• Jäklar vad jag är trött på att gå till gynekologen

  Mån 4 nov 2013 23:28 Läst 5242 gånger Totalt 9 svar
  Mån 4 nov 2013 23:28

  Detta kommer bli en lång läsning men hoppas ni vill läsa för är totalt livrädd :(

  Allting började för ca 5 månader sedan då jag fick en svampinfektion. Hade den vanliga symptomen så gick till ungdomsmottagningen. Så behandlade mig med pevaryl. Klådan gick bort men kände att själva svampen fanns kvar. Gick då tillbaka och fick en fluconazal tablett. Har tagit en sån tidigare och då gick svampen bort. Denna gången kändes de som den gick bort men i samma veva började mina blygdläppar värka och spänna som in i bomben. som sammandragningar. (ej gravid) På kvällen vaknar jag med svullet öga och underläpp. Och sån värk i underlivet. Fixade en allergitablett och svullnaden i ansiktet gick bort. MEn värken i de yttre blygdläpparna stannade kvar. Nu uppkom även sår runt slidan, sveda när jag kissade rodnad och svullnad i underlivet. Tillslut stod jag inte ut åkt in akut och fick möta en gnekolog som sa att detta definitiv var svamp. Jag var rädd för att de skulle vara herpes men eftersom jag bara varit med min pojkvän och han med mig så fanns det ingen chans att jag hade herpes sa han. 

  HAn kollade även i ett microskåp och såg att de var lite svamp samt att han tog ett vävnadsprov (biopsi). Så jag väntade på svar men det kom inget svar så ringde upp. Då säger de på mottagningen att jag hade troligtvis en svampinfektion plus att jag hade en virusinfektion. Frågade då vad för virus men då säger hon att det kunde de inte svara på eftersom det finns så många olika. MEn antar då att det menar att det inte är de vanligaste som herpes, konylom osv.

  Så fick komma på ett återbesök då sa även hon att det var svamp och fick behandla med mer fluconazol och cortimyk eller vad den salvan heter. Det gick bättre men som sagt värken i blygdläpparna släppte inte. Men nu istället började värken avta och inte finnas där varje dag. Utan nu kommer den smygande när jag ska börja på mina vita sockerpiller (minipiller). Två dagar innan börjar det klia i underlivet vid blygdläpparna sen kommer värken som ett brev på posten och brukar hålla i sig till ungefär 3-4 dagar efter mensen.

  MEn i denna veva så ska jag flytta hem eftersom jag tog min examen så kunde inte gå tillbaka till det sjukhuset längre. Så fick ju börja om på vårdcentralen. Det undersäkt mig och kunde inte se något testades för klamydia och urinvägsinfektion men icke. Så hon ville skicka en remiss till sjukhuset.  

  Så åker till sjukhuset och får reda på att allt ser bra ut och att det tydligen berodde på mina ppiller. Så skulle skjuta upp min mens två månader. Första månaden gick jätte bra hade inte ont alls. Andra månaden när jag skulle käka de vita pillerna så kom värken igen fast på ett annorlunda sätt. som mer strålande värk än den där som känns som någon slår en med hammare och man blir bara mer och mer öm. Sån där ren värk som ledvärk inprinsip.  Så ringer henne och säger att det inte gett resultat och att ag får som ondast under mensen. Hon undersöker mig igen och hon säger att det kanske kav vara lichen. Men hon är inte säker så hon tar en biopsi. Så säger hon att hon ska ringa mig när hon fått svar. JAg väntar och efter tre veckor känner jag att hon borde ha ringt. Så ringer till mottgningen och då får jag reda på att hon är på semester och inte kommer tillbaka förrän två veckor. Så går nu i förtvivlan och undrar vad jag kan ha råkat ut för. Och blir lite ledsen att hon inte sa att hon skulle på semester så kunde hon besparat många fundersamma nätter för min del. Är jätte rädd för att det ska vara något farligt och att de kommer påverka min förmåga att bli gravid :(

 • xMaria­x
  Visa endast
  Mån 4 nov 2013 23:57 #1

  Jag har tyvärr inga råd att ge dig, men fy vilken hemsk situation!! Styrkekramar!!{#emotions_dlg.flower}


 • Tis 5 nov 2013 08:31 #2

  Jag känner verkligen med dig!

  För några år sedan hade jag problem med återkommande svampinfektioner och de misstänkte även lichen på mig (vilket jag inte hade). Blev slussad fram och tillbaka mellan olika läkare och gynekologer, men tillslut kom jag till en helt underbar gynekolog som tog mig på allvar. Hon satte mig på en lång kur med fluconazol (en tablett varannnan vecka i någon månad) och såg till att jag fick en samtalskontakt.

  Det visade sig att mina problem med största sannolikhet berodde på stress samt mina p-piller. När jag slutade proppa i mig hormoner och fick en utomstående att prata med försvann så småningom mina problem. Jag har sedan dess fött två barn och skulle aldrig välja preventivmedel med hormoner i igen. Jag har fortfarande en samtalskontakt och vet att om jag får minsta lilla känning av svampinfektion kan jag ringa gyn och få recept på fluconazol (men det har jag inte behövt). Jag har inte haft någon svampinfektion sedan jag slutade med p-piller.

  Hoppas allt löser sig för dig! Jag vet hur jävligt det kan vara.

  KRAM!


 • Tis 5 nov 2013 08:33 #3

  Glömde skriva: Tycker att du ska ringa mottagningen igen och säga att du är orolig och fråga om någon annan kan ge dig provsvaren. Var inte rädd för att bli "besvärlig" mot dom!


