• boda

    Mamma vill inte delta vid vigseln eftersom den är i Svenska kyrkan

    Din mamma är nog antiteist (som jag). Jag var på ett dop i våras och det kröp verkligen i mig att sitta där och lyssna till prästens dravel och alla psalmer - hu vad hemskt!

    Vichy, det är inte "farligt" som i livsfarligt att gå in i kyrkan, men det är en institution som för oss ateister/antiteister har fått en bisarrt stor roll i samhället med tanke på att det bara är en sekt av tusentals här i världen. Man vill inte bidra till deras besökarantal eller stödja dem på nåt annat sätt. Lite som att jag är vegetarian och inte vill stödja slakterier eller kötthandlar.

    Så på sätt och vis förstår jag TS mamma, även om jag, ifall jag gjorde ett undantag, nog skulle göra det för mitt barns bröllop i så fall. Även om jag definitivt skulle vara besviken över mitt barns val - vare sig h*n var kristen eller inte (att gifta sig i kyrkan som icke-troende är enligt mig ett irrationellt val).

  • boda
    Vichy skrev 2013-09-24 10:18:37 följande:
    Personligen tycker jag rollen är väldigt liten i samhället idag.. Vi har ju inte längre tvång på att gå till kyrkan vilket det fanns förr.. Kyrkan idag tycker jag är väldigt anonym ändå...

    Nu är jag ju iofs troende och uppvuxen i frikyrkan, men visst kan jag känna det där obehgaliga på vissa ställen.. Men det är snarare inför mer "extrem-kristna" eller vad jag ska säga... Nu är jag från en väldigt "lugn" församling, vi går exempelvis inte runt och proklamerar domedagen och vi måste "rädda" alla NU! (Bara ett överdrivet exempel, inte riktat mot nån grupp).. För mig har det alltid varit gemenskapen, vännerna och hoppet som gjort att jag kom till tro... För mig är Gud ett lugn och som en tröstande famn. Det är till honom jag vänder mig med mina problem och tankar (bra och jobbiga)... Sen har jag även fått bönesvar, och hade jag inte fått det när jag hade en "uppbrotts period" från min tro för några år sen kanske jag hade tappat min tro....

    Jag kan förstå att det för vissa kan låta läskigt och obehagligt med tro, högre makter med mera... Men ofta i argumenten känner jag att det är så mycket missförstånd och så mycket "dra-alla-över-en-kam " tänkande... 

    Det beror ju på vad man menar med sekt också.. kan vara lätt att se allt så som handlar om något man inte riktift kan förstå! För det finns ingen"regelbok" eller vad man sak säga som förklarar allt i tro... För mångas tro handlar om nått man fått uppleva själv, det kan man inte läsa sig till eller få predikat eller sjunget... För oss som tror så vet vi för vi har känt det själva, vi har upplevt det..

    Självklart ska alla få tro det dom vill tro eller inte tro! Jag skulle aldrig någonsin pressa nån till tro eller prata med någon om tro om dom inte väljer själva att vilja höra... 

    Fast man stödjer väl inte en kyrka eller församlig för att gå på nånon annans bröllop? Dom räknar inte poäng i besöksantal... ;)

    Jag tycker det är viktigast att oavsett tro inte dömma några andra människor för det dom tror! Oavsett om man förstår det eller inte så är det ju så att majoriteten av alla troende eller icke troende kommer inte att spotta på någon annan som inte delar dennes trosuppfattning...

    Och igen, Jag förstår om andra tycker det finns obehag i kyrokor och tro! Jag vill bara försöka påpeka att det finns skillnader för att undvika obehag... ;) 
    Du och jag har väldigt olika syn på religion. Jag har läst mycket om religionens roll i världen och skulle absolut inte säga att den är liten i samhället. Men vi står ju å andra sidan i varsin ända av spektret - jag skulle helst se en värld utan religion, medan du troligen skulle vilja att religionen hade en ännu större roll i folks liv. Därför kommer jag nog alltid att tycka att religionens och kyrkans roll är alldeles för stor.

    Det känns inte mer läskigt eller obehagligt med "högre makter" än vad det känns med jultomten - båda två är ju lika obefintliga. Det som känns läskigt och obehagligt är att det är så många som tror på det och lever efter en gammal, omoralisk bok från järnåldern.

    Jag menade naturligtvis inte att kyrkan räknar poäng i besökarantal, däremot tror jag att man kan påverka (i liten skala om inte annat) genom att markera vad man tycker är okej och inte. Folk som inte vill utnyttja djur tar avstånd från pälsindustrin, folk som gillar frihet bojkottar diktaturer, o.s.v.

    Men nu är vi kanske något OT :)
Svar på tråden Mamma vill inte delta vid vigseln eftersom den är i Svenska kyrkan