Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Vad säger man istället för "Tills döden skiljer oss åt"?

    Jag har inte träffat på något brudpar som vill ta bort den meningen, men jag har förstått att det förekommer. Då kan man, som nämnts, säga till exempel "så länge vi lever" eller "så länge vi andas". Däremot kan man inte säga (vilket föreslagits ibland) "Tills livet skiljer oss åt" eller " i evighet"

  • Kjell Präst
    pinkflesh skrev 2013-07-12 08:58:04 följande:
    Undrar också över detta! Om man vill att det ska framgå mer att man tänker att själen lever vidare i äktenskapet efter döden, vad kan man säga då? Nånting som som är mer "för alltid" liksom.. Förlåt om jag är för flummig!
    Det är just det man inte kan säga om man gifter sig kyrkligt. Därav min mening om att man inte kan säga "för evigt" eller liknande. Skälet är bland annat ett bibelord ur Markusevangeliet där Jesus säger att man inte kan gifta sig, eller vara gift, i himlen. Kyrkan anser alltså att äktenskapet avslutas i och med döden.
  • Kjell Präst

    Haha, du hann kommentera dig själv innan jag hann svara... Alltså behöver ni inte tänka på det jag skrev, eftersom vigseln är borgerlig.

  • Kjell Präst
    Helenis skrev 2013-07-12 12:33:27 följande:
    Det har jag också hört. I all evighet eller för all framtid eller något kan man väl säga. Prata med präst eller vigselförrättare, denne bör ha koll på det
    Nej, det kan man alltså inte säga om man gifter sig kyrkligt. Se inlägg #2 och #5
  • Kjell Präst

    Helenis: Militant och fanatisk... Jo, jag tackar jag. Om du hade läst några, bara några, av mina hundratals inlägg här på sidan så skulle du nog inse att det är snudd på pinsamt att du använder de orden på mig. Vilken anledning du har att tvivla på att jag är präst vet jag inte, själv tycker jag att det vore lite halvknäppt att sitta i sju år och låtsas vara präst för att ge felaktiga råd på en bröllopssida... Det jag skriver här, vilket också bland andra Passionsblomman har sagt (tack!) är sällan mina egna uppfattningar - är det det, så nämner jag det tydligt. Som regel redogör jag för de ordningar och bestämmelser vi har i kyrkan - som en service till blivande brudpar. Naturligtvis går det sedan att leta upp präster som inte alls följer dessa ordningar, präster som tillåter vigslar utan psalmer, tillåter felaktiga löftesformuleringar etc etc. Dessa präster gör fel, ingen tvekan om det, men kan ju ändå bli populära eftersom de låter brudparen bestämma, på kyrkans, kristendomens och traditionens bekostnad. Det går ju att leta upp poliser, affärsbiträden, ishockeyspelare och rörmokare också som inte följer de regler de har att följa i sitt yrkesutövande. 

Svar på tråden Vad säger man istället för "Tills döden skiljer oss åt"?