Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Hur går en vigsel och förberedelser till?

    Lite ljus kan jag nog sprida, till att börja med, kring den kyrkliga delen  Du börjar med att kontakta prästen du vill ska viga er (släktingen alltså). Säger han ja så är allt lugnt ett tag Därefter kontaktar du församlingen/kyrkan där ni vill gifta er, och bokar tid för vigsel. Du nämner att ni har egen präst med er, det brukar sällan vara något problem. Sedan är det er släktings uppgift att boka tid med er för ett vigselsamtal där han kommer att gå igenom precis hur vigselakten i kyrkan går till. Ni får också välja psalmer (ska vara minst två stycken)och bibeltexter samt önska musik till ingång och utgång. Sedan kontaktar prästen den musiker som kommer att tjänstgöra vid er vigsel och berättar om musikönskemålen. När själva vigseln ska ske är det traditionella att brudparet går in först, därefter tärnor och marskalkar. De följer er också när ni går ut efter vigselns slut. Ni kommer att behöva säga lite mer än "ja" i kyrkan, nämligen löftena till varandra. Hur det går till, och hur de låter, informerar prästen er om.
    Den kyrkliga delen av vigseln kommer att vara (nästan) kristallklar när ni träffat prästen. Lycka till!

  • Kjell Präst
    jenniferochaugust skrev 2013-05-22 15:25:02 följande:
    Hej!
    Angående psalmer, måste det vara några särskilda psalmer?
    Vi funderar på "en vänlig grönsas rika dräkt" (sommarpsalm?), "den blomstertid nu kommer" eller "Hosianna" (hör inte direkt till säsongen, men av sentimentala skäl).
    Jag har tittat på lite vigselprogram och sett rubriker som "förbön", "lovsång" osv. Jag vet inte ens vad det är?
    Finns det någon särskild mall för vad och i vilken ordning det ska vara?
    Vilka delar är liksom obligatoriska i en vigsel och när "måste" de ske?

    Tack för svar!

    Det måste inte vara några särskilda psalmer, men "Hosianna" den 31/8 känns inte hundra, den är ju så extremt förknippad med första advent. Ni kan säkert få hjälp att hitta en annan som passar bättre men som ni också gillar. Förbönen står prästen för. Det finns en ordning för vigselgudstjänst som en präst i Svenska kyrkan måste följa. det är den ordningen er präst ska gå igenom med er. Har ni tillgång till en psalmbok så finns ordningen tryckt där, mot slutet av boken. Annars går den att hitta på nätet. Vilka delar som är obligatoriska blir för långt att gå igenom här, men det handlar om exempelvis psalmer, löften, frågor, bibelläsning, förbön. Er präst går igenom detta med er. Eftersom ni känner honom kan ni ju själva ta ny kontakt med honom redan nu om det känns bättre.

Svar på tråden Hur går en vigsel och förberedelser till?