lokaler med runda bord... tja då blir man begränsad till att prata med de två personer som sitter bredvid en. 
    Man KAN ju givetvis sitta och skrika åt dom som sitter på andra sidan bordet. Men det är inte att rekommendera.
    Dessutom är det inte alla lokaler som har runda bord heller... Och att ställa ihop 2 avlånga bord till 1 fyrkantigt blir ännu "värre" samtalsmässigt + att några då kanske får sitta med bordsben "mellan benen" om man ska fylla upp alla sidor likadant...

    Jag är en väldigt social person, jag kan prata med de flesta och jag har ett yrke som det mer eller mindre är ett krav i också.
    Men jag har ändå hamnat på middagar med runda / fyrkantiga bord där jag har fått sitta tyst hela middagen för att dom två jag haft på sidorna om mig har pratat med den bordsgranne dom har på sin andra sida och hur jag än gör för att försöka komma in i samtalet så blir det ett par meningar och sen vänder dom sig tillbaka till den andra personen som dom hade ett mer intressant samtal med (?) Tungan ute
    De jag kände som satt mitt emot mig sitter ju i princip 2 meter (eller mer) ifrån mig och om jag ska kunna prata med dom i sorlet över alla andra samtal så måste jag ju luta mig fram och halvskrika alltså... 

    Vid långbord har man folk till höger och vänster om sig (som vid runda bord) men du har också en person mittemot dig bara kanske 80 cm bort som det går utmärkt att prata med.
    De personer som sitter diagonalt emot dig är inte heller så långt bort att man inte kan prata med dom...

    Så runda / fyrkantiga bord med mer än 4-5 platser per bord = 2 personer du enkelt kan samtala med
    Och vanliga långbord = 5 personer du enkelt kan samtala med 

    Att inte ha en bordsplacering öht brukar vara en dålig idé om inte alla personer känner varandra sen innan.
    Ta ett långbord på vilken midsommarmiddag som helst egentligen och låt folk sätta sig vart dom vill...
    Vad händer?
    Jo grupp 1 sätter sig längst bort i ena änden och deras vänner fyller på så långt dom kan.
    Grupp 2 fyller på bordet från andra kortänden
    Grupp 3 sätter sig i mitten
    Och sen var det 3-4 personer kvar som inte känner så många och dom som dom känner sitter kanske just på kortänden eller mitt i någon av dessa grupper... Vart ska dom sitta då? jo platserna som finns kvar är mellan grupperna och där är man väldigt isolerad. Man känner ingen, alla som sitter runt omkring en känner varandra (men dom pratar bara "åt sidan" inte tvärs över och drar in dig i samtalet...

    Så att på något sätt fördela folk vid borden är bra.
    Därmed är det inte sagt att man måste ha en traditionell bordsplacering... Flört 

    Mitt bästa tips är att färgkoda folk, skriva deras namn på färgat papper och sen börja placera ut lapparna.
    Vi hade ju medeltidstema och folk fick ange "adel, borgare, bönder eller vanlig klädsel" vid OSA.
    Så all "adel" fick en färg (blått)  - killarna mörkare än tjejerna. osv...
    Sen placerade vi ut alla "blåa" närmast vårt honnörsbord - för vi hade ett... det passade in med temat 
    Alla "röda" placerades ut efter dessa osv...
    Men ni kan färgkoda i "hans och hennes" släkter + "vänner" eller kanske "jägare", "soldyrkare" osv...
    Då är det väldigt enkelt sen att placera ut folk och få en bra blandning. Eller snarare "alla som jagar sätter vi här... och alla som är emot jakt sätter vi i andra änden av bordet" Tungan ute 
    Om ni vill ha runda/ fyrkantiga bord, så sätt teman för varje bord och bestäm vilka gäster som ska sitta vid varje bord - men inte på vilken plats vid bordet...
    Har ni långbord så kan ni också gruppera och dela in borden i sektioner, tänk bara på att skarvarna mellan "grupperna" behöver vara smidiga, så att ni kanske har en grupp jägare, en grupp som har jagat eller i alla fall är mycket ute i naturen, sen nästa grupp kanske är svampplockare och nästa trädgårdsentusiester osv...
     Tja du förstår förhoppningsvis vad jag menar Flört

  • ylvis
    Äldre 14 Jan 11:43
    #4

    Jag menar mindre runda bord för att kunna interagera med alla. Men i det här fallet är det en familjefest och eftersom alla redan känner varandra spelar det mindre roll hur de placerasmen jag hade satsat på en så tajt sittning som möjligt.

