• Äldre 1 Aug 20:57
    36226 visningar
    43 svar
    43
    36226

    Skjuta fram ett år eller ta lån? Ångest..

    Efter att ha svävat i det blå ett tag efter att sambon friat, så slår verkligheten lite emot.
    Vi ville båda gifta oss till nästa år och började planera. Vi hade tänkt gifta oss i Blekinge där jag är ifrån och har hittat ett par alternativ till ställen där man dels kan hyra lokalen för sig och sedan catera (tyvärr lite "nedgången" lokal då..) och sedan finare ställen som ordnar allt, skitfin lokal och jättebra mat. Naturligtvis blir det senare alternativet mycket dyrare (speciellt som vi tycks hamna på ganska mycket gäster på listan), samtidigt som det också är det som tilltalar oss mest.

    I allt detta så gör sig vardagen påmind och vi är nu osäkra på om vi kommer ha råd om ett år. Diskussionen föll på att skjuta på det ytterligare ett år.. Men jag vet inte om jag vill det!

    Sambon vill inte ta ett lån på banken för att kunna gifta sig, han tycker det är värt mer att ha sparat ihop till det. Och det kan vi med våra ekonomier, men inte på ett år om vi ska ha det dyrare alternativet. Självklart är det så mycket annat man kan dra ner på, tex antalet gäster. Men det känns inte heller aktuellt..

    Vad tusan ska man göra? Hur gjorde ni med den ekonomiska biten?

  • Svar på tråden Skjuta fram ett år eller ta lån? Ångest..
  • Äldre 2 Aug 13:30
    #21

    Jag håller med, det vore ju tråkigt att behöva låna till sitt bröllop, ni kommer att upskatta allting mkt mer om ni har sparat till det.
    Vi sparade som bara den, och ganska länge för att kunna ha råd med vårat bröllop, och nu i efterhand känns det sååå värt! Vi fick det precis som vi ville ha det, och behövde inte kompromissa med något! :) 

  • Äldre 2 Aug 14:22
    #22

    ModighWestlund skrev 2013-08-01 20:57:57 följande:Efter att ha svävat i det blå ett tag efter att sambon friat, så slår verkligheten lite emot.Vi ville båda gifta oss till nästa år och började planera. Vi hade tänkt gifta oss i Blekinge där jag är ifrån och har hittat ett par alternativ till ställen där man dels kan hyra lokalen för sig och sedan catera (tyvärr lite "nedgången" lokal då..) och sedan finare ställen som ordnar allt, skitfin lokal och jättebra mat. Naturligtvis blir det senare alternativet mycket dyrare (speciellt som vi tycks hamna på ganska mycket gäster på listan), samtidigt som det också är det som tilltalar oss mest.I allt detta så gör sig vardagen påmind och vi är nu osäkra på om vi kommer ha råd om ett år. Diskussionen föll på att skjuta på det ytterligare ett år.. Men jag vet inte om jag vill det!Sambon vill inte ta ett lån på banken för att kunna gifta sig, han tycker det är värt mer att ha sparat ihop till det. Och det kan vi med våra ekonomier, men inte på ett år om vi ska ha det dyrare alternativet. Självklart är det så mycket annat man kan dra ner på, tex antalet gäster. Men det känns inte heller aktuellt..Vad tusan ska man göra? Hur gjorde ni med den ekonomiska biten?


    vi flyttade fram 2 år så hinner man spara och köpa begangnat deko osv .man behöver inte stressa !!!!!
  • Äldre 3 Aug 07:47
    #23

    Ska ni ha kuvertavgift så tänk er för innan. Om ingen annan i släkten har haft det så kan det bli lite snack om det. Ingen kanske vågar säga något direkt till er men ändå blir sura. Samma sak kan det bli om någon inte hört talas om kuvertavgift och inte fattar att dom måste betala för att få komma.. ska ni då kasta ut den personen från bröllopet eller ska den personen få gratis inträde? Jag tycker att man ska ha det bröllopet man har råd med. Hellre vänta 2 år och bjuda alla på drömbröllopet än att ta det genast med lån o inträde som följd. vi gifter oss nästa vår. Vi har redan ett stort sparande och lägger undan mycket varje månad iallafall. Med 2 bra jobb så kan man spara väldigt stora summor så mycket fortare än man tror. ni har bra inkomster. . Om ni gifter er om ex 10 månader så får ni nog lätt ihop 50 000 till 70 000kr och så tar ni resten från ert ordinarie sparkonto . Då slipper ni lån och ni tränar er på att spara mycket inför husköp etc.

  • stealm­ystyle
    Äldre 3 Aug 10:22
    #24

    Vi har ett lite billigare bröllop. Men min ring som kostade 8000 kr inräknat så har allt gått på ca 60.000 kr, och då har vi en lokalkostnad på 15.000 kr. Det är en stor lokal på 700 kvm med sovsalar på övervåningen så alla gäster kan sova över. Hade vi valt en billgare lokal så hade vi kommit ner ännu mer i pris. Vi kommer ha buffé, dock kostade tre rätters bara ett par tusenlappar mer, så är ni ute efter det, kolla priserna hos några cateringfirmor. Jag tror att ni kan få ett jättefint bröllop för mindre pengar om ni bara slopar restaurangen. Maten på restaurangen är dyr samt att alkoholen har occkerpriser. 