 • Tis 5 nov 2013 09:15 #4

  Men om hon nu tror att det kan bero på pillren så ska du väl sluta med dem och inte äta dem längre än vanligt! Får inte ihop det resonemanget! Prova att sluta med dem självmant annars, finns ju andra sätt att skydda sig.

 • Tis 5 nov 2013 14:43 #5

  Tacksam för alla era svar! AnnelieK, du har absolut rätt. Jag har bokat tid på ungdomsmottagningen för sa vad som hade hänt och det ville ha ett samtal med mig om hur vi skulle gå tillväga. Har ju testat mig för svamp och fick svar idag att jag varken har det eller baktriell vaginos. Så nu är nästa steg att sluta med ppiller. Som sagt finns ju annat sätt att skydda sig på! Tycker det är synd bara att man tappar tron på sjukhus och sånt för all personal är inte jätte tevliga. Jag själv jobbar som skidlärare på vintern och säljer löparskor på sommaren och hösten och om jag skulle bete mig så mot en gäst så hade jag inte fått vara kvar på mitt jobb. Där är det jätte viktigt att vara trevlig. Tycker att det borde vara deras största drivkraft att vilja hjälpa och va måna om hur deras patienter mår. När jag ringde mottagnignen frågade jag om någon annan kunde ge mig svaret och det hon sa i receptionen var att dte kan inte hon hjälpa mig med utan hon sätte upp mig på en telefontid med min läkare så hon när hon kommer tillbaka. För hon i receptionen blev ju förvånad över att jag undrade att de tog sån tid med svaret för min läkare var ju på semester men det hade jag ju aldrig vetat om jag inte hade ringt och frågat. Ville egentligen bara säga till henne att sluta vara så otrevlig.  Tack för alla bra svar hoppas på att de är ppillerna!

 • Tis 5 nov 2013 18:09 #6

  Stå på dig, be någon följa med och prata med gynekologen och försök bli remitterad till en s.k. vulvaklinik, finns i bl.a. Göteborg, Malmö och Stockholm. Det är alltså kvinnokliniker med extra expertis på problem med smärtor och andra problem med underlivet.
  Tyvärr saknar den svenska vården mycket kunskap om dessa frågorna och det blir inte bättre av att det inte finns särskilt mycket forskning att gå på.
  Det är skitsvårt att vara påstridig, att orka tjata när de försöker skicka hem en för tionde gången i rad, men det är tyvärr nödvändigt. Det tog mig mer än tio år ut och in i vården innan jag till slut fick komma till en sexolog som hjälper mig jättemycket. Låt det inte gå så lång tid för dig, det finns en stor risk att det påverkar dig på andra plan också, nedsatt sexlust, depression etc.
  Hjälp finns att få. Det är också bra att läsa på själv så att du har en idé om vad du vill att de ska kolla. Men tänk också på att det finns mycket felaktiga råd på nätet.

  Jag skulle också råda dig att sluta med p-piller ett tag om du kan. Hormonell obalans gör inte såna här saker bättre. Plus att om du testar och det inte blir någon skillnad, då kan du säga det till framtida läkare för det är garanterat en sak de kommer att säga.
  Sedan, jag vet att det här låter superäckligt, men det går att behandla svamp med filmjölk. Svamp är nämligen inte en sjukdom, svampen (candida) finns naturligt på vår hud och ska vara där. Det vi kallar svampinfektion är när man får onormal tillväxt av svamp på ett visst ställe, t.ex. underlivet. Detta beror på att ph-balansen har blivit stört av något, t.ex. penicillin, värme, något i kosten etc. Filmjölk hjälper till att återställa ph-balansen och till skillnad från medicin mot svamp skadar det inte slemhinnorna i slidan.  

 • Tjingt­jing
  Visa endast
  Tis 4 feb 2014 11:48 #7

  Usch! Stackare... Hoppas det blir bättre, jag har själv haft återkommande besvär med svamp. Det finns tabletter du kan ta oralt som tar bort all svamp. Kolla här; 

   

 • Tis 4 feb 2014 11:52 #8

  Jag hade problem med svamp i över ett år!!! Läste i någon bipacksedel om partner behandlig, frågade min läkare om det "Nej svamp smittar inte, det behöver ni inte" Men svampen blev återkommande och tillslut bendlade vi även honom med krämen, och ja, sen dess har jag inte haft svamp!!! Nu tycker jag inte att man ska gå emot läkarens ordinationer, men fråga om eventuell partnerbehandlig!!

 • Tis 4 feb 2014 12:07 #9
  Tjingtjing skrev 2014-02-04 11:48:30 följande:
  Usch! Stackare... Hoppas det blir bättre, jag har själv haft återkommande besvär med svamp. Det finns tabletter du kan ta oralt som tar bort all svamp. Kolla här; 


  " target="_blank">

   

   
  CJ5 skrev 2014-02-04 11:52:36 följande:
  Jag hade problem med svamp i över ett år!!! Läste i någon bipacksedel om partner behandlig, frågade min läkare om det "Nej svamp smittar inte, det behöver ni inte" Men svampen blev återkommande och tillslut bendlade vi även honom med krämen, och ja, sen dess har jag inte haft svamp!!! Nu tycker jag inte att man ska gå emot läkarens ordinationer, men fråga om eventuell partnerbehandlig!!
  Jag tycker ni är jättegulliga som vill hjälpa till! Men! När användarnamnet på trådstartaren är svart, så har den avregistrerat sitt konto. Så era goda råd hjälper tyvärr inte henne, men kanske någon annan!
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll