Inlägg från: September2014 |Visa alla inlägg
  • September2014

    Box-viner, behöver tips

    Hej! 
    Jag jobbar själv på Bolaget och det finns många prisvärda boxar man kan servera! :) Om man tittar till kombination av mat och dryck över lag så spelar tillbehör och smaksättning också en stor roll för att få en riktigt lyckad kombination! 
    Skaldjur till förrätt; har du milda friska smaker i rätten ex toast skagen, räkcoctail osv så funkar ett Friskt & Fruktigt TORRT vitt till ex zumbali eller foot of africa som många tipsat om. Blir det däremot hetare eller rökta inslag ex chillimarinerade räkor, rökt/gravad lax etc blir HALVTORRT (friskt eller druvigt) den mest lyckade kombinationen! :)
     Kött till varmrätt; beror lite på tillbehör och vad det är för kött. Kyckling, lättare fläskkött typ fläskfile med lite mildare smaker gärna ett Mjukt & Bärigt Ex Morberg på box (som inte är samma som på flaska), blir det nötkött, något grillat eller kraftiga tillbehör till fläskkött (ex pot.gratäng, rödvinssås osv) så gå på Kryddigt och Mustigt ex Apassimento-varianter eller Fruktiga & smakrika med lite fräschör ex Tommolo eller Big Zin.

    Något mer man kan tänka på är att box och flaska beöver inte vara SAMMA vin för att de har samma namn, kan skilja i kvalietet eller druvsammansättning. De artklar som har samma artikelnummer är samma i flaska som i box! Hojta om ni undrar nåt mer (Mat & Dryck är mitt största intresse) eller gå in på er närmaste butik och hör efter! :) 

  • September2014
    sommaren13 skrev 2013-07-22 17:03:54 följande:
    Förrätten är:  gourmetröra med kräftstjärtar, lax på rågbröd toppad med kalix löjrom
    Varmrätten är: Kalventrecôte med med frasig potatisrulle timjansky och klassisk bearnaisesås
    Det låter ju som en riktigt trevlig meny! :)

    Jag skulle till förrätten välja ett Friskt & Fruktigt Torrt vitt; Monti Garbi Soave (199 kr, nr 2078-08) och Inycon Chardonnay Pinot Grigio (175 kr, nr 2153-08) är två utav mina personlig favoriter! Foot Of Africa är också poppis hos många men jag föredrar de två ovanståene. :)
    Varmrätten har ju ganska mkt smak då entrecote är ett smakrikt kött och tillbehören är det bra stuns i med! Jag skulle välja ett Kryddigt & Mustigt fylligt rött ex Casa Vinironia Appassimento (199 kr, nr 2109-08) elller Vila Santa (269 kr, nr 12507-08).

    De röda finns även på flaska om du vill testa dem innan, tyvärr inte de vita boxarna (utom foot of africa) då många vita boxar endast produceras för att göras på box. :) Om det är så att dessa inte finns i din butik kan de beställas genom personalen och de borde ha artiklarna till dig inom 2-3 arbetsdagar!  
  • September2014
    LARSp10 skrev 2013-07-25 08:39:49 följande:
    Nä nä ingen box vin...flaskvin isåfall!
    LOS MONTEROS ett rött spanskt härligt vin!
    När du skriver LOS MONTEROS är det då Monterosso (nr 22981, 49 kr) du menar? Jag tycker att det är ett ok vin för 49 kr  men vinet är på tok för lätt för det TS ska servera. Och slår man ut boxarna jag tipsat om per flaska ligger priset på 44-67 kr/flaskan. TS bad dessutom att få tips på just box-viner, som verkligen inte ska anses som sämre i kvaliteten. Kanske TS vill ha box av praktiska/platssparande skäl. 
    Enligt mig har desutom billigare viner på flaska ex. Monterosso en betydligt lägre kvalitet än många viner på box, som när man slår ut det per flaska ligger på ungefär samma pris som Monterosso. Glasflaskor är dyrare att producera än bag in box-kartonger och därför är innehållet ofta inte lika bra fast det blir "samma" pris.
    emzerus83 skrev 2013-07-22 22:30:13 följande:
    Vi vart rekommenderade ett vitt vin på box av en på systembolaget Oude Kaap och dte var faktiskt riktigt gott. 199 kr för en bib...bra pris tyckte vi för det vinet! Vi hade buffe med både kött o sladjur o vart rekommenderade attd et passade bra till- vilket vi också tyckte!

    Rött vin dricker inet vi men de flesta i vår bekansskapskrets dricker gärna chill out så vi körde på det o det gick hem :)
    Oude Kap tycker jag också om! Lätt att kombinera med allt från skaldjur till kyckling/lättare kött och att den har en fruktig karaktär gör ju att det fungerar alldeles utmärkt som ett glas innan/efter maten med. :)
    married observer skrev 2013-07-22 21:27:07 följande:
    Alltså allvarligt, att vinet är "som saft" är inte något positivt! Vill man ha saft serverar man saft. Vin ska inte smaka som saft eller drickas som saft. Kan man inget om vin och inte ens gillar vin bör man kanske överlåta vintipsen till någon annan. Jag menar inget illa men TS planerar för sitt livs största dag och vill nog ha bra råd.

    @TS, jag köper aldrig BiB så jag har inte så mycket tips att komma med (däremot massor med tips om det gäller flaskvin) men jag rekommenderar att du lyssnar på September2014 som tycks kunna sin sak. Överlag är systembolagspersonalen välutbildad på att matcha vin och mat. Det är en sak att ett vin är gott att dricka "som det är", en annan sak att para ihop det med mat till en helhet.
    Tack för dina fina ord! :)
    sommaren13 skrev 2013-07-22 17:03:54 följande:
    Förrätten är:  gourmetröra med kräftstjärtar, lax på rågbröd toppad med kalix löjrom
    Varmrätten är: Kalventrecôte med med frasig potatisrulle timjansky och klassisk bearnaisesås
     TS, har du hunnit hitta något du gillar??
  • September2014
    Magda82 skrev 2013-07-25 10:36:45 följande:
    Vi köpte Morbergs vin på box i Tyskland som vi ska ha till varmrätten (kalv). Det på box är Tempranillo, jättegott är det, men jag tror inte det finns på systemet, där finns endast på flaska och det är Cabernet Sauvignon.
    Morbergs box finns i ordinare sortiment, kostar 239 kr! 
Svar på tråden Box-viner, behöver tips