  • Äldre 14 Jan 12:02
    #5

    Chicita har redan skrivit det mesta jag tänkt säga så jag hade egentigen bara kunnat citera henne hehe...

    Det enda jag kan tillägga är väl en tanke ang roliga/annorlunda inslag. Fundera på om det är något som är ni. På min profilbild ser du kanske vad vi gjorde på vårt bröllop, men det hade nog kännts väldigt felplacerat på väldigt många andra bröllop,  på samma sätt som att dom flesta hade undrat vad sjutton en trollkarl, eldslukare eller ett medeltidstema hade gjort på vårt:)   

  • Äldre 14 Jan 16:06
    #6
    ylvis: bara för att det är en "familjefest" behöver väl inte alla känna varandra? 
    Min släkt känner inte makens släkt exempelvis (med några få undantag) Flört 

    Precis. ThereseV har en bra poäng där Glad 
    Gymnastiska övningar är inte vår grej, om maken försökt lyfta mig så hade det nog slutat med ambulansfärd  liksom Flört 
    Och exempelvis 50-talstema hade inte heller varit "vi"... inte heller ett "vanligt" bröllop...
    Hitta vad som är Ni och gör det till en röd tråd Glad 
  • Äldre 14 Jan 21:00
    #7

    Rektangulära bord finns i lokalen, så dem utgår vi ifrån. Chicita har rätt angående hur gästerna skulle sätta sig utan bordsplaceringen, så någon form av sådan måste vi ha. Men vi hade velat få någon form av rotation bland gästerna så att de bytte plats i alla fall en gång, både för att minska risken för samtalstorka och för att vi skulle få möjlighet att sitta bredvid mer än bara svärmor/svärfar. Någon form av byta bordlek har börjat ta form i mitt huvud, där gästerna bytar bord, men fri placering vid själva bordet.. Inte riktigt färdig i tanken! Alla känner inte varandra, men de flesta har träffats. Både jag och sambon är väldigt jordnära, så magiker och eldslukare känns avlägset, men en kul idé för någon annan!

  • kouki
    Äldre 14 Jan 21:19
    #8
    Glytten skrev 2014-01-14 21:00:52 följande:
    Rektangulära bord finns i lokalen, så dem utgår vi ifrån. Chicita har rätt angående hur gästerna skulle sätta sig utan bordsplaceringen, så någon form av sådan måste vi ha. Men vi hade velat få någon form av rotation bland gästerna så att de bytte plats i alla fall en gång, både för att minska risken för samtalstorka och för att vi skulle få möjlighet att sitta bredvid mer än bara svärmor/svärfar. Någon form av byta bordlek har börjat ta form i mitt huvud, där gästerna bytar bord, men fri placering vid själva bordet.. Inte riktigt färdig i tanken! Alla känner inte varandra, men de flesta har träffats. Både jag och sambon är väldigt jordnära, så magiker och eldslukare känns avlägset, men en kul idé för någon annan!
    Byt placering mellan varje rätt? :) 

    Man kan hitta sin bordspartner genom att leta efter någon med:
    samma skostorlek
    samma färg på klädsel
    etc etc 
  • Äldre 15 Jan 13:13
    #9

    Ja, kouki, det blir nog något åt det hållet. Vi kommer (som det ser ut idag) ha buffé och tårtbuffé.. Eventuellt små aptitretare innan vi hugger in på det stora buffébordet!

  • CJ5
    Äldre 15 Jan 13:26
    #10

    Åh vad roliga ni är, ögonbindels ideen var ju underbar tyckte jag! ;) 

    KAn man skriva något nummer under tallrikarna? Så när folk går och tar sin tallrik står det bordsnummer där under och för varje rätt så tar man en ny tallrik?  

Svar på tråden Annorlunda fest..