Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Varför skall man spara tårtan

    Det är inte en Svensk tradition att man ska spara topplagret på tårtan.
    Utan en Engelsk (som väl också "utvandrade" till USA).
    Där har man inte samma typ av tårtor som vi är vana vid i Sverige så tårtorna håller sig mycket bättre. (det är oftast kompakta fruktkakor som är dekorerade utvändigt)
    När man fryser en "svensk tårta" så är det viktigt att packa in den lufttätt i dubbla (minst) lager plastfolie. Och sen ska den tinas långsamt i kylskåpet, helst inlindad i en kökshandduk.
    Men det är ju svårt om det var grädde utanpå. (inuti tårtan är det inga problem).

    Jag har inte läst på om varför man ska äta tårtan. Men det ska väl vara för att ge lycka och liksom "fräsha upp" bröllopslyckan igen... 
    Om den inte ser bra ut så släng den.
    Jag skulle hellre ha gjort / beställt en "kopia" av tårtan till årsdagen om man vill ha någon sorts tradition med det Glad 

  • Chicita

    Hmm... Om ingen annan ska få äta av topp-tårtan så får man nog säga det eller plocka bort den. Jag tror att de flesta bara fortsätter och tar lager för lager så att säga - även om tårtan inte är en staplad tårta, utan står i en tårtställning...
     
    Jag har aldrig hört att översta våningen är brudparets. I så fall hade vi fått äta en j-a massa tårta på vårt bröllop då översta våningen räckte till 12 personer (väldigt höga våningar) Flört 

  • Chicita
    stormhelen skrev 2013-05-31 12:19:59 följande:

    Oj, vilken hel vetenskap det var det här med gur och vilka som ska ta av vilket lager på tårtan.


    Jag trodde att brudparet bara tog de första bitarna, sedan fortsätter alla gästerna att ta på det lagret som är påbörjat och fortsätter ner allt eftersom att lagrerna tar slut. Tungan ute


    Ja så har det alltid varit på alla bröllop jag varit på i alla fall.
    Och ska man ha den här varianten med staplade tårtor som är så modernt nu så måste man ju i så fall också lyfta av eventuella rester från "brudparets våning" innan gästerna börjar skära. Annars blockerar man ju halva tårtan och det finns ju risk att resten i så fall faller ihop för man kan ju inte ta tårta under brudparets kvarvarande våning i så fall... 
Svar på tråden Varför skall man spara tårtan