• Äldre 2 aug 12:12
  7844 visningar
  20 svar
  Inlägg från daniiel Visa alla inlägg
  20
  7844

  Kuvertavgift eller bidrag till resa?

  Jag tycker däremot att det är ungefär sak samma att önska sig pengar, även om det är en frivillig summa, och att ta en kuvertavgift. Många gånger spenderar folk mindre på bröllopet om man har en kuvertavgift än vad dom kanske hade gjort om det hade varit ett frivilligt bidrag. Tar ni tex 200kr/person, så blir det 400kr/par och jag tror ändå det hör till vanligheterna att släkt och vänner försöker lägga ca 500-1000kr/par när brudpar önskar sig pengar eller så spederar man ungefär den summan på en present. Det för att ingen vill känna sig snål och bröllop är en stor sak för brudparet osv.

  Jag är ju dock en av dom som tycker kuvertavgift är en toppenidé och jag kan för mitt liv inte förstå varför det ska vara så fruktansvärt känsligt och tabu. Det handlar extremt sällan om några större summor och varför måste man vara så urbota snål att man inte kan tänka sig att betala för en liten del av bröllopsfesten? Så att man faktiskt kan få komma och vara med. Jag betalar gladeligen och tycker det är superskönt med kuvertavgift. Jag behöver inte känna att jag ger för lite, eller för mkt, eller köper något som brudparet inte vill ha och ska gå och fundera på present i två månader.

  Det enda man inte ska göra, är att ta kuvertavgift och förvänta sig presenter. Man väljer antingen eller anser jag. Kuvertavgiften blir ju istället för en present.

  Hur man väljer att göra, kan man bara själv bestämma. Inom vissa kretsar (tex våran) är det vanligt med kuvertavgift och anses varken vara snålt eller fult, mer en självklarhet. Det är inte förrän jag kom hit till BT som jag öht har hört såna fula saker sägas om kuvertavgift och människor som väljer en sådan.

  Jag förstår också hur du tänker kring det där med släkt och att bjuder man en kusin, så bör man bjuda den andra. Så gjorde vi också och hade därför drygt 80 inbjudna gäster. Vi blev bara 60 i slutändan, då det tyvärr var lite tråkigheter inom släkten redan före vi bjöd in till bröllopet, plus att några redan hade hunnit boka utlandsresor osv. Jag hade dock aldrig kunnat välja bort någon i släkten, även om vi inte står så nära varandra. För mig hör det till, att man bjuder alla eller ingen. Även om man givetvis kan bjuda bara en kusin och strunta i resten, det finns ju många som gör så.

  Hur ni ska/bör göra.. jadu.. svårt att säga. Hur tror du att era familjer och vänner skulle reagera på kuvertavgift? Om ni inte tror att dom skulle ta illa vid sig, så kör på det och bjud in hela släkten och alla vänner.


 • Äldre 2 aug 12:47
  #9
  sandrahs skrev 2013-08-02 12:33:18 följande:

  Håller med dig daniiel!


  Det är också vanligt bland våran krets att man har kuvertavgift, men har börjat tveka när man läser böcker och forum att man är jättesnål om man kräver att gästerna måste betala något... Vi är inte så gamla (23 och 24) så vi kommer inte att spendera så värst mycket på bröllopet då vi har har hus så måste renoveras och att jag inte har en fast tjänst än. Tycker att det är bättre man får bjuda alla och ha kuvertavgift än att bara bjuda några stycken...


  Vi kommer nog att hinna spara rätt rejält, men det finns viktigare saker att lägga pengarna på än ett bröllop som är en dag. Ett nytt tegeltak på huset håller i 40 år... Sen har vi bestämt att om vi inte gifter oss nästa år så kommer man bara skjuta på det mer och mer, och jag vill gärna gifta mig innan jag blir gravid för det känns som att då kommer man verkligen inte ha tid eller ork att planera ett bröllop.


  Samma här, vi valde ju kuvertavigift och mer än vad ni hade tänkt, och ändå var reaktionerna bland våra vänner och våra familjer på kuvertavgiften tex "Oj, får vi allt det för den lilla summan?!" och "Men, ska ni inte ta mer i kuvertavgift då?". Gästernas kuvertavgift täckte enbart deras egen mat. Vi betalade för snacks, fördrink, brudskål, dryck till maten, kaffe, tårta och mer kaffe samt alkoholfri dryck under hela kvällen. Ville man ha alkohol efter maten, så fick man köpa det själv i hotellets bar.

  Vi hade tydligt både skrivit och sagt att vi inte ville ha presenter, men vi fick en hel del presenter ändå och först kändes det lite jobbigt, men personerna ville ju verkligen ge oss något och det var fina presenter, så vi var väldigt tacksamma :)

  Vi hade försökt spara till bröllop flera gånger. Livet kom dock emellan och det blev oväntade flyttar som krävde en hel del pengar, bilar som gick sönder och främst långa och många perioder på sjukhus med vår dotter (hjärtoperationer) som slukade pengar, både i inkomstbortfall och genom att det är svindyrt att ligga inne på sjukhus faktiskt. Vi hade också levt på en inkomst länge, eftersom jag behövts hemma och bara har kunnat studera på deltid. Tillslut sa vi att nu fick det vara nog, vi hade skjutit på bröllopet i 4år och nu ville vi inte vänta längre. Våra familjer och vänner sa "ÄNTLIGEN!!!" när vi berättade att vi hade bokat ett datum och alla var villiga att hjälpa till :)

  Som du säger, det finns annat man vill lägga pengar på och ett bröllop ska inte behöva sluka upp hela ens sparkapital. Ett nytt tak till huset är en sådan sak som jag tycker det är bättre att lägga pengar på än ett bröllop, faktiskt. Vill man då ändå kunna bjuda alla nära och kära, så är kuvertavgift en utmärkt idé tycker jag :)

  Erat bröllop kommer bli toppen ska du se! :)
Svar på tråden Kuvertavgift eller bidrag till resa?
Logga in
Bli medlem