    Vill ni kunns gifta er om ett år kanske ni måste börja tänka om. Kolla efter insperation i trådar här på bröllopstoget. Finns hur många trådar som helst med hur man får ett fint bröllop för lite mindre pengar.

    Jag kan ju lägga till att jag inte anser att vi har snålat in på något, men genom att inte ha bröllopet på en restaurang så finns det mycket pengar att "tjäna".

    Tänkte skriva lite om hur vi har det så kanske du får lite insperation :)

    ca 60 gäster
    alkohol från tyskland + sverige. (mousserande, öl, vin cider, vin, sprit)
    Grillbuffé ca 9000 kr
    makeupartist för sminkning för både mig och min tärna 1200
    köpt klänning för 1300 kr i en liten brudbutik. (Annars finns det många billiga fina i köp och sälj här inne)
    Mannens kläder specialsydda från suitopia ca 4500 kr
    Frisörsläktning som fixar håret
    Blommor 500 kr (Silkesblommor från USA)
    Bröllopstårta (köpt vinröd tårta som min kusin som är bagare ska dekorera)
    Snittar till förminglet. (4 olika sorter som görs av servitriserna) ca 1000 kr
    Godisbuffé till kvällen ca 1000 kr
    Svarta dukar (lakan på ikea) ca 1000 kr
    Kandelabrar från ullared ca 400 kr
    Dekoration för väggar. Gardiner hemifrån. (Kolla annars insperation i trådar här om hur man dekorerar billig men fint)
    DJ har vi en vän som fixar
    Fotograf. En bekant.
    Inbjudningskort gjorde jag själv. Dock blev det lika dyrt som att beställa. ca 1500 kr
    Servetriser. Har jobbat som och har därför gamla arbetskamrater som fixar. ca 1500 kr. (Ett tips kan vara att annonsera gratis här inne efter servitris)
    Tiaror och hårsmycken. 4 olika för ca 200 kr från dhgate.com (Där har vi även köpt mycket annat så som sidenband, pennor till alla, osv)
    Bröllopsprogram gör jag själv med tjock papper från ullared för 200 kr som en pärm och sedan vanlig skrivpapper inuti. 
    Bordsplaceringskarta 200 kr köpt papper från scrapbookingaffär.
    Dekoration rosenblad ca 18000 st. ca 400 kr på dhgate.com eller aliexpress.com (kommer ej ihåg vilken).
    Skor köpte jag på rea på topshop för 80 kr (Kolla höstreorna)
    Gästbok ca 200 kr
    Såpbubblor ca 400 kr köpte jag av någon här innefrån
    Ljushållare Ikea + värmeljus ca 150 kr
    Vattenkaraffer till borden ca 320 kr Ikea
    Vinkaraffer hyr vi från cateringstället för 10 kr styck
    Ost och kex till kvällen ca 500 kr
    Discoljus lånar vi av vän

    Ett bra tips är att redan nu börja köpa grejer och inte vänta tills det börjar närma sig. Genom att handla saker under tiden det är rea så kan man komma mycket billigare undan. T.ex så skulle min vigselring egentligen kostat 11.000 kr men då det var rea så kostade den "bara" 8000 kr. Lycka till! :)

     

  • stealm­ystyle
    Äldre 3 Aug 10:23
    #25

    Kan lägga till att vi också gifter oss ganska långt ifrån där vi bor. Vi har därför hyrt lokalen fredag-söndag och köpt till städning. Då kan vi dekorera och fixa på fredagen, och då blir det ju ingen panik med tiden :)

  • Äldre 3 Aug 19:54
    #26

    Tack för era svar och tips och tankar!!

    Vi satte oss och diskuterade igenom det hela. Min sambo sa "Jag har ju aldrig planerat ett bröllop förr.." när jag frågade hur han tänker kring det hela. Haha, nej vem har gjort det när det är första gången!

    Men vi har nu satt upp en realistisk budget på vad vi kan spara i månaden tills dess att bröllopet är tänkt. Och som någon tipsade om så bestämde vi oss för att inte köpa födelsedagspresenter eller julklappar åt varandra, utan istället lägga krut på att spara till bröllopet - som den ultimata julklapp-födelsedagspresenten!

    Vi tänker som så att vi sparar tillsammans X kr i månaden, utan att för del delen behöva leva precis på gränsen. Allt utöver det som kan bli tillskott, exempelvis brukar vi båda få tillbaka rätt bra på skatten, det blir liksom extrapengar om något oförutsett händer eller man skulle hitta en dyrare ring än tänkt. Som exempel alltså.

