• Alyllyra

    Mamma vill inte delta vid vigseln eftersom den är i Svenska kyrkan

    Jag är själv inbiten ateist. Jag har jättesvårt för att vara i kyrkan, det "kryper" längs ryggraden på mig och jag går aldrig in om jag inte måste.
    Trots detta har jag varit på både vigslar och dop de senaste åren - för andras skull. Jag skulle aldrig välja det själv, men att någon annan väljer det kan ju inte jag hjälpa. Eftersom de är goda vänner till mig så får jag respektera deras val och hålla inne med mina åsikter i en timme.

    Jag kan tänka mig att din mamma är lite besviken på dig. Hon har förmodligen uppfostrat dig till ateist och ser det som ett svek att du väljer vigsel i kyrkan. Precis som att en person från en religös familj kan få leva med familjens besvikelse om man gifter sig borgerligt.
    Försök att diskutera saken ur hennes perspektiv - vad är det som gör att hon inte kan tänka sig att vara där under den korta stund det gäller? Om hon absolut inte tänker ändra sig, berätta då att du är besviken men försök att acceptera hennes val. Hon vill ju uppenbarligen vara där för dig både innan och efter, och oavsett om hon är inne i kyrkolokalen eller inte kommer ni ju att bli gifta. 

  • Alyllyra
    kouki skrev 2013-09-24 09:12:57 följande:
     Hur många troende är det som vägrar att gå på ett borgligt bröllop?
    Jag skulle säga att det är skillnad på en religös gudstjänst och en rent juridisk ceremoni där det enda brudparet bekänner sig till är Svea Rikes lag. Den ena riktar sig till troende och kan ha en tydlig "vi och dom" känsla som man kan känna av som icke-troende. Den andra har inga som helst religösa inslag och är därför varken inkluderande eller uteslutande.
    Men ja, det har man sett här på BT att folk har fått kritik från sina familjer för att de inte väljer en kyrklig ceremoni och att det inte är ett "riktigt" bröllop om det är borgerligt. Sen kan jag inte svara på om familjerna har vägrat gå i slutändan, men det förekommer definitivt kritik åt båda håll.
    boda skrev 2013-09-26 10:39:32 följande:
    Bra skrivet!
Svar på tråden Mamma vill inte delta vid vigseln eftersom den är i Svenska kyrkan