• Helipa

    En av tärnorna beklagar sig över att "allt" blir dyrt

    Hej!

    Jag har ett dilemma med en av mina tärnor, som jag gärna hade velat få lite råd om hur jag ska göra. Vi har vetat vårt bröllopsdatum i ca 2 år och jag frågade henne om hon ville bli tärna för över ett år sedan. Vi gifter oss i augusti och hon kommer då har varit vald som tärna i nästan 1,5 år.

    Vi har en ganska liten budget och ska ha ett ganska litet bröllop på 50 gäster med en ganska avslappnad stil. Min sambo har under bröllopsplaneringen varit arbetslös under en viss tid och jag är student så hon är väl medveten om att vi inte vill eller har möjlighet att ha ett extravagant bröllop där vi står för alla kostnader.

    Nu när jag äntligen har köpt min brudklänning och fått hem den har vi mer seriöst börjat diskutera tärnklänningar tillsammans med tärnorna. Jag har berättat om färgtemat (grönt och gult) och sagt att det hade varit kul ifall de har klänningar som går i någon av de färgerna. Hon har varit relativt aktiv i diskussionen gällande klänningar och jag har sagt att det är kul ifall de har åtminstone klänningar som på något sätt matchar (färg, modell, stil, etc), men att de inte behöver ha likadana eller att jag har några specifika önskemål.

    Nu kom den här tärnan och frågade, lite chockad, ifall de ska betala sina egna klänningar.
    Jag svarade att vi inte har budgeterat för deras klänningar, men att om pengar blir över så kan vi tänka oss att ge ett litet bidrag men att tanken är att de står för sina klänningar själva eftersom jag inte har så mycket krav och de kan lika gärna välja klänning hemifrån om de vill.

    Hon har nu vid flera tillfällen beklagat sig till mig över hur dyrt det blir med det här bröllopet, med möhippa, klänning, present, osv. och sagt att på alla bröllop hon har varit på  har brudparet stått för klänningarna och att det är standard. Den andra tärnan var ok med att betala sin klänning själv ifall hon kan dra in på vår bröllopspresent..
    Det är inte min uppfattning att det är standard, men samtidigt så orkar jag inte ha en massa tjafs om det här och funderar nu på om jag ska "ge efter" och bara betala deras klänningar så att jag slipper alla sura miner

    Vad tycker ni? Hur hade ni gjort? Vad är egentligen "standard"? 

     

  • Svar på tråden En av tärnorna beklagar sig över att "allt" blir dyrt
  • Helipa

    Jag kan tillägga att vi har en annan gemensam vän som gifter sig i juni och hon har flera gånger pratat om att hon måste köpa en ny klänning till deras bröllop. Varför har hon inte samma inställning till vårt bröllop?
    Hon har även flera gånger bett mig "lova" att hon ska slippa hålla tal på bröllopet.
    Det känns som att vi har väldigt olika bilder av vad det innebär att vara tärna och som att hennes inställning är att tärnorna finns där för att det mest ska se snyggt ut i kyrkan... 

  • sommaren13

    Våra tärnor betalar sina själva. En sak om jag hade KRÄVT nåt specifikt då hade jag givetvis stått för dom, men nu så har vi sagt att bara dom är lila, sen spelar det inte så stor roll. 

  • xMariax

    Vi kommer att betala våra tärnors klänningar, men det är för att vi budgeterat det, de har dåligt med pengar och vi vill ge det som ett tack för att de ställer upp. Det är INTE standard såvitt jag vet.

    Jag skulle nog ''sparka'' henne, inte skulle jag betala klänningen till henne så som hon beter sig iaf!


  • FrökenMäkelä

    Nu ska jag själv inte ha någon tärna/or.

    Men hade någon frågat mig om jag ville vara tärna på deras bröllop och inte nämnt något om att jag själv ska stå för kostnaden, alltså i samband när man frågar om man vill vara tärna. Så hade jag nog förväntat mig att brudparet står för klädsel inköp. Har brudparet dessutom önskemål om färg etc så åtminstånde ett bidrag till klänningen hade varit uppskattat.
    Jag har ärligt sagt inte lust att lägga massa pengar på klänning, hår, smycken och sen behöva följa riktlinjer från brudparet på hur det ska se ut osv.

