Inlägg från: Gladochbra |Visa alla inlägg
  • Gladochbra

    Undvik plötslig spädbarnsdöd

    Att sova ihop med sitt spädbarn verkar öka risken för plötslig spädbarnsdöd, speciellt ifall man är droganvändare(även rökare). Tänkte dela med mig, vad tror ni om det här?:) Ingen risk jag hade velat ta. 

    Källor:
    http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/barnsjukvard/samsovande-okade-spadbarnsdodlighet
    www.doktorn.com/artikel/undvik-pl%C3%B6tslig-sp%C3%A4dbarnsd%C3%B6d-l%C3%A5t-barnen-sova-sj%C3%A4lva 

  • Svar på tråden Undvik plötslig spädbarnsdöd
  • Gladochbra
    Marjasinus skrev 2013-06-03 14:31:38 följande:
    Jag har läst några artiklar (hittar såklart inte länkarna nu) som avfärdar den där studien och kallar den ovetenskaplig.

    Även om andelen samsovande barn som dör i plötslig spädbarnsdöd är större än genomsnittet så är det fortfarande så att den absoluta majoriteten av barnen som avlider sover i egen säng. Jag tycker det finns stor anledning att ifrågasätta detta och att kräva att studien görs om inom ett par år för att visa att det inte bara är naturliga variationer. 
    Jo allt ska ju tas med en nypa salt. Fastom de är så som du säger, så kan ju denna majoritet bero på att flest barn sover i egen säng, vilket vore naturligt. Dubbelkollar dom så är jag iallall tacksam!:) 
  • Gladochbra
    Mmmaria skrev 2013-06-03 13:56:16 följande:
    Läste om det där i Aftonbladet. Man blir så förvirrad av alla råd. När jag fick barn för 4,5 år sedan var rådet att sova hud mot hud med sin bebis. Vi skulle helst ha barnet sovande på vår mage för att det skulle knyta an till oss. Ganska knepigt att sova så. Ett argument var också att sova nära för att ha koll på att barnet andades etc.Om ca 4 veckor är det dags för barn nr 2 och då ska det bli intressant att höra av de säger. Skönast är ju om bebisen sover i sin spjälsäng.  
    Ja det ändras stup i kvarten! talar man om sånt med barnmorska först efter förlossning? 
Svar på tråden Undvik plötslig spädbarnsdöd