Inlägg från: Anonym (Lillgrynet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lillgrynet)

    äkta päls - seconhand?

    Om några veckor gifter jag mig. Då det är ett vinterbröllop så vill man ju inte frysa häcken av sig. Jag har hittat en superfin vit pälskappa på seconhand. Jag är ingen djurrättsaktivist direkt men jag tycker ändå att det är synd att fina djur går åt för att vi vill ha deras päls att värma oss med. Skulle inte köpa en päls ny eftersom jag tycker att det stödjer djurdödandet.


     


    Men här tänker jag att om man slänger pälsen som någon köpt ny, då har ju djuret dött i onödan. Köper jag en begagnad päls så stödjer ju det också ofta (beroende på var man köper den) röda korset eller erikshjälpen osv.


     


    Blir inte detta en god(are) gärning? Hjälp mig. Har många vänner som inte skulle bli så glada över att se denna päls och känner därför att jag behöver kunna motivera det. Håller mitt resonemang?

  • Svar på tråden äkta päls - seconhand?
  • Anonym (Lillgrynet)
    stormhelen skrev 2013-03-04 10:54:39 följande:

    Hmmm.... Jag vette katten om det resonemanget håller. Det låter mer som att du bara vill försvara/ bortförklara ditt inköp och ditt val.


    Skulle jag ha gäster som jag vet skulle bli stötta av att jag bar päls så skulle jag nog avstå från att ha på mig det. Givetvis så ska inte någon annan bestämma över vad man ska ha på sig.


    Men då päls kan vara lite känsligt så skulle jag nog hoppa det och i så fall försöka hitta en fuskpäls om det är päls du vill ha.


     


    Jag känner inte att jag måste förklara mig, men jag tycker att resonemanget låter rimligt. Det är klart att jag kanske bör tänka över att mina vänner kanske blir stötta, men om man tar detta ur sitt sammanhang och ser över lag på vår konsumtion och de sätt vi tänker på i dagens samhälle.


     


    Borde det inte vara bättre att man köper den begagnade pälsen, ger pengarna till ett gott syfte istället för att bara slänga det, vilket jag är extremt emot. Slänga kläder är sjukt onödigt oavsett om det är päls eller ej och som jag skrev innan, slänger man pälsen så har ju djuret dött i onödan.

  • Anonym (Lillgrynet)
    August Moon skrev 2013-03-04 11:03:53 följande:
    Jag är vegetarian och bär aldrig själv läder eller päls, därför att jag får en obehagskänsla av att bära någon annans hud på min kropp. Men för mig gör det ändå all skillnad i världen rent moraliskt om läder- eller pälsplagget är begagnat. För, som du säger, det är synd att slänga, då har djuret verkligen dött i onödan. Frågan du måste ställa dig är väl om du verkligen vill ta den diskussionen på din bröllopsdag, om det nu är många som skulle bli uppretade.

    Nä, det är klart att det kanske inte är den debatten man vill ha på bröllopsdagen, men jag tycker det är en rätt intressant fråga.

  • Anonym (Lillgrynet)
    josvi558 skrev 2013-03-04 11:46:14 följande:

    Svar till både Anonym(Augusti2013) och Sörön10


    Kan vi hellre se tillbaks på en tid där vi slängde fullt funtionsdugliga plagg?


    Sörön10: Jag förstår precis hur du tänker, men är det verkligen bättre att plagget ligger på soptippen?


     


    Vi har inga problem att motivera en skinsoffa i dagens samhälle, medans en päls på kroppen väcker stor debatt. Hur kommer det sig?


    Jag förstår det som att TS mer frågar sig över lag om det är okej med begagnad päls snarare än till sitt bröllop


    Det stämmer! jag kommer troligtvis inte ha pälsen på bröllopet, men det kommer nog inte hindra mig från att köpa begagnad päls i framtiden.
  • Anonym (Lillgrynet)
    Anonym (Augusti 2013) skrev 2013-03-04 12:24:40 följande:
    Alla tar vi ställning genom ageande, och alla får stå för sitt val.
    Det är helt klart, just därför stödjer jag inte pälsmarknaden (som ju leder till att fler pälsar tillverkas) genom att köpa seconhand. Om någon annan då blir "tvungen" att köpa en ny päls så ligger ju inte det på mitt ansvar, känner jag.
Svar på tråden äkta päls - seconhand?