• 2014maj

    Är det okej att bjuda några barn med inte alla?

    Vi tänker gifta oss i maj nästa år och har börjat fundera på gästlistan.

    Vi är själva nyblivna föräldrar och de är väl därför jag har börjat fundera på följande:

    Vi kommer bjuda ca 50st till bröllop, skulle alla de ta med sig sina barn blir de 16st personer till, många kommer vara runt 1-1.5 år.
    Jag vill inte att vårat bröllop ska förvandlas till ett barnkalas, men jag skulle heller aldrig kunna neka mina/sambons syskon att ta med sig sina.

    Kan man bjuda in syskonbarnen och ev barn som ammas och sen säga nej till resten? Eller kommer det bli konstigt att vissa barn får vara där och andras inte? Vår dotter kommer ju såklart vara med och de kan ju vara kul för henne om några andra barn är med.

  • Svar på tråden Är det okej att bjuda några barn med inte alla?
  • amerika

    Jag tycker att just egna barn och syskonbarn är de som kan vara undantagna. Det borde inte folk tycka är konstigt, men man vet aldrig...

    Vi kommer faktiskt att bjuda några med och några utan barn, även om det inte är släkt. Mina brorsbarn är självskrivna samt mina egna förstås, men sen bjuder vi oxå dem som mina barn brukar umgås med när vi träffas familjevis. Sen är alla barn som kommer på vårt bröllop lite större, från 7 år och uppåt så de klarar sig själva, vilket är skönt! 

  • Marione

    Vi har lite samma funderingar. Vi kommer nästa sommar att ha 3 barn i åldrarna 1-7 år. Saken är den att många familjer umgås vi med som helhet i stort sett alltid, dvs barn och vuxna tillsammans. Det är barn i våra barns åldrar. Sedan har vi ett par vänner som har barn i tonåren, och de barnen umgås vi inte alls med och har knappt träffats och där känner vi att vi vill bjuda enbart de vuxna. Problemet är att vi vet redan nu att en familj kommer att sätta sig på tvären om de inte får ta med sin tonårsdotter. Men det är ju de vuxna som vi vill ha med och inte deras dotter. Vad är ok och inte ok? 

  • 2014maj

    Jag hoppas att de som bor i samma stad som oss gärna känner att de fixar barnvakt, det hade jag själv gjort.
    Men min släkt och många av mina vänner är utspridda över hela landet och då vi inte ses särskilt ofta kanske de tänker att de blir "roligt för släkten att träffa mina barn", och de hade varit jätteroligt att träffa kusinbarnen men mitt bröllop känns inte som rätt plats för det. Och våra vänner och sambons släkt har ju ingen glädje av det.

    På dotterns dop hade vi många små bebisar med och de var jättemysigt men de kändes oxå mer passande då!

  • SandraM

    Det är er fest och ni som bestämmer hur ni vill ha det! :)

  • stormhelen

    Är det egna barn och syskonbarn så tycker iaf jag att det funkar som undantag.


    Men som någon nämnde här ovan så vet man ju inte hur folk kommer att reagera på det. Vissa blir ju sura och upprörda.


    Som t.ex. när jag var på min m2b:s storebrors bröllops för tre år sedan så var gäster över 18 inbjudna till bröllopet, undantagen var dock hans 2 yngst syskon som vid det tillfället var 15 och 17 år ( min m2b och hans äldre bror har två halvsyskon som är mycket yngre än dem).


    Flera gäster hade tydligen blivit väldigt arga att inte dera barn som var runt samma ålder som deras halvsyskon inte fick komma men att de två minsann fick komma. De förstod inte logiken och det självklara att alla skyskonen skulle få komma på bröllopet.


     


    Förhoopningsvis så slipper ni sura föräldrar men räkna med att det kanske är någon som inte reagerar så positivt pådet.


    Men så länge ni är konsekventa och inte börjar bjuda in några fler föräldrars barn bara för att de bråkar så borde det gå bra. Förklara bara tydligt hur NI vill ha det på ERT bröllop. Det är ju er dag och då är det era regelr som gäller. Passar det inte så har ju den eller de gästerna möjlighetan att tacka nej.

  • daniiel
    SandraM skrev 2013-07-21 11:23:50 följande:
    Det är er fest och ni som bestämmer hur ni vill ha det! :)
    Även om det är brudparets fest och dom givetvis fattar alla beslut, så är det ju jäkla trist som värdpar att "köra över" sina gäster och hela tiden gå efter mantrat "Det är vår dag, vi gör dom vi vill.". Vill man inte som värdpar se till att gästerna trivs? Att gästerna känner sig välkomna?

