• PMB

    Hur går en vigsel och förberedelser till?

    Hej

    Nu kanske man kan göra på olika sätt men om ni har präst så måste han följa vigselordningen
    https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=647808
    När vi hade vigselsamtal så pratade vi med prästen om vad vi var för personer och vad vi tänkte oss med vigseln. Där kan man gå igenom vilka som går in när och så men annars är det vilka psalmer man vill ha och vilka bibelord som ska läsas (och om de ska läsas av prästen eller någon annan) Det var vad vi gick igenom men det kanske skiljer sig från präst till präst vad man pratar om under vigselsamtal.

    Nu har vi präst från församlingen vi gifte oss men vi skulle meddela församlingen om vi skulle haft prästen vi tänkt oss först sen tror jag resten av kontakten sker mellan prästen och församlingen.

    Jag kan bara svara för hur vi ska göra.
    1-2. Vi (jag, tärna, brudgum, marshalker) möts på hotellet för vi ska fotas före. Annars möts man antagligen upp någonstans innan gäster kommer (om man inte ska brudöverlämning och brudgummen inte ska se bruden i förväg osv). Vi måste vara någon annanstans än i kyrkan medan gästerna kommer eftersom det inte finns någonstans för oss att gömma oss.

     3. Brudparet går in först och följet efter

    4. Se vigselordningen. Ja och löften ska ni säga. Men löftena kan vara ganska korta.

    5. Vid utgång följer följet efter er ut (har varit så på de bröllop jag varit närvarande men det finns säkert andra sätt också, tror att det är vanligast att de går ut med er) När jag var tärna stannade jag vid dörren och delade ut ris till gästerna som passerade. 

    Hoppas det hjälpte något. 

Svar på tråden Hur går en vigsel och förberedelser till?