• Chicita

    Hur mycket är rimligt att betala en ungdom som serverar?

    Jag skulle inte ge under 100:- per timme om jag anlitade någon "under bordet" så att säga.
    Det är mycket mer jobb med disken än vad man kan tro. Så jag skulle nog ha gett en tusenlapp i alla fall även om det kanske bara blir 6 timmars jobb.

  • Chicita

    Jag förstår att er budget är tight.
    Men ersättningen bör ju stå i proportion mot arbetet man ska utföra och inte mot budgeten. 
    Även om diskning inte kräver mer kvalifikationer än att man är noggrann, så är det ett tungt och rätt stressigt jobb.
    Speciellt i sommarvärme.

    Vi kan ju omöjligt veta vad dom skulle acceptera för ersättning. Så ni får väl helt enkelt fråga dom.
    Var försiktiga bara så att ni inte lägger fram det som "peace of cake" där dom får bilder av att dom kan sitta och bläddra i en tidning halva tiden medans diskmaskinen tar hand om disken och kaffet brygger sig själv. För så är det inte. Man har oftast häcken full från start till mål. 

  • Chicita
    imoen skrev 2013-06-07 11:22:42 följande:
    Det finns en storköksdiskmaskin i lokalen kan jag också tillägga :) så det är inte det värsta diskjobbet genom tiderna.
    Tja jag har stått i storkök och diskat en hel del i och med att jag är i hotell & restaurang branchen. Och det är faktiskt en hel del jobb ändå Flört
    Det är varmt, fuktigt, svettigt och tungt. Maskinerna tar inte in lika mycket disk / omgång som en vanlig hemmamaskin även om det går snabbare. Men backarna ska plockas i och ur, det ska sköljas, torkas lyftas, flyttas till rätt plats...
    Det blir halt på golvet, man riskerar att halka och skaderisken är en av dom största inom restaurang...

    Om det är rimligt kan bara dom som ska göra jobbet svara på.
    Jag tycker fortfarande att det är i underkant.

    Vi gav våra hjälpare 100:- i timmen, men det var liksom ett minimum med 1000:- tyckte vi. 
    Några stannade mer än 10 timmar, andra blev inte kvar mer än 6-7 timmar för att deras jobb var slut då. Men så länge som dom gjorde det dom skulle (utan att slarva för att kunna gå tidigare) så fick dom 1000:- eller mer.

    Hör med dom. Glad
    Ni kanske kan fixa något sorts bonussystem? Alltså typ - dom får minst 600:- per person + mat. Om dom blir klara tidigare så kan dom gå tidigare (bara kolla av med toastmaster eller er att det är ok att dom går) och om ni tycker att dom skött sig riktigt bra, att disken är bra gjord, köket är städat osv så får dom en hundring var i bonus...

    Tänk på att tiden kan dra iväg. Det är inte alls säkert att dom är klara efter 6 timmar även om dom jobbar på i bra takt. Så tänk igenom det också, hur löser ni det om ni har satt ett fast pris men det var mer jobb än ni trodde så att dom blir kvar 2 timmar till... Får dom betalt för den tiden? 
    Kom överens om sånt innan.

    Två av mina tjejer som serverade hade sagt 1000:-  fast pris, och då räknade vi med ca 6-8 timmar. Dom blev kvar i 12 timmar. Jag har haft jättedåligt samvete över det. Dom sa ju att det var ok, men jag vet inte om dom verkligen menade det och det är en rätt jobbig känsla Obestämd
  • Chicita

    Att jag säger 1000:- är mest för att jag vet vilket jobb det är. Och jag vet att tiden kan dra iväg rejält.
    De flesta budgeterar för lite tid för jobbet som ska göras...
    Jag själv skulle därför sätta ett maxpris, men där jag inte behövde känna att det var hela världen om dom blev kvar några timmar extra.
    Med lite högre timkostnad än vad en lön (ut i fickan) ligger på så kan man också ställa lite högre krav på personerna. Exempelvis att köket ska vara städat och att om det inte är godkänt (diskning och städning) så får dom komma tillbaka och göra om...

    Jag har gått hem med 1000:- i fickan efter en kväll i disken.
    Det var min del av dricksen som kom in under kvällen, eftersom att all personal delade lika på den oavsett vilket jobb man gjorde Flört 

    Men jag poängterar - de enda som kan säga vad som är ok eller inte är dom som ska göra jobbet.
    Så länge man inte sockrar uppgifterna (alltså får det att låta busenkelt) så bör dom kunna säga Ja eller Nej till det man erbjuder.
    Och om det man vill erbjuda är 600:- så gör man ju det och så får man se om dom tackar ja eller inte. Om dom tycker att det är för lite så bör man veta om man kan erbjuda mer eller om man ska leta vidare på några andra som är villiga att göra jobbet för den summan... 

  • Chicita
    RebeccaT skrev 2013-06-08 14:33:03 följande:
    Precis Glad
    Det viktigaste är att dom inte känner sig utnyttjade. Konversation är A och O
Svar på tråden Hur mycket är rimligt att betala en ungdom som serverar?