    Jag tycker det är toppen att TS funderar över det, för det betyder att hon bryr sig om hur deras gäster kommer ta till sig ett eventuellt barnfritt bröllop, där syskonbarn dock är inbjudna. Självklart är det brudparets beslut i slutändan och dom gör som dom vill, men att ta i beräkning hur ens beslut kan uppfattas av och påverka andra.. ja, det tycker jag är en bra egenskap som värd.
    2014maj skrev 2013-07-20 21:37:57 följande:
    Kan man bjuda in syskonbarnen och ev barn som ammas och sen säga nej till resten?
    Och ja, ni absolut bjuda in bara syskonbarn och ammande barn och säga nej till resten. Det är inte ovanligt. Hur många barn blir det totalt, era syskonbarn + erat barn + andra ammande barn? För är det så att den summan uppgår till... 10 barn, så kanske det egentligen inte skulle göra så mkt med 6st extra barn? Men, det är som sagt erat beslut och ni måste ju göra det som känns bäst för er och det ni tror att era gäster kan tycka är okej och acceptera.
  • hedvig

    Alla gör ju som de vill, brudparet bestämmer och kan egentligen styra och ställa som de vill. Men jag tycker att man bestämmer sig och håller den linjen för ALLA.
    Jag har inget emot barnfria bröllop, tvärt om, men om jag nekas ta med mig mitt barn men kommer dit och ser andras barn skulle jag känna mig utpekad. Lite som att gästerna vars barn är där är "viktigare" och kan undantas regler.

  • daniiel
    hedvig skrev 2013-07-21 13:20:30 följande:
    Alla gör ju som de vill, brudparet bestämmer och kan egentligen styra och ställa som de vill. Men jag tycker att man bestämmer sig och håller den linjen för ALLA.
    Jag har inget emot barnfria bröllop, tvärt om, men om jag nekas ta med mig mitt barn men kommer dit och ser andras barn skulle jag känna mig utpekad. Lite som att gästerna vars barn är där är "viktigare" och kan undantas regler.
    Fast.. lite så är det väl? För mig är mina syskon (och om jag hade haft syskonbarn) viktigare än tex våra kusiner eller vänner och deras eventuella barn, faktiskt. Det beyder ju inte att jag inte tycker om våra vänner, eller deras barn (jag tycker mkt om deras barn), men just på bröllopsdagen kanske man inte behöver ha alla barn med.
  • Marione

    hedvig skrev 2013-07-21 13:20:30 följande:Lite som att gästerna vars barn är där är "viktigare" och kan undantas regler.Fast jag kan faktiskt känna att vissa barn är viktigare än andras eftersom jag känner dem och har en relation till dem. (Lite klumpigt uttryckt, men ni kanske förstår logiken). Jag kan förstå att mina barn inte är välkomna överallt jämnt och ständigt och skulle kunna se skillnaden på om tex vissa åldrar av barn är inbjudna men andra inte. Vi vill gärna bjuda de barn som vi umgås med och alla de är rätt små medan de större tonåringarna inte är en del av vårt umgänge samt inte behöver barnvakter osv. Sedan är det så att de mindre barnen droppar ju oftare av lite tidigare än tonåringarna. Jag vet inte heller om jag klassar personer i 14-18 års ålder som barn heller faktiskt i den bemärkelsen. I den åldern måste ju föräldrarna kunna göra saker utan att alltid ha med sina ban. Jag funderar på att ha ett klart mindre bröllop för att undvika detta "problem". Personligen skulle jag inte ta illa upp om mina barn inte var medbjudna till en fest eller liknande om det är så att det är enbart vi vuxna som har en relation till de som håller i festen. Sedan tycker jag att man måsta kunna ha lite perpektiv på hur nära man står ett eventuellt brudpar när det kommer till att få ta med hela familjen eller om det är enbart de vuxna som är bjudna.   

  • 2014maj
    daniiel skrev 2013-07-21 12:51:45 följande:
    2014maj skrev 2013-07-20 21:37:57 följande:
    Kan man bjuda in syskonbarnen och ev barn som ammas och sen säga nej till resten?
    Och ja, ni absolut bjuda in bara syskonbarn och ammande barn och säga nej till resten. Det är inte så ovanligt. Hur många barn blir det totalt, era syskonbarn + erat barn + andra ammande barn? För är det så att den summan uppgår till... 10 barn, så kanske det egentligen inte skulle göra så mkt med 6st extra barn? Men, det är som sagt erat beslut och ni måste ju göra det som känns bäst för er och det ni tror att era gäster kan tycka är okej och acceptera.
    Med vårat + syskon blir det bara 3 barn. Fick för bara några minuter sen reda på ytterligare ett par som väntar till vintern så då blir det även 2 ammande barn.

    Vi har en riktigt babyboom i våran umgänges krets vilket är jätteskoj men de gör ju oxå att mestadels av barnen kommer vara för små för att man ska kunna göra ett barnbord utan de måste sitta med nån av föräldrarna. Äldre barn hade man kunnat sätta i ett anslutande rum med en lekledare, pyssel, dvdfilm m.m men så är nu inte fallet, de flesta barnen kommer vara runt 1½ år-3 år

    Jag är rädd för att om alla dessa små är med så kommer de flesta av gästerna behöva ha koll på sitt barn istället för att kunna samtala med sin bordspartner och att många kommer åka hem tidigt så festen självdörRynkar på näsan 
Svar på tråden Är det okej att bjuda några barn med inte alla?