    Vi har också beslutat oss för att ta en extra kik på gästlistan.
    Köpte mina brudskor i veckan då vi va på semester på Gotland, 200 kr på rea kändes rimligt! fortsatt reashopping blir det absolut, och speciellt till mellandagsrean. Som någon ovan skrev att hon fyndat sin ring då. Eftersom vi precis börjat spara så hinner vi få ihop lite cash tills dess och kan förhoppningsvis fynda en hel del då

  • Äldre 3 Aug 20:25
    #27

    Vad roligt att ni är på banan nu! Låter som att ni har en bra plan. Tänker man "less is more" kan man också få ett billigare bröllop. Vi lade inte mycket pengar på dekoration/inbjudningar/festprogram etc. Köpte 2x6pack ölglas på IKEA för 60 kr totalt som vi hade blommor i. En chrysantemum anastasia + lite texasgrönt per glas blev verkligen billigt. Sedan var ju borden ändå fulla med dukning av dricksglas etc.

    Gjorde festprogram och bordsplacering i ett, där namnet stod på förstasidan av festhäftet (man behöver ju inte något festhäfte iofs). De skrev vi ut själva på vanlig skrivare, vilket vi även gjorde med vigselprogram och inbjudningskort (köpte dubbelvikta vita kort på gallerix, inte många kronor per styck). Vi höll ett vitt/grönt tema genom allt, vilket gjorde att det blev en bra helhet. Det kan jag verkligen rekommendera.

    Vårt bröllop uppfattades som väldigt påkostat men en del grejor hade vi fixat väldigt billigt men ändå stilrent och snyggt. Vi var på restaurang och hade drinkbiljetter till baren. Det dracks inte alls mycket så vi hade många biljetter över. Ska ni köpa egen dricka är systembolaget faktiskt ett väldigt bra alternativ. Många glömmer att man kan lämna tillbaka det som blir över efter festen, bara man har kvittot!

    Fortsätt gärna att skriva hur det går för er. Är så roligt att följa och bidra med lite diskussioner/åsikter/tips på vägen. 

    Lycka till! 

  • Äldre 3 Aug 20:44
    #28

    Vi hade redan bestämt oss för ett rött och vitt tema och bara det gör att allt känns så enkelt i djungeln när man kollar på inspiration till bukett och dukning och för inbjudningskorten..

    Just inbjudningskorten har jag märkt kan traska iväg lite i kostnad, även när jag har kikat på vistaprint som ändå ska vara av den billiga varianten. Man måste ju räkna till porto på 6 kr per inbjudan.. Iaf så har jag en idé som jag försöker bearbeta sambon till. Vi äger en bra systemkamera och jag är hyfsat duktig i photoshop. Jag skulle vilja att någon tar ett kort på oss där vi håller upp en stor vit canasduk framför oss, typ ute i grönskan.. Sen tänkte jag skriva dit texten på duken i datorn. Fujifilm brukar ju ha erbjudandet att framkalla 100 foton gratis, vilket jag isf vill nyttja och skicka ut inbjudningarna som foton. Lite roligare att spara för de som vill. Och tanken är sedan att göra på samma vis för tackfotona, att när vi fotar bröllopsfotona så håller vi samma canvas och så gör vi på samma vis med fotoframkallning. Jag vill minnas att det ändå bara kostar någon krona att framkalla foton, så det känns som det blir billigare än pappers-tackkort?

    När vi va på Gotland i veckan samlade vi fina ljusa stenar, jag har dem som backupplan att använda som bordsplaceringar. Det kanske inte kostar så mycket att klippa ut lite papper och skriva på, men en sten med sitt namn på kan även det vara en fin sak att spara med sig hem, för gästerna. Eller? Har dem som backup iaf

  • Äldre 3 Aug 21:04
    #29
    jeanettejohansson skrev 2013-08-01 21:26:50 följande:
    Men om ni kan betala tillbaka lånet på 3 månader så behöver ni bara skjuta upp bröllop et 3 månader. Har ni en god ekonomi så behöver ni inget lån. Ni vill inte börja er gifta liv skuldsatta.. det kan innebära stora hinder i framtiden
    Håller med om detta, kan ni spara ihop så mycket som 20 000 på tre månader så känns problemet inte så stort. Lägg undan lite mer än ni gör nu per månad så blir det ju möjligt den tiden ni tänkt ha bröllopet.
  • confuz­ed86
    Äldre 4 Aug 23:49
    #30

    Vi har ett budgetbröllop på ca 35000kr men då har vi dragit mer på mkt som vi inte känner är så nödvändigt. Har fått mkt hjälp från nära o kära samt hyrt bil privat osv, gjort inbjudan, vigselhäfte etc själv på datorn. vi lyckades spara ihop pengarna på mindre än ett år samtidigt som jag varit mammaledig. Allt går om man vill! Mamma står för blommor och resan är Inte inräknad i budgeten då den redan var bestämd innan vi bestämde oss för att gifta oss :) kläder till mannen fick vi för halva priset på dressmann (då han ej ville ha frack), kläder till sonen på ebay. Klänningen blev jag tipsad om att köpa från Kina, dock inte alla nöjd efter 2 klänningar så det får bli en ur brudbutik eller begagnat. Finns som sagt hur mkt Som helst att hitta billigare alternativ till. Vi ville inte heller ta lån därför blev det denna budget då vi ville gifta oss i år samtidigt som vi personligen inte vill lägga en förmögenhet på ett bröllop.

Svar på tråden Skjuta fram ett år eller ta lån? Ångest..