• Äldre 6 Nov 16:01
    5169 visningar
    25 svar
    25
    5169

    Ohövligt att undanbedja fotografering?

    Japp, tänkte höra med er vad ni anser om att undanbedja fotografering under själva vigseln?
    Vi kommer ha fotograf som förevigar tillfället och en vän som filmar men är det ohövligt att be gästerna att inte fotografera?

    Ja menar, hur kul är det att bara ha våra ryggar i kyrkan?


    Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där
  • Svar på tråden Ohövligt att undanbedja fotografering?
  • jennif­erocha­ugust
    Äldre 6 Nov 16:17
    #1

    Inte ett dugg ohövligt!
    Vi bad vårt toastpar att informer om detta innan vigseln på ett trevligt sätt. Jag vill att gästern ska sitta lugna och titta på vigseln, inte hålla på med en massa telefoner/kameror. Vi hade också en filmare och en fotograf, det räcker gott och väl :)
    Dessutom vill man ju inte riskera att det läggs upp bilder på sociala medier och fotografens bilder av gästerna blir ju inte så fint om de sitter och hålelr på med sina mobiler/kameror...

    Toastparet sa ungefär så här:
    "Hej och välkomna! Brudparet har en önskn om att det inte tas några foton under själva vigseln då de anlitat en fotograf och filmare, utanför kyrkan får ni dock fotografera hur mycket ni vill".

  • Äldre 6 Nov 16:17
    #2

    Varför är det inte okej att gästerna tar kort? De vill väl ha sina egna minnen av er vigsel. Ska ni ge alla gästerna kopior på bilderna eller hur ska de som vill ha bilder få dem?

  • Äldre 6 Nov 16:24
    #3

    Tack för ditt svar jenniferochaugust! :) och tack för förslaget till vad man kan säga!

    Flor: Vi känner att gästerna förmodligen inte blir så uppmärksamma på vad som sker om dem sitter med sina telefoner/kameror och sedan är det just det här med att hamna på sociala medier.
    Vi funderar dock på om vi ska låta gästerna ta lite bilder innan vi går ut, alltså att vi vänder oss om och står stilla ett tag innan vi går ut och låter gästerna fotografera då.


    Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där
  • jennif­erocha­ugust
    Äldre 6 Nov 16:24
    #4
    Flor skrev 2013-11-06 16:17:51 följande:
    Varför är det inte okej att gästerna tar kort? De vill väl ha sina egna minnen av er vigsel. Ska ni ge alla gästerna kopior på bilderna eller hur ska de som vill ha bilder få dem?
    Det är väl ingen rättighet för gästerna att ta kort under vigseln? I kyrkan alltså... Enligt mig är det en väldigt intim stund där vi lovar varandra att leva tillsammans, de får gärna bevittna men jag ville inte att gästerna skulle  fota. Ja, vi delar alla bilder via ett webbgalleri med nära och kära. Inga konstigheter!
  • Äldre 6 Nov 16:31
    #5

    Jag känner lite så här också att vad är det för mening för gästerna att enbart ha  våra ryggar på foto?
    Känner som jenniferochaugust att det är en otroligt intim stund och dem kommer få fota hur mycket dem vill efteråt men inte just under själva vigseln.


    Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där
  • Äldre 6 Nov 16:44
    #6

    Min kusin och hennes man undanbad sig fotografering under vigseln. Ingen tyckte det var konstigt, och alla respekterade detta. Jag tycker man kan be gästerna att inte fotografera samt be att gäster inte lägger ut bilder på Facebook, Instagram mm. om man tillåter fotografering.

  • Äldre 6 Nov 17:00
    #7

    I den kyrkan jag varit i på bröllop (flera gånger) ber prästen att man stänger av mobilen och att man inte ska fotografera under vigseln Glad (om brudparet vill det).

  • Äldre 6 Nov 22:22
    #8

    Ofta har prästen eller en vän till brudparet bett gästerna i kyrkan att inte fota med blixt iallafall just för att de haft en "officiell" fotograf där och att det kan störa proffsbilderna, plus att det kan bli jobbigt för alla framme vid altaret om alla fotar med blixtar hej vilt...

  • iQbee
    Äldre 6 Nov 22:25
    #9

    Jag var på ett bröllop där man fick ta kort dock sa dom innan att man inte får lägga upp dom ex på facebook.

  • Aniara­4
    Äldre 6 Nov 23:34
    #10

    En ganska vanlig variant är att man säger att gästerna får fotografera under in- och utmarsch och precis efter ringväxlingen då man vänder sig om ett ögonblick innan man fortsätter. Har varit med om det flera gånger och prästen föreslog också att göra så.

Svar på tråden Ohövligt att undanbedja fotografering?