Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    För- och nackdelar med tärna/marsalk

    Flotten har rätt i det mesta Glad

    Men antalet har starkt varierat under tidsåldrarna.
    På medeltiden hade man många tärnor, alla var klädda på samma sätt som bruden och hade slöja över ansiktet. Dom fördes till kyrkan av en beväpnad eskort (ofta brudens manliga släktingar) tanken var nämligen att förvirra eventuella brudrövare så att dom i alla fall inte fick med sig rätt brud och att dom förhoppningsvis inte skulle hinna döda alla tjejerna.
    Om bruden dog på vägen till kyrkan (eller blev brudrövad) så skulle någon av tärnorna ta hennes plats vid vigseln och alltså gifta sig med den utvalde brudgummen (som ju redan betalt för en brud och förväntade sig att få en).

    Marskalk, tja här kan ni läsa lite om vad det är egentligen 
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Marsk
    Det var alltså någon som var där för att serva brudgummen. Se till att hästen blev omhändertagen, ansvara för att hans svärd togs om hand när brudgummen gick in i kyrkan osv.

    Så ja det är en väldigt gammal Svensk tradition att ha likadant klädda tärnor och en marskalk som hjälp till brudparet Glad

    Däremot är det ju inte en Svensk tradition att matcha lika många tärnor och marskalker, att låta alla i följet ha likadana kläder och vara fägkoordinerade till tänderna. Det är inte heller tärnornas och marskalkens ansvar att ordna möhippa/ svensexa mm.

    För att återgå till fågan i TS:
    Fördelen: Du är inte ensam, du har ett stöd om du väljer en vän (eller flera). Och om du väljer rätt så kan dom vara dig till stor glädje

    Nackdelen: Ska ni styra mycket över kläder mm så kan det kosta er en del pengar om dom inte frivilligt avstår från bidrag. Och om ni väljer fel eller inte är överens om vilka förväntningar du har och vilka plikter dom har - så kan det bli ovänner istället för vänner efter bröllopet

     
  • Chicita

    Flotten Nej. Tärnornas uppgift var att vara skydd och / eller ersättning för bruden. och det kunde dom inte vara om dom inte var likadant klädda som henne. Men det betyder inte att dom inte kunde ha färgglada kläder. Men mest troligt är att dom fördes till kyrkan i linnesärken och där sen kläddes bruden i brudutstyrseln.

Svar på tråden För- och nackdelar med tärna/marsalk