Inlägg från: afturelding |Visa alla inlägg
  • afturelding

    "My big fat american gypsy wedding" någon annan som tittar?

    Jag har sett hela serien, faktiskt. Även den brittiska versionen. 

    Det är både fascinerande och skrämmande. Romerna är ett väldigt traditionsbundet folk, något de varit tvugna att vara eftersom att de aldrig varit välkomna någonstans. Det är deras säkerhet i livet liksom.

  • afturelding

    Ja, för att det är en del av den romska kulturen att leva mobilt. Alla gör det inte längre, men de är fortfarande många. Och tänk vad spännande det måste vara att åka runt i Europa och vid vår världsdels gränser. 

    Om man trivs med att leva mobilt, varför ska man då tvingas prioritera annorlunda? 

    Att de har en bakåtsträvande kvinnosyn är det dock ingen tvekan om. Men det beror också mycket på att många av barnen som växer upp i mobilt hem inte får någon ordentlig utbildning, och pojkarna lär sig därför familjens yrke, medans flickorna hjälper till hemma med småsyskon och städning. 

  • afturelding

    Givetvis behöver man vara öppen för nya traditioner, det är det som utvecklar vårat samhälle. Och jag säger inte att det är rätt att vara så hatisk mot utomstående, eller ta barnen ur skolan, jag förklarar bara varför det blivit som det blivit.

    Många romer lever dock inte såhär, såklart. I Sverige har vi väldigt få resande romer idag, och de allra flesta är öppna människor som har sina barn i skola, och många av kvinnorna har också jobb. Men som i alla andra folkgrupper så finns det en "sämre" minoritet som hörs och syns mest. 

Svar på tråden "My big fat american gypsy wedding" någon annan som tittar?