• Chicita

    Femtvådieten

    Det här var en diet som jag kände mig riktigt anti emot från början. 
    Jag har ju lärt mig att det värsta man kan göra om man försöker gå ner i vikt är att hoppa över mål, eftersom kroppen då ställer in sig på sparlåga och när man börjar äta igen så "håller den i" kalorierna så att säga - eftersom den inte vet när det kommer mat nästa gång.

    Jag började dock undersöka kaloriinnehållet i vissa livsmedel och såg att jag kan äta både frukost, lunch och kvällsmål om jag äter små portioner och kör på mycket grönsaker.
    Och jag brukar försöka fasta en vecka per år bara för att rensa kroppen lite. Men jag mår oftast så dåligt efter halva veckan att jag har svårt att slutföra.

    Nåväl, den här veckan bestämde vi oss för att testa.
    Vi var bestämda båda två på att det inte skulle bli en bantningskur, utan en faste & utrensningskur och vi tänker bara köra ett par veckor (sen får man väl se, mår man bra av det så kanske man kör ett tag till).

    I tisdags skulle jag lämna blodprov på fastande mage så det passade ju bra att börja då och att hoppa över frukosten helt.
    Sen blev det kycklingsallad till lunch.
    När jag gjorde kaloriuträkningen så insåg jag att om jag ville ha dressing till (vilket jag vill) så var dressingen lika kalorihaltig som hela salladen. Så efter att vi hade portionerat ut och vägt våra lådor (med dressing i ett hörn) så skopade jag bort dressingen, blandade med lite mjölk och ringlade över mindre än hälften av den vinegretteliknande dressingen som jag nu fick istället.
    På eftermiddagen var jag så hungrig att jag inte kunde koncentrera mig på något här hemma så jag åt en mango (som inte ingick i kaloriberäkningen... men, jag hade ju plockat bort närmare 75 kalorier via dressingen och jag skulle äta (och göra) samma på kvällsmålet så jag tänkte att det borde rymmas en mango där...

    På Tisdag kväll var vi så hungriga båda två att vi inte kunde sova, så vi delade på en gurka och åt lite gurkstavar innan läggdags så att magen fick något att jobba med.

    Jag tror att det kanske blev 600 kalorier eller därikring för mig. Men det är ju ändå betydligt mindre än vad jag äter på en normal dag.

    I går (torsdag) körde vi samma igen. Vi hade gjort sallad så att vi hade 4 lådor var (alltså 2 dagars mat) bara för att vi inte skulle komma av oss direkt efter första dagen och tänka att "nej vi orkar inte göra någon låda" och strunta i saken helt. Men i går gick det bättre. Inte alls lika hungriga.

    Nästa vecka tänkte jag ugnsbaka kycklingfiléer och ta kokt broccoli till det och kanske lite grönsallad. Det får bli lunchlådor...

    Men sen då?
    Vad äter ni andra?
    Jag hittade den här kaloriräknaren som jag använder.
    Den stämmer säkert inte helt, men bättre än att bara stå och gissa i alla fall känner jag
    http://www.raknakalorier.se/ 

  • Chicita
    Sessan67 skrev 2013-10-08 07:28:52 följande:
    Hur går det för er andra? Vägde mig idag efter ytterligare 2 veckor och HAR STÅTT STILL

    Trist! Tyckte faktiskt för första gången att det kändes som om jag gått ned. Ger inte upp dock utan kör på - hade ju i alla fall inte gått upp

    Sammanlagt så är det drygt 3 kilo ner sen jag började för 8 veckor sedan.
    Jag har inte gått ner ett gram. Men jag var inte ute efter att gå ner heller. Jag har hört så mycket om energin man får, att man mår bättre rentgenerellt osv.
    Och tja kanske...
    Men vi är ju bara inne på tredje veckan nu så det är lite för tidigt att säga än Glad 
  • Chicita
    Betty84 skrev 2013-10-17 10:31:40 följande:
    All respekt till er som kan och orkar hålla på med 5:2 men jag tycker den dieten är helt sinnessjuk.
    Mycket bättre då att räkna ut ca hur mkt kalorier du behöver per dag. Jag äter ca 1400 fördelat på hela dagen och tränar ca 4-5 pass i veckan (beroende på hur jag jobbar, och tappar i snitt 1 kg i veckan, ibland mer.
    Att hålla på och svälta sig och vara helt seg två dagar i veckan, nej tack!
    Egentligen är det ingen konst att gå ner i vikt, jag vet varför jag gått upp, och det är för att jag älskar skräpmat och snacks och sötsaker. Men tar man bara bort det och tänker på vad man stoppar i sig kommer kilona rasa, jag lovar! 
    Så tänkte jag också. Men efter att ha läst på lite om 5:2 så har jag sett att det inte är en bantningsform.
    Det är ett sätt att rena kroppen från slaggprodukter. Och det handlar inte om att svälta sig.

    Jag har faktiskt inte gått ner ett enda kilo på de 4 veckor jag hållt på nu (maken har gått ner 1,5 tror jag men han har börjat träna på jobbet också) men jag är piggare och det känns som att matsmältningsapparaten funkar bättre nu.
    Vi körde igång med målsättningen att just bli piggare, få igång systemet och rensa ur massa slagg. Men inte för att gå ner i vikt.
    Om vi råkar äta 100 kalorier mer på en fastedag, så får det vara så. Vi väger, räknar och trixar och har blivit mer kalorimedvetna. Men det betyder inte att vi inte kan äta pizza någon annan dag om vi känner för det, eller käka chips till helgen. Som sagt, vi bantar inte Glad
    Om det skulle bli viktnedgång så är det en bonus. Men det är inte målet...
  • Chicita
    frkmaria: Du tar en risk där. När man går ner så mycket i kaloriintag så kan kroppen efter ett tag "stänga av" och liksom hålla hårt i alla kalorier den får in, för den tolkar det som att du är inne i en period där det inte finns tillräckligt med mat. Och alltså måste man spara och lagra mer än man brukar göra.
    Och det kan ta lång tid att få kroppen att inse att man inte svälter längre (efter att man slutat svälta sig).
    Jag skulle nog lagt mig högre dom dagar som inte hör till "2-biten" än 800 kalorier. Men ätit mycket grönsaker mm. Rejäla portioner men kalorisnåla. Kanske typ 1500 kalorier om dagen  
    Läs mer här om olika kalorinivåer:
    http://www.folkhalsoguiden.se/Publikationer/497/490/3213/3360/

    Risken du tar med att strypa kalorierna så mycket - så länge. Är alltså att du istället börjar gå upp i vikt, eller landar på en platå som du inte kan gå ner från, utan måste gå upp - för att kroppen ska fatta att du inte svälter längre. 
Svar på tråden Femtvådieten