Inlägg från: kouki |Visa alla inlägg
  • kouki

    Tårtfrågor.

    Sudditjuven skrev 2013-05-28 18:10:51 följande:
    Känns som att jag skriver ett inlägg var och varannan dag, men hittar inget på forumet som svarar på alla de frågor jag har. Skrattande

    På sambons sida finns en hel del mjölkintoleranta. Därför har jag funderat på att ha en mindre bröllopstårta som jag och sambon kan skära i och sedan ha mindre bakelser/cupcakes till resten av sällskapet (där man alltså skiljer på de med mjölk och de mjölkfria). Jag har läst lite i andras trådar att detta kan se konstigt ut, som om gästerna får de "lite sämre och billigare" varianterna. Vad tycker ni?

    Hur kan man banta ner utgifterna på tårtan och bakelserna? Jag har redan frågat en kompis om hon vill göra både bakelser och tårta och hon sade ja. Är det fyllningarna det hänger på isåfall? 
    Laktos intollerant eller mjölkproteinsallergiker? Stor skillnad på vad som behöver göras då :)

    Jag är själv mjölkproteinsallergiker (samt spannmålsallergiker mot vete och råg), så jag vet mer än väl hur det känns när man får specialmat där de bara "gjort" något för att man skulle kunna äta, men verkligen inte tänkt ett dugg på att vi också tycker om GOD mat :/ Beror oftast på bristande kunskap.

    Nu vet jag inte vad för tårta ni vill ha, men det finns många BRA recept som är mjölkfria, som knappt ens märks någon skillnad på de med mjölk i. Ett exempel är ett recept som jag gjorde bara för någon månad sedan, och som blev verkligen succé. Flera på bröllopet jag gjorde den till ville hellre äta den än den vanliga tårtan. Dock är det en version av kladdkaka. Men bara som exempel för att visa hur enkelt det är, den är dock både mjölk-, gluten-, vete- och rågfri^^:
    blog.koukis.se/2013/05/09/gluten-och-mjolkfri-kladdkaka-med-kokostosca/ 
  • kouki

    Vad man annars kan satsa på är en angelsfood cake och byta ut smör mot mjölkfritt smör. 
    Finns utmärkta soya-spread som smakar nästan exakt som creamcheese för frostingen.
    Så många möjligheter :D

    Men enklare att ge konkreta exempel om man vet vad du vill ha för smak/känsla^^ 

  • kouki

    Mjölk/laktos, Gluten och nötter är hyfsat enkelt att kringgå. 
    Ägg är jag däremot inte så erfaren kring. Man kan ju visserligen använda äggsubstitut. Så man gör en sak för alla allergiker, men kanske experimentera någon gång innan så att man med säkerhet vet att det är gott.

    Banta ner på utgifterna: 
    Havremjölk är ofta billigare än andra substitutmjölker
    Gör "smör"kräm som fyllning, alternativt sylt? Finns många billigare med god smak. 
    Eller kanske använda sig av mosad banan?
    Koka ner bär med socker, kanske är billigare än sylt samtidigt som det är enkelt?
    Allmänt så kan ni ju använda er av mycket färska frukter och bär, som är i säsong :)

    Allt detta kan bidra till billigare kostnader än om ni försöker göra den mest konstlade tårta. Men ändå bli gott och vara bättre än en torr semper-kolakaka :)

  • kouki
    Sudditjuven skrev 2013-05-28 20:23:48 följande:
    Ja, det var lite det jag var rädd för, att det skulle bli Semper över det hela.. Frågan är då om man ska göra tre olika tårtor? En standardtårta, en utan mjölk och gluten och en utan mjölk och ägg..? 
    Smörkräm med citron har jag hört ska vara supergott! Skulle man kunna ha vaniljkräm, hallonmousse och citronsmörkräm..? Ingen aning vad det blir för kostnad på en tårta/tre tårtor till 50 gäster . Någon som vet på ett ungefär? :)  
    Tre olika kan gå bra, och var som sagt inte rädd för att göra mindre bakelser till dem :) 

    Smörkräm med citron är absolut mums! Låter som bra kombinationer :) Det finns ju havregrädde att använda sig av, men något jag kan annars rekommendera är kokosgrädde som vispas upp och sen bara ha i lite lime (både juice och skal), det brukar vara väldigt uppskattat! :)
Svar på tråden Tårtfrågor.