Inlägg från: Sara 120707 |Visa alla inlägg
  • Sara 120707

    Hur tacklar ni sura miner gällande gästlistan?

    Anonym ((ledsen)) skrev 2013-04-23 16:09:38 följande:
    Nej, jag var väl inte tydlig där med <25 och inte etablerade par. Men det betyder personer från 14 - 25 år där de flesta har respektive med olika "seriositet" (är det ok ord?). Det känns som att ni vänder och vrider på mina ord så jag vet knappt hur jag ska uttrycka mig längre :(

    Jag känner att jag inte riktigt pallar med det här nu för jag blir bara ledsnare. Jag vill bara skriva att vi inte menade att göra någon illa, vi såg det här från vårt perspektiv och då var det inag problem eftersom vi själva blivit bjudna som singlar, vi har inte ekonomi eller lokal för detta och det jag egentligen ville veta med tråden är hur man ska tackla något sånt här. Alltså tips och råd, inte pekpinanr om etikettsbrott. Jag förstår att du tycker som du tycker och att det är ok, men nu har vi som sagt valt att göra på det här sättet och jag behöver inte ta mer känner jag... Det är väldigt jobbigt och känslosamt det här och man kan inte alltid gå på "hårda fakta" och diverse regler.

    Om jag tolkar dig rätt nu så vill du helt enkelt ha hjälp att hitta en handlingsplan för sitationen som uppstått inte fokusera på teoretiska etikettsdiskussioner?


    Jag tror daniiels poäng här är att man sällan kan lösa en situation innan man greppat varför situationen uppstod.


    Enkelt sett så är här ett flertal etiketts "brott" här. Först och främst bjuder man enligt etikett med partner, gör man inte det bör man veta att det kan tolkas som en markering och gärna på förhand informera och upplysa om varför man gjorde detta val.


    Sedan är det ett grovt etikettbrott att börja klaga/pressa inbjudaren, man får inbjudan med premisser och antingen tackar man ja eller nej men premisserna är inte upp till gästen att bestämma. Men man har rätten att tacka nej som gäst.


     


    Mitt förslag hur ni ska lösa situationen är att ni ringer upp kusinen ifråga och kommunicerar, tydligt och slutgiltigt. Ni är ledsna för att situationen har uppstått men den är som den är, han är bjuden och hjärtligt välkommen men vill han inte komma så är det hans val. Antingen står ni benhårt vid ert beslut att partnern inte är bjuden eller så erbjuder ni öppningen att om någon annan tackar nej så finns det plats även för flickvännen.


    Viktigt för dig att förstå tror jag är att det är en stor skillnad mellan att vara ledsen över att situationen blivit så komplicerad och infekterad och att faktiskt vara ledsen över att man gjort en oavsiktlig markering mot en kusin. I ena fallet är man ledsen för sin egen skull och i andra ledsen för att man gjort någon annan "illa", och jag tror definitivt på att du är väldigt ledsen men jag tror inte det är för kusinen och hans flickvän, så försök se deras sida av saken. Bara för att du inte menat att förolämpa någon så innebär det inte att du inte gjort det.

  • Sara 120707
    Anonym ((ledsen)) skrev 2013-04-23 16:36:36 följande:
    Hej!
    Vill börja med att förtydliga att vi ju pratat med honom och hans flickvän ett flertal gånger om exakta anledningar varför vi inte kan bjuda henne. Jag tycker att kommunikationen varit väldigt rak från vår sida utan att vara otrevlig. Både hon och han har sagt att de accepterar det. Däremot har det på omvägar kommit fram att så inte är fallet, att de accepterat vårt beslut alltså. Det är det som är jobbigt, att vi faktisk så pedagogiskt som vi kunnat, har förklarat att vi inte kan bjuda kusiners respektive eftersom:
    * det inte finns plats
    * vi har helt enkelt inte ekonomin till det pga av:
    * då "måste" vi bjuda alla andra kusiners respektive (kanske inte den som är 14 år, men resten) och det betyder + 10 personer på gästlistan och lika med 10.000 kronor extra.

    Jag kan förstå att han känner sig ledsen över att hon inte får komma på middagen, men nu tycker jag ändå att vi har kompromissat då hon är bjuden på festen efteråt. Det är som sagt tråkigt att folk blir ledsna och det är itne meningen, men då vi har förklarat detta för dem flera gånger så vet jag inte vad vi mer kan göra? Ja, förutom att bjuda henne då förstås :P

    Jo jag uppskattar att du förklarat varför ni valde att inte bjuda henne och om de fortfarande ber er att ändra er så är det inte mer att göra än att sätta ner foten och säga att "så här är det, kom eller låt bli".


    Däremot att ni på omvägar hört att de inte är nöjda med ert handlande är ju inte orimligt, de har full rätt till sin åsikt kring det. Och det är en stor skillnad mellan att uttrycka sitt missnöje till andra och att ringa och terrorisera er om det.


    För det handlar ju egentligen inte om att man "inte kan" bjuda, det handlar att om för er så var andra prioriteringar högre. Prioriteringen av tex. era vänner och vilken lokal etc.


    Därmed absolut inte sagt att jag dömmer era prioriteringar utan bara ett förtydligande om att de faktiskt har rätt att till sina känslor över det hela.


    För att förtydiliga att jag inte dömmer så kan jag säga att till min och makens vigsel bjöd vi endast in våra mammor, hans syster, en av hans vänner och två av mina. ALLA utan respektive. Inte ens våra pappor eller brödrar var bjudna. Vi var dock väldigt tydliga med detta på förhand och sedan satte vi ner foten för det var så vi ville ha det.

Svar på tråden Hur tacklar ni sura miner gällande gästlistan?