    Men om ni har varit tydliga från början att de själva får bekosta sina kläder så tycker jag sura miner inte är på sin plats.
    Kan inte den här andra tärnan också dra in på sin "del" på bröllopspresent till er. Eller rent av att de inte behöver ge er något alls i och med att de är tärnor och ställer upp för er under dagen.

  • FrökenMäkelä
    Helipa skrev 2013-04-16 15:23:41 följande:
    Det känns som att vi har väldigt olika bilder av vad det innebär att vara tärna och som att hennes inställning är att tärnorna finns där för att det mest ska se snyggt ut i kyrkan... 
    Har ni pratat med henne om vad ni förväntar er av tärnorna när ni frågat dem då?

    Alla har olika åsikter, tankar, önskemål om vad tärnas uppgift är.
  • sommaren13

    Själv så kräver jag inget av mina tärnor så, hjälpa mig med släpet och blommorna och (gå på toaletten haha) mycket mer än så är det inte. Dom får gärna vara med och planera och bolla tankar och så.

  • jenniferochaugust

    Jag ska ha tre tärnor och betalar för en klänning. En av mina tärnor är mammaledig med minsta ersättning och jag kände helt enkelt att hon inte skulle behöva ta den kostnaden. Jag var öppen och ärlig med det på en gång för alla tärnor så det inte skulle bli någon överraskning och frågade om det var ok m ed det upplägget. Mina andra två tärnor hade ingenting emot det alls, de har ju i och fösrig inte ont om pengar heller.
    Om jag utgår från mig själv (särksilt nu när jag vet hur DYRT ett bröllop är) så hade jag sett det som en ära att bli tärna coh jag skulle mer än gärna stå för klänningen.
    Men vi är ju alla olika! :)

  • Marjasinus
    Helipa skrev 2013-04-16 15:21:39 följande:
    Hon har nu vid flera tillfällen beklagat sig till mig över hur dyrt det blir med det här bröllopet, med möhippa, klänning, present, osv. och sagt att på alla bröllop hon har varit på  har brudparet stått för klänningarna och att det är standard. Den andra tärnan var ok med att betala sin klänning själv ifall hon kan dra in på vår bröllopspresent..
    Man måste ju förstå henne. Om jag är gäst på ett bröllop och jag ser att svensexan håller på och drar iväg i pris nåt galet så har jag ju alltid valet att avstå den - som brudtärna så har man inte riktigt det valet. Men iom att man är den som kanske är mest aktiv i planeringen borde man se till att den inte drar iväg för mycket heller.

    Om man som brud har väldigt specifika kladkrav på sina tärnor kanske man ska överväga att ge något bidrag till klänningen. Men om man bara har typ samma krav som övriga gäster så tycker jag itne man ska behöva det alls. Vad som är standard har jag ingen aning om dock :D

    Jag tänker iaf inte betala kläder till min bestman 
  • SofiaMagdalena

    Jag tycker att man kan betala sin egen klänning om brudparet inte har specifika önskemål. Vilket ni ju verkligen inte har enligt mig. Hon har dessutom vetat om det länge och kunnat spara om det är så att hon själv vill ha en dyr klänning. 

    Den enda uppgift en tärna har är att gå in i kyrkan med brudparet, allt annat är extra och det får man göra upp mellan sig. 

     

  • lerum82

    Om hon inte hade blivit vald till tärna antar jag att hon hade kommit som gäst och då hade hon väl inte gått naken. Bortskämd vän tycker jag! Som andra sagt hade ni krävt en speciell klänning hon kanske inte alls gillar och aldrig kommer använda igen eller om hon skulle vara tvungen att betala en förmögenhet för en skulle jag förstå henne, men absolut inte nu.

Svar på tråden En av tärnorna beklagar sig över att "allt" blir dyrt